ΦΠΑ σε online αγορές: Πόσο κερδισμένος βγαίνει ο Κύπριος

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καταναλωτών που προβαίνουν σε διαδικτυακές αγορές από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από τρίτα κράτη, δημιουργούν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες που υπό τη δέσμη έξι εναρμονιστικών νομοσχεδίων συζητήθηκαν την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Βάσει των ευρωπαϊκών Οδηγιών, για διαδικτυακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από τρίτα κράτη, ο καταναλωτής θα πληρώνει τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του. Κάτι που σημαίνει δηλαδή, πως για τις διαδικτυακές αγορές του ο Κύπριος καταναλωτής θα καταβάλλει τον ΦΠΑ που ισχύει στην Κύπρο και ο οποίος ανέρχεται στο 19%.

Διαβάστε ακόμα: 

Κ. Αναστασιάδης: Το Metropolis Mall και τα πλάνα της Acsion για Κύπρο

Θέλεις να είσαι ο πρώτος EY Entrepreneur Of The Year της Κύπρου;

Πρόκειται για ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021, καθότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και αφότου παρήλθε η προθεσμία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τις δύο Οδηγίες, που ήταν η 30η Ιουνίου 2021.

Βάσει της νέας αυτής ρύθμισης, οι Κύπριοι καταναλωτές βγαίνουν σαφώς κερδισμένοι, αφού η χώρα μας μαζί με τη Ρουμανία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (19%) στην Ε.Ε., μετά το Λουξεμβούργο (17%). Αυτό σημαίνει πως για τις online αγορές τους από τις πλείστες των χωρών της Ε.Ε., θα καταβάλλουν πλέον χαμηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που κατέβαλλαν έως τώρα. Για παράδειγμα, όταν Κύπριος καταναλωτής αγοράζει ένα ζευγάρι παπούτσια από την Ελλάδα, ο Έλληνας προμηθευτής οφείλει από την 1η Ιουλίου να επιβάλει τον ΦΠΑ που ισχύει για αυτό το αγαθό στην Κύπρο, δηλαδή 19%, ενώ αν η αγορά γινόταν πριν από την 1η Ιουλίου θα επιβαλλόταν ΦΠΑ 24%, που ισχύει στην Ελλάδα.

Του λόγου του αληθές, επιβεβαιώνει ο πιο κάτω πίνακας, όπου φαίνονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

 

 

Η αλλαγή και υιοθέτηση νέων καθεστώτων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατέστη αναγκαία λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα καθεστώτα αυτά, υπέδειξε, αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και για τους πωλητές, αλλά και για τις φορολογικές διοικήσεις. Επίσης, στόχος τους είναι η προστασία των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών και η δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις. 

Ουσιαστικά, το πακέτο αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη με την πρόθεση να διασφαλιστούν τα έσοδα όλων των κρατών μελών σε σχέση με τις αγορές των καταναλωτών.

Τονίζεται πως δεν έχει αλλάξει ούτε τροποποιεί κάτι σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό που αλλάζει είναι το πού καταβάλλεται ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αγορών αγαθών και υπηρεσιών από καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη. 

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή