Επιστρέφουν σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης οι ανεμβολίαστοι

Την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε χώρους εστίασης, κέντρα αναψυχής, χώρους θεαμάτων κ.α., από τις 21 Φεβρουαρίου, για άτομα που δεν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η είσοδός τους θα γίνεται με την προσκόμιση rapid test ισχύος 24 ωρών. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι θα επιτρέπεται ο χορός σε χώρους εστίασης και αναψυχής, μετά από την κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου.

Διαβάστε ακόμη: 

Επισπεύδονται οι χαλαρώσεις για ταξιδιώτες προς Κύπρο-Τι αλλάζει

Πόσο κοστίζει μια ετοιμοπαράδοτη κατοικία σε κάθε πόλη

Ζητούν άδεια για πεντάστερο στη Λεμεσό οι ιδιοκτήτες του Amara

Στην πρίζα για τις νέες χαλαρώσεις εστίαση και κέντρα διασκέδασης

Αναλυτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

(α) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass (τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 24 ωρών).

(β) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

(γ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 8 σε 12 άτομα.

(δ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες από 10 σε 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

(ε) την άρση της απαγόρευσης του χορού και την αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε χώρους εστίασης και αναψυχής, μετά από την κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου. Εξουσιοδότηση Υπουργού Υγείας για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου μετά από έγκριση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

(στ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

(ζ) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” σε νηπιαγωγεία και προδημοτική (εξαιρούνται τα βρεφοκομικά τμήματα και σταθμοί). Η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις συντεχνίες των εργαζομένων και τους συνδέσμους γονέων.

(η) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συντεχνίες των εργαζομένων.

(θ) την παράταση του μέτρου “test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση.

(ι) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, τη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από 50% σε 25% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι στο ποσοστό συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, καθώς και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

(ια) από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, την επανέναρξη όλων των χειρουργείων που αφορούν ψυχρά περιστατικά. Τονίζεται πως θα συνεχιστεί η παραπομπή ασθενών σε Τμήματα Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ Νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ. 

(ιβ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως για εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας, να απαιτείται η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 72 ωρών, είτε αρνητική εξέταση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

(ιγ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας.

(ιδ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 75% της χωρητικότητας.

(ιε) την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2022.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού