«Υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης»

H Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ), σηματοδοτώντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διασφάλιση των φορολογικών βάσεων και των δημόσιων εσόδων των οικονομιών.

Διαβάστε εδώ: Ιστορική διεθνής συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη συμφωνία, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, αφού δεν είναι μέλος ούτε του ΟΟΣΑ ούτε και του Inclusive Framework λόγω ενστάσεων χώρας μέλους του οργανισμού(σ.σ. της Τουρκίας).

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών μελών του οργανισμού (Inclusive Framework). Εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που διέπουν το σχέδιο των δύο πυλώνων, όπως αυτές καταγράφονται στη δήλωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και επισφραγιστούν στη συνάντηση των G20 στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Οι κυπριακές αρχές, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη συνάντηση των G20, το οποίο, όπως τονίζει, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως στηρίζει την επίτευξη της συμφωνίας και θα εργαστεί εποικοδομητικά συμμετέχοντας ενεργά στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την εισαγωγή του παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%, διασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα