Δύσκολη εξίσωση για τις επιχειρήσεις τηλεργασία, κρούσματα, επαφές

Στη βάση των νέων δεδομένων που υπαγορεύουν τα πρόσφατα νέα μέτρα τα οποία αποφάσισε την περασμένη βδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, καλούνται να λειτουργήσουν από σήμερα ξενοδοχειακή βιομηχανία, εστίαση και χώροι διασκέδασης, αλλά και οι εταιρείες ή οργανισμοί του τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως και ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας.  

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, από σήμερα η διαμονή και η επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες/τουριστικά καταλύματα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που άρχισαν ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η χρονική περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2ης ή της 3ης δόσης εμβολίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Ε. Ηροδότου: Πολύ κοντά στο μεγαλύτερο επαγγελματικό μου επίτευγμα 

Η δισκοθήκη που γίνεται εστιατόριο

Ειδικότερα, η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει η χρονική περίοδος που απαιτείται για τη 2η δόση. Μέχρι να παρέλθει η χρονική περίοδος για τη λήψη της 2η δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου οι 14 ημέρες, οι πολίτες υποχρεούνται όπως προσκομίζουν αρνητική εξέταση rapid test,  η οποία τους παραχωρείται δωρεάν.

Μιλώντας στο InBusinessNews με αφορμή την έναρξη της ισχύος των πιο πάνω, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης υπέδειξε αρχικά πως τα οποιαδήποτε καινούρια περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και κατ’ επέκταση δεν ευνοούν τις διανυκτερεύσεις.

Επισημαίνοντας ωστόσο ότι γύρω στο 80% των ξενοδοχείων στην Κύπρο είναι αυτή την περίοδο κλειστά, καθώς και ότι μεγάλος αριθμός από όσα βρίσκονται σε λειτουργία επέλεξαν ήδη να δέχονται μόνο εμβολιασμένους κυρίως για σκοπούς προστασίας των πελατών, ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την ετοιμότητα των ξενοδοχείων να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

«Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα και ευελπιστούμε ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν και δεν θα μείνουν για πολύ καιρό, ώστε στις επόμενες εβδομάδες να κτίσουμε ένα πλαίσιο για μια καλύτερη τουριστική σεζόν το 2022», υπογράμμισε.  

Η τηλεργασία 50%

Εξάλλου, επίσης από σήμερα, αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας μέχρι το 50% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς και για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, αλλά και άτομα που έκαναν χρήση της άδειας ανάπαυσής τους.

Από το μέτρο της τηλεργασίας εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι δέκα άτομα, ενώ εξαιρούνται επίσης οι ουσιώδεις υπηρεσίες, όπου ο εκάστοτε προϊστάμενος ρυθμίζει την εξ’ αποστάσεως εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε λόγο για δυσκολίες τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του 50% τηλεργασία. Όπως σημείωσε, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ όσο το ποσοστό της τηλεργασίας αυξάνεται τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, και μολονότι οι η τηλεργασία αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς. Και αυτό, όπως εξήγησε, αφού διανύουμε την περίοδο με τον πιο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και στενών επαφών με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. «Οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων δημιουργούν δυσκολίες σε τομείς που δεν υπάρχει τηλεαπασχόληση», τόνισε.

Ο Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε τη θέση της ΟΕΒ, όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των ημερών καραντίνας, προκειμένου να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι μέρες απουσίας των εργαζομένων από την δουλειά τους. «Αυτό βέβαια», υπογράμμισε, «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και εφόσον διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού».

Εστίαση και ψυχαγωγία

Αναφορικά τέλος με τους χώρους εστίασης, από σήμερα τίθεται σε ισχύ το ανώτατο όριο των 200 ατόμων, όπως και για τα κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ. Η εξυπηρέτηση στους πιο πάνω χώρους, όπου ως γνωστό απαγορεύεται ο χορός, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι οκτώ άτομα.

Διαβάστε εδώ: Φάνος Λεβέντης: Κάποιοι χώροι θα αναγκαστούν να κλείσουν

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Πέμπτη 6 Ιανουαρίου έχει καταστεί υποχρεωτική η επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης) κατά τη διάρκεια ελέγχου του Safepass στους χώρους όπου απαιτείται, με τους υπεύθυνους των υποστατικών/επιχειρήσεων να προχωρούν στην ταυτοποίηση των στοιχείων.

 

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης