Powered by

ΦΠΑ σε online αγορές: Πόσο κερδισμένος βγαίνει ο Κύπριος

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καταναλωτών που προβαίνουν σε διαδικτυακές αγορές από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από τρίτα κράτη, δημιουργούν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες που υπό τη δέσμη έξι εναρμονιστικών νομοσχεδίων συζητήθηκαν την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Βάσει των ευρωπαϊκών Οδηγιών, για διαδικτυακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από τρίτα κράτη, ο καταναλωτής θα πληρώνει τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του. Κάτι που σημαίνει δηλαδή, πως για τις διαδικτυακές αγορές του ο Κύπριος καταναλωτής θα καταβάλλει τον ΦΠΑ που ισχύει στην Κύπρο και ο οποίος ανέρχεται στο 19%.

Διαβάστε ακόμα: 

Κ. Αναστασιάδης: Το Metropolis Mall και τα πλάνα της Acsion για Κύπρο

Θέλεις να είσαι ο πρώτος EY Entrepreneur Of The Year της Κύπρου;

Πρόκειται για ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021, καθότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και αφότου παρήλθε η προθεσμία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τις δύο Οδηγίες, που ήταν η 30η Ιουνίου 2021.

Βάσει της νέας αυτής ρύθμισης, οι Κύπριοι καταναλωτές βγαίνουν σαφώς κερδισμένοι, αφού η χώρα μας μαζί με τη Ρουμανία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (19%) στην Ε.Ε., μετά το Λουξεμβούργο (17%). Αυτό σημαίνει πως για τις online αγορές τους από τις πλείστες των χωρών της Ε.Ε., θα καταβάλλουν πλέον χαμηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που κατέβαλλαν έως τώρα. Για παράδειγμα, όταν Κύπριος καταναλωτής αγοράζει ένα ζευγάρι παπούτσια από την Ελλάδα, ο Έλληνας προμηθευτής οφείλει από την 1η Ιουλίου να επιβάλει τον ΦΠΑ που ισχύει για αυτό το αγαθό στην Κύπρο, δηλαδή 19%, ενώ αν η αγορά γινόταν πριν από την 1η Ιουλίου θα επιβαλλόταν ΦΠΑ 24%, που ισχύει στην Ελλάδα.

Του λόγου του αληθές, επιβεβαιώνει ο πιο κάτω πίνακας, όπου φαίνονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

 

 

Η αλλαγή και υιοθέτηση νέων καθεστώτων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατέστη αναγκαία λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα καθεστώτα αυτά, υπέδειξε, αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και για τους πωλητές, αλλά και για τις φορολογικές διοικήσεις. Επίσης, στόχος τους είναι η προστασία των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών και η δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις. 

Ουσιαστικά, το πακέτο αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη με την πρόθεση να διασφαλιστούν τα έσοδα όλων των κρατών μελών σε σχέση με τις αγορές των καταναλωτών.

Τονίζεται πως δεν έχει αλλάξει ούτε τροποποιεί κάτι σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό που αλλάζει είναι το πού καταβάλλεται ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αγορών αγαθών και υπηρεσιών από καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη. 

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη
H κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία-Τι έδειξε μελέτη του Υπ. Οικονομικών και του ΚΟΕ
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα στο EIS η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Βελτιωμένη επίδοση από το 2018, αλλά...«Μέτριος καινοτόμος» και στην 17η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η Κύπρος
Αρχή Λιμένων: Άμεση αντίδραση για πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή Μονής-Δρομολογήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης