Κ. Γιωρκάτζης: Η Βουλή να επιστρέψει στην έδρα της

Τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου, τον προσεχή Δεκέμβριο, παραμονής της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συμμερίζεται πλήρως ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Το θέμα ανέδειξε με σημερινό του δημοσίευμα το InBusinessNews, όπου ο διευθυντής του ΕΒΕ Λευκωσίας Σωκράτης Ηρακλέους και ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας(ΕΤΑΠ), Θεόδωρος Κρίγκου, καθώς και η αντιπρόεδρος της Top Kinisis Travel, Έλενα Τάνου, τονίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα της Λευκωσίας η παρουσία της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο. 

Διαβάστε εδώ: Καθολική απαίτηση: Να φύγει από το Συνεδριακό η Βουλή

Ο δήμαρχος Λευκωσίας, σε γραπτή του δήλωση, παραθέτει τα τρία σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει τυχόν μόνιμη μεταστέγαση του Κοινοβουλίου στο «Φιλοξενία», τονίζοντας πως, μεταξύ άλλων, θα στερήσει από τη Λευκωσία ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

«Η Λευκωσία», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, «έχει επενδύσει στον συνεδριακό τουρισμό και τυχόν αποστέρηση του Συνεδριακού Κέντρου, θα πλήξει τη δυνατότητα της πόλης να προσελκύσει τουρισμό και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε σημαντικές αγορές και επενδύσεις για δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, να τις ματαιώσουν».

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η δήλωση του δημάρχου Λευκωσίας:

«Αντιλαμβάνομαι ότι η μεταστέγαση έγινε σε προσωρινή βάση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν. Σήμερα που οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αναμένουμε ότι και η Βουλή θα επανέλθει στην έδρα της.

Τυχόν μόνιμη μεταστέγαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο δημιουργεί τρία πολύ σοβαρά προβλήματα:

1. Θα αποδυναμώσει της προσπάθειες της Πολιτείας και του Δήμου για ενδυνάμωση και αναζωογόνηση των περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή. Η αποψίλωση ή εγκατάλειψη των ακριτικών περιοχών θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

2. Θα πλήξει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για να πείσει ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν ή και να επενδύσουν στο κέντρο. 

3. Θα στερήσει από τη Λευκωσία ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Η Λευκωσία έχει επενδύσει στον συνεδριακό τουρισμό και τυχόν αποστέρηση του Συνεδριακού Κέντρου, θα πλήξει τη δυνατότητα της πόλης να προσελκύσει τουρισμό και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε σημαντικές αγορές και επενδύσεις για δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, να τις ματαιώσουν.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου τα κτήρια που στεγάζουν και συμβολίζουν τις τρεις διακριτές εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος - την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική - χωροθετούνται στο κέντρο.

Στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και στο Σχέδιο Περιοχής, τα οποία έχουν ισχύ επίσημων νομικών εγγράφων (που προκύπτουν από την Κυπριακή Νομοθεσία περί πολεοδομίας), αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι κρατικές χρήσεις χωροθετούνται στο κέντρο της πόλης και σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συνεπακόλουθα, όχι μόνο η Βουλή θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο, αλλά και επιβάλλεται να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για στέγαση όλων των κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων στο κέντρο.

Αυτό που όλοι αναμένουμε είναι τα αρμόδια όργανα του κράτους να εφαρμόζουν πιστά και υποδειγματικά τους νόμους και τους δικούς τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, όπως άλλωστε καλείται να πράττει καθημερινά ο πολίτης».

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή