«Φορτώνουν» για κάλυψη των αναγκών σε εργατικό δυναμικό

Με την έλλειψη εργατικού δυναμικού να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί σημαντικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους εντείνει τις προσπάθειές του για κάλυψη των αναγκών που υφίστανται εδώ και αρκετούς μήνες στην αγορά εργασίας. 

Προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί όπως η κάλυψη των αναγκών προέλθει μέσα από την απασχόληση κατά το δυνατό περισσότερων εκ των περίπου 13 χιλιάδων εγγεγραμμένων ανέργων, με την επιλογή της εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες να παραμένει επί του παρόντος έσχατη λύση ανάγκης. 

Διαβάστε ακόμα: 

Νέα επαγγελματικά κτήρια έρχονται στη Λευκωσία (photos)

Νέο ρεκόρ στη ψηφοφορία για τα ΙΝ Βusiness Awards-28,000 ψήφοι online

Ανέβασε στροφές το κυπριακό διαβατήριο

Συναφώς, και στο πλαίσιο της προσπάθειας σύζευξης των ανέργων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι εργοδότες στους διάφορους κλάδους του επιχειρείν θα έχουν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα την ευκαιρία να περάσουν από... συνεντεύξεις, άνεργους τους οποίους το αρμόδιο Υπουργείο θα τους... συστήσει, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να προχωρήσουν στην πρόσληψή τους. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας τύπου έκθεσης «αγοράς εργασίας», που θα λάβει χώρα στην Κρατική Έκθεση. 

«Η έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσεις είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε μέσω της σύζευξης ανέργων με επιχειρηματίες, και συγκεκριμένα είμαστε στη διαδικασία διευθέτησης μιας σειράς συναντήσεων», ανέφερε στο InBusinessNews, ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

«Θα ξεκαθαρίσει η πραγματική εικόνα»

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε λόγο για μια δίκαιη ευκαιρία για τους Κύπριους και υπέδειξε πως με τη επερχόμενη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί, θα ξεκαθαρίσει η πραγματική εικόνα ως προς το πόσοι είναι άνεργοι και πόσοι διαθέσιμοι να δεχθούν απασχόληση.  

Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως ειδικότερα στον τουριστικό τομέα δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, καθώς υπάρχει μια πολύ καλή προοπτική για την ερχόμενη τουριστική σαιζόν, η οποία δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν υπάρχει προσωπικό.   

Την ίδια ώρα, επανέλαβε την θέση των εργοδοτών περί ανάγκης εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού, υποδεικνύοντας ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις από τους Κύπριους, η διαδικασία εισαγωγής και μετέπειτα εκπαίδευσης ατόμων από τρίτες χώρες θα είναι χρονοβόρα, με ό,τι επιζήμιο αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Οι τομείς με τις περισσότερες ελλείψεις

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, η έλλειψη προσωπικού αφορά κυρίως τους τομείς της φιλοξενίας, εστίασης, τουρισμού, τις κατασκευές, την βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης και στον τομέα της υγείας, σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι το προσωπικό από τις τρίτες χώρες μπορεί να καλύψει όλους του τομείς και τις θέσεις εργασίας, είτε είναι ειδικευμένες ή ανειδίκευτες, αλλά απαιτείται μια διαδικασία έγκρισης στην οποία εμφανίζονται πολλές καθυστερήσεις.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου