Εδώ τσούζουν τα ενοίκια διαμερισμάτων δέκα χρόνια μετά

Μεγάλες αποκλίσεις προκύπτουν στα ενοίκια σε όλη την Κύπρο έπειτα από μία δεκαετία, την ώρα που οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν μείωση.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται πιο κάτω επιχειρούν μια σύγκριση τιμών και ενοικίων προ της οικονομικής κρίσης και του κουρέματος καταθέσεων σε σχέση με σήμερα.

Όπως προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, WiRE Index, για το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε παγκύπρια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν πέραν του 6%, ενώ οι τιμές των σπιτιών σχεδόν κατά 4%.

Μεγάλες είναι οι μειώσεις τιμών σε εμπορικά κτήρια (32,4%), αποθήκες (25,28%) και γραφεία (11,49%).

Διαβάστε επίσης: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Πόσο κοντά στα 85 εκατ. βρίσκεται η Κύπρος 

Με φουλ ρυθμούς οι εργασίες για το πρώτο Πλανητάριο της Κύπρου (pics)

Πόσο άλλαξαν οι τιμές σε όλες τις πόλεις
Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λευκωσία, με βάση πάντα τον συγκεκριμένο δείκτη, υποχώρησαν μέσα σε μία δεκαετία κατά 8,18%, των σπιτιών κατά 6,79%, ενώ περίπου στα μισά μειώθηκαν οι τιμές σε εμπορικά κτήρια και αποθήκες.

Πιο σταθερή φαίνεται η πορεία των τιμών στη Λεμεσό, καθώς η αξία ενός διαμερίσματος το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε μόλις 3%, ενώ περίπου κατά 4% αυξήθηκαν οι τιμές των σπιτιών.

Υποχώρηση της τάξεως του 22,56% σημείωσαν οι τιμές εμπορικών κτηρίων στη Λεμεσό έπειτα από δέκα χρόνια.

Στη Λάρνακα, η αξία ενός διαμερίσματος υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 10%, ενώ οριακή μείωση 2,53% κατέγραψαν οι τιμές σπιτιών. Στα εμπορικά ακίνητα της Λάρνακας η μείωση αγγίζει το 28%.

Ο WiRE Index δείχνει υποχώρηση 16,76% στις τιμές διαμερισμάτων στην Πάφο και 11% στις τιμές σπιτιών από το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκρισή με το ίδιο τρίμηνο του 2011, ενώ πέραν του 32% είναι το ποσοστό μείωσης στις τιμές των εμπορικών ακινήτων.

Όσον αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο (Παραλίμνι), οι τιμές διαμερισμάτων μειώθηκαν πέραν του 10% και των σπιτιών πέραν του 4%. Περίπου κατά 33% έπεσαν οι τιμές εμπορικών ακινήτων σε δέκα χρόνια.

Καλπάζουν τα ενοίκια σε Λεμεσό και Παραλίμνι
Σχεδόν κατά 18% αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης για τα σπίτια αγγίζει το 24%.

Αντιθέτως, οι τιμές ενοικίων για εμπορικά κτήρια φαίνεται να μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 33%, των αποθηκών σχεδόν κατά 30%, και των γραφείων κατά 12,68%.

Στη Λευκωσία, τα ενοίκια για διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ άλμα 40% κατέγραψαν τα ενοίκια για οικίες. Στην αντίπερα όχθη, πάνω από 52% μειώθηκαν τα ενοίκια για εμπορικά ακίνητα. Όσον αφορά ενοίκια για αποθήκες και γραφειακούς χώρους, σημειώθηκε αύξηση 18% και 19% αντίστοιχα.

Εκεί που τα ενοίκια δείχνουν να έφτασαν στα ύψη είναι στη Λεμεσό. Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται ότι ένα διαμέρισμα ενοικιάζεται με 44% μεγαλύτερο ενοίκιο σε σχέση με το 2011, ενώ σχεδόν 7% αυξήθηκαν τα ενοίκια σπιτιών.

Ωστόσο, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων καταγράφηκε μείωση ενοικίων κατά 34%, στις αποθήκες κατά 46% και των γραφείων κατά 21%.

Μόλις 4% ήταν οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίων για διαμερίσματα στη Λάρνακα, την ώρα που τα ενοίκια σπιτιών παρουσίασαν άλμα 32%.

Σχεδόν κατά 25% μειώθηκαν τα ενοίκια στα εμπορικά κτήρια, ενώ πέραν του 40% υποχώρησαν οι τιμές ενοικίων για αποθήκες.

Σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια διαμερισμάτων στην Πάφο, ενώ αντίθετα πάνω από 10% αυξήθηκε το ύψος των ενοικίων σπιτιών. Περίπου 30% ήταν το ποσοστό μείωσης ενοικίων για εμπορικά ακίνητα.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο (Παραλίμνι), το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα αυξήθηκε κατά περίπου 36% και για ένα σπίτι σχεδόν 31%. Από την άλλη, για ένα εμπορικό ακίνητο η μείωση του ενοικίου φτάνει το 27%.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους