Ταμείο Ανάκαμψης: Πόσο κοντά στα 85 εκατ. βρίσκεται η Κύπρος

Σε καλό δρόμο και χωρίς τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να διαφαίνονται οποιαδήποτε προβλήματα που να θέτουν εν αμφιβόλω την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκεται η υλοποίηση των 14 οροσήμων που καλείται να πετύχει η Κύπρος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης(ΕΠΣΑ), Θεοδόσης Τσιόλας, υπέδειξε πως η αίτηση για την εκταμίευση της κάθε δόσης πρέπει να συμπεριλαμβάνει την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων οροσήμων. Όπως ανέφερε, με βάση τις πρόνοιες του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πρέπει ως Κύπρος να υποβάλουμε την αίτηση στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022, ενώ βάσει των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εξέτασή της ενδεχομένως να χρειαστούν έως και 60 ημέρες. Δηλαδή, μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022.  

Διαβάστε επίσης: 

Εδώ τσούζουν τα ενοίκια διαμερισμάτων δέκα χρόνια μετά 

Με φουλ ρυθμούς οι εργασίες για το πρώτο Πλανητάριο της Κύπρου (pics)

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, σε σχέση με την επίτευξη των οροσήμων. Το σημαντικότερο είναι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή, όπως είναι για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας», τόνισε ο κ. Τσιόλας.

Σημειώνεται πως όσον αφορά την πορεία επίτευξης των 14 οροσήμων, στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών με την αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που σε επίπεδο Βουλής είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, επιτροπή. Θα ακολουθήσει στις 23 Νοεμβρίου συνεδρία της τεχνοκρατικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν όλοι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων, προς ανασκόπηση της μέχρι τώρα επίτευξης των στόχων και επίλυση των όποιων ζητημάτων ενδεχομένως αναφύονται.

«Θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία της επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού συμβάλλει στο να υπάρχει μια αλληλοενημέρωση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε σχέση με ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να μπορούν να επιλύονται και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Τσιόλας. «Εξίσου σημαντική», συνέχισε,  «θεωρούμε και τη λειτουργία της τεχνοκρατικής επιτροπής, αφού γίνεται συζήτηση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν στην πορεία και προωθείται η επίλυσή τους».

Σημειώνεται πως περί τα τέλη Νοεμβρίου, η πορεία υλοποίησης των 14 οροσήμων θα τεθεί επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα τύχει ενημέρωσης και θα επιληφθεί των όποιων προβλημάτων ενδεχομένως αναφύονται σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για επίτευξή τους χωρίς καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος έλαβε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο την προκαταβολή ύψους περίπου 157 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα 14 ορόσημα και η υλοποίησή τους

Πιο κάτω, παρατίθενται τα 14 ορόσημα που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου(σ.σ. καθώς και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται), προκειμένου να εκταμιεύσει τα 85 εκατ. της πρώτης δόσης.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΑ ΜΕΧΡΙ 31/12/2021

1.Ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSOC) από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Επιτεύχθηκε-Ο Νόμος δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

2.Εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων.

Υπό Υλοποίηση-Τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στην ΒτΑ- δεν έχει ακόμη αρχίσει η συζήτηση τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

3.Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Υπό Υλοποίηση-Τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στην ΒτΑ- Έχει αρχίσει η συζήτηση τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τον Σεπτέμβριο 2021.

4.Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Υπό Υλοποίηση-Τo νομοσχέδιo έχει κατατεθεί στην ΒτΑ- δεν έχει ακόμη αρχίσει η συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

5.Πλαίσιο και Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων-ΜΕΧ.

Υπό Υλοποίηση -Τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στην ΒτΑ-  έχει αρχίσει η συζήτηση τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο του  2021.

6.Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας.

Υπό Υλοποίηση -Η Τροποποίηση των Κανόνων Μεταφοράς και Διανομής και των Κανόνων Διαπραγμάτευσης και Διακανονισμού βρίσκονται υπό ετοιμασία.

7. Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία.

Επιτεύχθηκε- Το Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/6/21.

8. Σχέδιο δράσης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες (E-skills)-υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Υπό υλοποίηση-Προσχέδιο πρότασης αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2021-Θα ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο ΥΣ.

9.Προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπό Υλοποίηση-Το Σχέδιο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τέλος του 2021.

10. Προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης  σε κατοικίες, καθώς και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε νοικοκυριά με άτομα με αναπηρίες - Προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες.

Επιτεύχθηκε-Το Σχέδιο προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2021.

11.Ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες και τοπικές αρχές, καθώς και σε ΜΚΟ και στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ  και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες και τοπικές αρχές, καθώς και σε ΜΚΟ.

Υπό Υλοποίηση-Προσχέδιο του Σχεδίου έχει υποβληθεί στην Τεχνική Επιτροπή για τα Σχέδια του ΣΑΑ . Το Σχέδιο αναμένεται να προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2021.

12. Ενίσχυση υφιστάμενων ισοτοπικών βάσεων δεδομένων των κυπριακών τροφίμων και ποτών, με στόχο τη διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων, μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με τη χρήση τεχνολογίας Blockchain.

Υπό Υλοποίηση- Η σύμβαση για την αγορά και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού υπογράφηκε στις 18/8/21- Ο εξοπλισμός αναμένεται να εγκατασταθεί τον Νοέμβριο του 2021.

13. Αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων.

Υπό Υλοποίηση- Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2021.

14. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Κεντρικής Κυβέρνησης.

Υπό Υλοποίηση- Η σύμβαση για την ανάπτυξη του ΠΣΠ υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021- Η βασική λειτουργία του ΠΣΠ αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων