Ο κατώτατος μισθός και ποιες οι μεγάλες ανησυχίες των εργοδοτών

Με αρκετές επιφυλάξεις, προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά χωρίς να την απορρίπτει εκ προοιμίου, προσεγγίζει ο εργοδοτικός κόσμος την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο. 

Την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους-στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος-, η μελέτη που εκπόνησε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. 

Τα όσα άκουσαν κατά την παρουσίαση της μελέτης αξιολογούνται από την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, με τις δύο οργανώσεις να ετοιμάζουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, τις οποίες θα θέσουν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικές κατηγορίες προϊόντων


Το σχέδιο προσέλκυσης εταιρειών σε roundtable συζήτηση στο Προεδρικό

 
Τις πρώτες τους εκτιμήσεις και σχόλια κλήθηκαν από το InBusinessNews να δώσουν ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. 

Μιχάλης Αντωνίου: Το πιο ενδιαφέρον σημείο... 

Η απόφαση για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού από πλευράς κυβέρνησης είναι δεδομένη, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας επικεντρώνονται στο να καθοριστεί ένας μισθός που να μπορεί να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, χωρίς να επιφέρει αρνητικές παρενέργειες στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι το πιο ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από την παρουσίαση της μελέτης έγκειται στο ότι η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει πως εκεί που εισάγεται κατώτατος μισθός με νόμο, δεν μειώνεται ποτέ, όποιες και να είναι οι συνθήκες. Κάτι που, όπως υπέδειξε, προβληματίζει την ΟΕΒ.

«Το βασικό χαρακτηριστικό του συστήματός μας στην Κύπρο είναι η ευελιξία που εξασφαλίζεται με μη νομοθετικούς τρόπους καθορισμού των μισθών, κάτι που επέτρεψε την γρήγορη έξοδο της χώρας από τις σοβαρές κρίσεις που είχαμε. Είχαμε την ευχέρεια να μειώσουμε τους μισθούς, για προσωρινό διάστημα, για να μειωθούν ή να αποφευχθούν οι απολύσεις και μετέπειτα, σταδιακά τους επαναφέραμε όταν πέρασε η κρίση. Λόγω αυτής της ευελιξίας, στάθηκε γρήγορα η οικονομία της χώρας στα πόδια της», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου. 

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΟΕΒ συμφωνεί ή διαφωνεί με τη μελέτη που παρουσιάστηκε για τον εθνικό κατώτατο μισθό, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, αλλά κάτι που θα αξιολογηθεί, αξιοποιηθεί και θα ληφθεί υπόψη από την Ομοσπονδία.

Τόνισε επίσης, ότι τα δεδομένα που πηγάζουν από την εμπειρία με τις άλλες χώρες που υιοθέτησαν εθνικό κατώτατο μισθό είναι εξαιρετικά χρήσιμα και ως Κύπρος πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα και καλά συμπεράσματα μέσα από αυτά. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα δικά μας δεδομένα, την δική μας οικονομία με τα δυνατά και αδύναμα μας σημεία και να τα προσαρμόσουμε ανάλογα. Κάτι που η ΟΕΒ, όπως τόνισε, θα κάνει στον διάλογο που θα ακολουθήσει με τους αρμόδιους φορείς.

Μάριος Τσιακκής: Προκύπτουν πολλά ερωτήματα 

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μη διαφωτιστική, αφού η μελέτη δεν δόθηκε στις οργανώσεις για να μπορούν να την διέλθουν με λεπτομέρεια.

Αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση, όπως ανέφερε, είναι ότι η εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού δεν αναμένεται να επιφέρει ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά θα βοηθήσει μια μερίδα εργαζομένων να βελτιώσουν τους μισθούς τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα κάποιες αμφιβολίες αφού ακόμη η πληροφόρηση είναι περιορισμένη. 

«Θέλουμε να δούμε ότι δεν θα επιφέρει προβλήματα που εμείς νομίζουμε ότι θα φέρει. Η δική μας ανησυχία όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, είναι ότι ενδεχομένως θα είναι πολύ υψηλός. Συνεπώς, θα προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες, που μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν ή να δυσκολεύονται να προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό. Κάτι που εν τέλει θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ανεργία και τη βιωσιμότητα, εξέλιξη που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα, ίσως προκαλέσει αλυσιδωτές απαιτήσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις», τόνισε.

Πολλά είναι και τα ερωτήματα που προκύπτουν, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής, όπως, πώς θα αναθεωρείται αυτός ο μισθός, αν θα μένει σταθερός ή αν θα αλλάζει και με ποια κριτήρια θα καθοριστεί.  

«Θεωρούμε ότι είναι σωστό να έχουμε τη μελέτη και εμείς για να τη δούμε και να συζητήσουμε. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να πούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε προτού τη μελετήσουμε με λεπτομέρεια», κατέληξε ο κ. Τσιακκής.

Δειτε Επισης

16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή