Α. Ταλιώτης: Πώς ο διεθνής φόρος 15% μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο

Την εκτίμηση ότι αν η Κύπρος προσφέρει κίνητρα που θα κάνουν από εμπορικής άποψης την παρουσία κάποιου στη χώρα μας να έχει νόημα και να είναι ελκυστική, σε συνδυασμό με το φορολογικό περιβάλλον, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΟΣΑ για παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% θα την βοηθήσει να εδραιώσει τη θέση της ως κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων, εκφράζει ο επικεφαλής φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της Deloitte, Αντώνης Ταλιώτης. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Ταλιώτης υποδεικνύει πως τα τελευταία χρονιά έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο βρίσκονται εδώ για φορολογικούς μόνο λόγους και αντιμετωπίζονται αναλόγως. Αυτό, όπως σημειώνει, καθιστά την προσέλκυση ξένων επενδυτών δυσκολότερη. «Η συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή αφαιρεί αυτό το επιχείρημα από τους επικριτές μας», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι το κατά πόσο το πρόσημο θα είναι στο τέλος της ημέρας θετικό ή αρνητικό, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη, αλλά και πώς θα υιοθετηθεί στην Κύπρο. 

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορική διεθνής συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Πόσο «αγγίζει» την Κύπρο ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής

Δικαιότερες οι φορολογικές ρυθμίσεις

Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η πρόσφατη διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για καθορισμό ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15%;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις μεγάλες πολυεθνικές που παρά τα υπερκέρδη τους, καταβάλλουν αναλογικά μειωμένους φόρους λόγω του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας τους. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όμως ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν παρανομούν. Καταβάλλουν μειωμένους φόρους λόγω του φορολογικού σχεδιασμού που νόμιμα έχουν υλοποιήσει,  χρησιμοποιώντας τα κενά που το είχε το διεθνές φορολογικό πλαίσιο. Στην ουσία το φορολογικό πλαίσιο παρέμεινε στα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 50 χρόνια, την ώρα που η εμπορική δραστηριότητα προχώρησε στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Πρόκειται συνεπώς περισσότερο για αναπροσαρμογή του φορολογικού πλαισίου, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και να ικανοποιήσει την ανάγκη των κυβερνήσεων για διατήρηση του κοινωνικού κράτους, αφού οι φόροι από άλλες πηγές έχουν μειωθεί. Παράλληλα, ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας για συνεισφορά με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Διαβάστε επίσης: 

H&M: Πότε ανοίγει το δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο 

Δέκα επιχειρήσεις προς πώληση από €5.000

Νωρίς για εκτιμήσεις 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, πόσο θετική ή αρνητική εξέλιξη εκτιμάτε πως είναι η συγκεκριμένη συμφωνία;

Θεωρούμε ότι η συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή θα έχει συνέπειες, θετικές και αρνητικές. Είναι δύσκολο και πρόωρο σε αυτό το στάδιο να γίνει εκτίμηση κατά πόσο το τελικό πρόσημο θα είναι θετικό η αρνητικό. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη, αλλά και πώς θα υιοθετηθεί στην Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία αφορά συγκροτήματα εταιρειών με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τα €750 εκατ. (και δεν υπάρχουν πολλά τέτοια που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο), συνεπώς υπάρχει η επιλογή διατήρησης του υφιστάμενου συντελεστή για τις υπόλοιπες εταιρείες. Η Ιρλανδία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για όλες τις εταιρείες, και των κρατικών εσοδών ως επακόλουθο, θα επέτρεπε την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων που θα βοηθούσε να  διορθωθούν παθογένειες του φορολογικού μας συστήματος. Η αύξηση του συντελεστή θα βοηθούσε και στην βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς, προσελκύοντας επενδυτές που για την ώρα δεν έχουν την Κύπρο στις επιλογές τους.

Θα βελτιωθεί η φήμη της Κύπρου

Σε ποιο βαθμό διαβλέπετε να καθίσταται επιζήμια όσον αφορά την στόχευση της χώρας μας να εδραιωθεί στον παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα ως επενδυτικός προορισμός και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών;

Έχουμε ακριβώς την αντίθετη άποψη. Η συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή θα αυξήσει το φορολογικό βάρος, σε ποιο βαθμό θα εξαρτηθεί από τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προσφερθούν, αλλά η υιοθέτησή του θα βελτιώσει τη φήμη της χώρας, θα βγάλει την Κύπρο από μαύρες λίστες και πιθανότατα τον τρόπο με τον οποίο ξένες φορολογικές αρχές θα βλέπουν τις κυπριακές εταιρείες.

Τα τελευταία χρονιά έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο βρίσκονται εδώ για φορολογικούς μόνο λόγους και αντιμετωπίζονται αναλόγως. Αυτό καθιστά την προσέλκυση ξένων επενδυτών δυσκολότερη.

Η συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή αφαιρεί αυτό το επιχείρημα από τους επικριτές μας. Συνεπώς, αν φροντίσουμε ως χώρα να προσφέρουμε κίνητρα που θα κάνουν από εμπορικής άποψης την παρουσία κάποιου στην Κύπρο να έχει νόημα και να είναι ελκυστική σε συνδυασμό σίγουρα με το φορολογικό περιβάλλον, θεωρούμε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Κύπρο να εδραιώσει την θέση της ως κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων. 

Επιτακτική ανάγκη για επανεκτίμηση

Θα μπορούσε η Κύπρος στο πλαίσιο της εξισορρόπησης πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από τη συμφωνία, να δώσει οποιαδήποτε άλλα κίνητρα στις μεγάλες διεθνείς εταιρείες, προκειμένου να την επιλέξουν;

Οι διεθνείς φορολογικές εξελίξεις που δεν περιορίζονται στη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, έχουν κάνει επιτακτική ανάγκη την επανεκτίμηση του φορολογικού μας συστήματος και του οικονομικού μας μοντέλου γενικότερα. Με την παροχή φορολογικών κίνητρων που να μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, η Κύπρος θα πρέπει να προτάξει τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, το χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες που χρησιμοποιούνται για διεθνείς δραστηριότητες κόστος, την ποιότητα ζωής κ.α.

Η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνουμε το επιχειρείν της Κύπρου ελκυστικό. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ποιότητας των κρατικών υπηρεσιών, του τραπεζικού μας συστήματος και άλλων παρεμφερών κλάδων είναι απαραίτητα. Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών του στρατηγικού σχεδίου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες