Εδώ θα στραφεί η επιχειρηματικότητα του μέλλοντος

Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς επίσης η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών διασυνδέσεων και συνεργειών είναι μόνο μερικές από τις εισηγήσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη 2η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, το οποίο προχώρησε σε συστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι μελλοντικές πολιτικές για την ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε ποια 80 ξενοδοχεία διακοπές από €50 τον Φεβρουάριο (λίστα)

Σάββας Περδίος: Μηδενικοί φόροι στα ορεινά αν ήμουν ΥΠΟΙΚ

Επιχειρηματικότητα και δυναμική ανάπτυξης
Όσον αφορά τον τομέα της επιχειρηματικότητας και δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων, το Συμβούλιο συστήνει την ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά και την παροχή κοινωνικού δικτύου ασφαλείας για μείωση του κόστους αποτυχίας.

Ανάμεσα στις συστάσεις του 2021 είναι επίσης η μείωση του κόστους σύστασης επιχειρήσεων, η αναγνώριση και προβολή των επιτυχημένων περιπτώσεων και η αύξηση της χρηματοδότησης της βασικής έρευνας.

Διαβάστε ακόμη: Ο δρόμος για άμεσες ξένες επενδύσεις και νέο οικονομικό μοντέλο

Είχαν προηγηθεί το 2019 οι συστάσεις του Συμβουλίου για περαιτέρω ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας, αλλά και διασφάλιση της συνεχούς παρακολούθησης των επιδόσεων και των δράσεων της επιχειρηματικότητας

Οι αδυναμίες
Στις αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας συγκαταλέγονται:

  • Ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Περιορισμένες επιχειρηματικές υποδομές.
  • Χαμηλά επίπεδα δυναμικότητας και εξειδίκευσης.
  • Αδυναμίες γενικότερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικότερα σε σχέση με την εκτέλεση συμβάσεων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
  • Απόδοση κάτω του μέσου όρου σε σχέση με την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, τον περιορισμό της διαφθοράς και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.
  • Χαμηλό επίπεδο αποδοτικότητας δικαστικού συστήματος.
  • Χαμηλά επίπεδα έκφρασης φωνής και λογοδοσίας.

Τα δυνατά σημεία
Από την άλλη, τα δυνατά σημεία είναι τα εξής:

  • Ανταγωνιστική και αποτελεσματική αγορά προϊόντων πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Χαμηλά επίπεδα δεσπόζουσας θέσης.
  • Ισορροπία μεταξύ εργασιακών δικαιωμάτων και ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
  • Υψηλές επιδόσεις σε ό, τι αφορά την επίλυση της αφερεγγυότητας, την πληρωμή φόρων και την προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών.
  • Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και φορολογική επιβάρυνση της εργασίας.
  • Μέτρια απόδοση στον δείκτη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σημαντικά καλύτερη του μέσου όρου απόδοση σε σχέση με τον δείκτη συμμετοχής στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Αξιοποίηση άυλων περιουσιακών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.
  • Υψηλές επιχειρηματικές επιδιώξεις.
  • Επιχειρηματική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα μετά την κρίση.

Επιχειρηματικές συνέργειες
Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για πανεπιστημιακούς τεχνοβλαστούς (university spin-offs) είναι η κύρια και μοναδική σύσταση το 2021 του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τον τομέα των επιχειρηματικών συνεργειών.

Στις συστάσεις της Έκθεσης του 2019 συγκαταλέγεται η υποστήριξη της ένταξης των κυπριακών επιχειρήσεων στα δίκτυα προμηθευτών μεγάλων διεθνών εταιρειών.  Η σχετική υποστήριξη, σύμφωνα με την εισήγηση του Συμβουλίου, θα πρέπει να διαλαμβάνει την υποβοήθηση των επιχειρήσεων για θεσμοθέτηση και τη διατήρηση των διασυνδέσεων.

Παράλληλα, είχε προταθεί η ενίσχυση της σύνδεσης και της συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, όπως επίσης η ενίσχυση του συντονισμού και αξιοποίησης των συνεργειών των δράσεων που προωθούν τις διασυνδέσεις και συνεργασίες των επιχειρήσεων.

Οι αδυναμίες
Το Συμβούλιο εντοπίζει ως αδυναμίες την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων που στηρίζουν νέες ιδέες και που είναι διατεθειμένες να κατανείμουν την εξουσία, αλλά και χαμηλές επιδόσεις στον δείκτη επιχειρηματικότητας.

Τα δυνατά σημεία
Αντιθέτως ως δυνατά σημεία θεωρούνται οι ισχυρές και δυναμικές επαγγελματικές υπηρεσίες, οι ισχυρές ναυτιλιακές υπηρεσίες και τουρισμός, καθώς επίσης η καλή απόδοση σε σχέση με το κόστος και τον χρόνο έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή