Αρχίζει η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή

Αρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να παρουσιάζει στα μέλη της Επιτροπής τον προϋπολογισμό, τον οποίο υπενθυμίζεται πως περίπου προ δεκαημέρου επέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως ο προϋπολογισμός του 2022 ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος του χρόνου χωρίς ανάλογα με τα περσινά παρατράγουδα, όταν μικροκομματικές σκοπιμότητες και με φόντο τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθούσαν, είχαν οδηγήσει αρχικά στην καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021.

Διαβάστε εδώ: H δημοσιονομική διόρθωση στον προϋπολογισμό του 2022

Υπενθυμίζεται πως η υπερψήφιση του προϋπολογισμού της χρονιάς που διανύουμε στη δεύτερη ψηφοφορία στην οποία τέθηκε, είχε εξελιχθεί σε ένα πολιτικού χαρακτήρα σίριαλ, με την Κυβέρνηση να αναγκάζεται να αποδεχθεί στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη ψηφοφορία, σωρεία τροπολογιών τις οποίες κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δώσουν εν τέλει τη θετική τους ψήφο.     

Κατά τη σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών, κ. Πετρίδης αναμένεται να αναλύσει την πορεία της οικονομίας για το 2022 και να καταθέσει τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, προβαίνοντας σε ανάλυση των κρατικών εσόδων και των δημοσιονομικών δεικτών.

Διαβάστε ακόμη:

Από φόρους το 82% των συνολικών εσόδων του κράτους για το 2022

Πάνω κατά 10% οι αναπτυξιακές δαπάνες το 2022-Πού οφείλεται η αύξηση

Τα τρία Υπουργεία με τις μεγαλύτερες δαπάνες για το 2022

Ο προϋπολογισμός για το 2022 προνοεί αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 10% και συμπεριλαμβάνει πολλά μεγάλα έργα που έχουν ωριμάσει.  Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 4% για το 2022, ενώ σημαντική προβλέπεται να είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,1% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών αναμένεται να ανέλθουν στα €6.731 εκατ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €6.473 εκατ. το 2021, προβλέπεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 4%. Οι δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, για το 2022 προϋπολογίζονται στα €8.408 εκατ. σε σύγκριση με €8.479 εκατ. το 2021.

Σύμφωνα με την ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, θα συζητηθούν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών(Γενικό Λογιστήριο, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Διαχείριση Δημόσιου Χρέους), του υπουργείου Άμυνας, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή