Πόσο «αγγίζει» την Κύπρο ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής

Δεν αναμένονται ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και κέντρο παροχής υπηρεσιών, από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για καθορισμό ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15%.

Την συμφωνία χαιρέτησε το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως «σηματοδοτεί τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διασφάλιση των φορολογικών βάσεων και των δημόσιων εσόδων των οικονομιών».

Διαβάστε ακόμη: 

Ιστορική διεθνής συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

«Υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης»

Τον αντίκτυπο της εν λόγω ιστορικής διεθνούς συμφωνίας και το τι σημαίνει για την Κύπρο, κληθήκαν από το InBusinessNews να εκτιμήσουν και να αναλύσουν τρεις ειδικοί σε θέματα φορολογίας. Ο Κώστας Μαρκίδης, International Tax and Corporate Services και μέλος Δ.Σ. της KPMG Κύπρου, ο Φίλιππος Ραπτόπουλος, Head of Tax and Legal Services της EY Κύπρου και ο Θεόδωρος Παρπέρης, συνέταιρος, μέλος Δ.Σ. και Head of Tax & Legal της PwC Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα:

Η επιχείρηση Ομόνοια που ενδιαφέρει τον J. Christodoulou

Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Κοινή συνισταμένη και των τριών ειδικών, η άποψη ότι η συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% θα καταστήσει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες. Όπως εκτιμούν, αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε οι πολυεθνικές να πληρώνουν το δίκαιο φορολογικό μερίδιο που τους αναλογεί.

Οι επιπτώσεις για την Κύπρο 

Ως όχι θετική για την Κύπρο, αλλά με προοπτικές να καταστεί θετική, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο Κώστας Μαρκίδης. Σημειώνοντας πως καμία χώρα δεν θέλει να αυξήσει τον φορολογικό της συντελεστή, αν και τα τελευταία πέντε χρόνια-όπως υποδεικνύει-δείχνουν ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ένας παγκόσμιος συντελεστής, ο κ. Μαρκίδης τονίζει πως η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Φίλιππος Ραπτόπουλος κρίνει ως… ουδέτερη για την Κύπρο τη συμφωνία, επισημαίνοντας πως «κάποιο business που δεν είναι όπως θα έπρεπε να ήταν θα επηρεαστεί, αλλά θα προσελκύσουμε άλλες σοβαρές εταιρείες, που δεν είχαμε». Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα επηρεαστούν οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο για να μεταφέρουν κέρδη αλλού και όχι αυτές που δραστηριοποιούνται εδώ, με τις πραγματικές επενδύσεις να μένουν ανέγγιχτες. «Οι πραγματικές επενδύσεις δεν θα επηρεαστούν, αφού η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος», πρόσθεσε.

Ο Θεόδωρος Παρπέρης, με τη σειρά του, δεν αναμένει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επηρεάσει αρνητικά την Κύπρο ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, όπως δεν επηρεάστηκε και το 2013 όταν ο εταιρικός φόρος από 10% ανέβηκε στο 12,5%. «Η Κύπρος, δεν έχει πλέον τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή της Ε.Ε. και εντούτοις προσελκύει πολλές ξένες εταιρείες, διατηρεί ένα ισχυρό διεθνές επιχειρηματικό οικοσύστημα και προσελκύει ξένες εταιρείες στο να φέρουν τα headquarter τους στην χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντιστάθμιση των συνεπειών

Προς αντιστάθμιση των όποιων συνεπειών επιφέρει ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής πάντως, ο κ. Μαρκίδης υπέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να δώσει άλλα κίνητρα στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, όπου θα δίνεται το μήνυμα παγκοσμίως, και ιδιαίτερα εντός Ευρώπης, ότι είναι μια χώρα με διαφάνεια, που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Τόσο ο κ. Μαρκίδης όσο και ο κ. Παρπέρης, τόνισαν ότι η Κύπρος διαθέτει ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τα πλεονεκτήματα του οποίου δεν σχετίζονται μόνο με το φορολογικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρπέρης επισήμανε ότι η Κύπρος διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, χαμηλό κόστος, φιλικό περιβάλλον και ένα αποτελεσματικό φορονομοθετικό πλαίσιο που στηρίζει τις ξένες εταιρείες. Και σαφώς, όπως είπε, αυτό το περιβάλλον δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από τον καθορισμό του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.

«Η Κύπρος έχει αποφασίσει να παραμείνει εντός των αυστηρότερων διεθνών κανονισμών συμμόρφωσης -regulation- και διατηρεί τα πλεονεκτήματα ως επιχειρηματικό κέντρο, που ζητούν αυτές οι διεθνείς εταιρείες, πέραν των φορολογικών», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παρπέρης σημείωσε ότι η Κύπρος, ως ευρωπαϊκή χώρα, με τις σωστές κινήσεις, μπορεί να επωφεληθεί απ’ αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι πολλοί οργανισμοί που είναι σε υπεράκτιους παραδείσους, μπορούν να την  επιλέξουν ως έδρα τους.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή