Καθολική απαίτηση: Να φύγει από το Συνεδριακό η Βουλή

Επιζήμια από κάθε άποψη για την επιχειρηματική και κατ’ επέκταση οικονομική ζωή της Λευκωσίας έχει καταστεί η εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο… κατάληψη του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» από τη Βουλή, η οποία ως γνωστό από τον Μάιο του 2020 έχει μετακομίσει και «κατασκηνώσει» εκεί λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Βουλής να μεταφέρει τις εργασίες της στο Συνεδριακό λήφθηκε υπό την επίκληση της ανεπάρκειας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Σώματος στις συνθήκες της πανδημίας, και δη σε ό,τι αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το συμβόλαιο που διατηρεί η Βουλή με το Συνεδριακό ολοκληρώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο και, όπως πληροφορείται το InbusinessNews, η ανανέωσή του ή όχι θα εξαρτηθεί από την μέχρι τότε πορεία της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ακίνητα από €1.000 βγάζει προς πώληση η Themis

Τι σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, πρόθεση της Βουλής είναι να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο το ταχύτερο δυνατό, ενδεχομένως και πριν από τη λήξη του συμβολαίου. Από την άλλη, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν ως έχουν ή και χειροτερέψουν-κάτι που φαντάζει ως πολύ πιθανό-, η Βουλή εκ των πραγμάτων θα προχωρήσει σε ανανέωση του συμβολαίου και θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας στο Συνεδριακό.    

Αρνητικές επιπτώσεις

Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία της Λευκωσίας η δέσμευση του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» από τη Βουλή, καθότι πρόκειται για τον μοναδικό χώρο ο οποίος διαθέτει τις υποδομές για διεξαγωγή συνεδρίων και άλλων επαγγελματικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, με την μη χρησιμοποίησή του για τους λόγους για τους οποίους σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε να αποστερεί από την πρωτεύουσα και γενικότερα από τη χώρα σημαντικά έσοδα.

Δεδομένων τούτων, οι επιχειρηματικοί φορείς και παράγοντες της Λευκωσίας ζητούν την αποχώρηση της Βουλής από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ώστε να μπορέσει και πάλι ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕ Λευκωσίας σκοπεύει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους βουλευτές Λευκωσίας και Κερύνειας, αλλά και με την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, προκειμένου να θέσει ακριβώς τα προβλήματα που δημιουργούνται στην επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία, λόγω της παρατεταμένης χρήσης του Συνεδριακού από το Κοινοβούλιο.

Το ΕΒΕΛ

Μιλώντας στο InbusinessNews, ο διευθυντής του ΕΒΕ Λευκωσίας Σωκράτης Ηρακλέους, τόνισε την ανάγκη «απελευθέρωσης» του Συνεδριακού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε.

Όπως υπέδειξε, η Λευκωσία χάνει τεράστια έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό, αφού τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν ανάλογου μεγέθους, με αυτές του Συνεδριακού, αίθουσες για πραγματοποίηση μεγάλων συνεδρίων. «Θέση μας», τόνισε, «είναι να επιστρέψει πίσω η Βουλή και να ξεκινήσουν οι ενέργειες για το νέο κτίριο που θα την στεγάσει». «Θέλουμε», υπογράμμισε ο κ. Ηρακλέους, «να χρησιμοποιηθεί το Συνεδριακό για τον σκοπό που έχει δημιουργηθεί».

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους το ΕΒΕΛ θα προσπαθήσει να πείσει τη Βουλή για την αναγκαιότητα να φύγει από το «Φιλοξενία», ο Σωκράτης Ηρακλέους ανέφερε πως θα ζητηθούν συναντήσεις με όλους τους βουλευτές Λευκωσίας και Κερύνειας, αλλά και με την Πρόεδρο της Βουλής.

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας

Την έντονη δυσαρέσκειά του σε ό,τι αφορά στην προοπτική παραμονής ή και πιθανής μόνιμης μετακίνησης της Βουλής στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, εξέφρασε με τη σειρά του, μιλώντας στο InbusinessNews, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας(ΕΤΑΠ), Θεόδωρος Κρίγκου, επισημαίνοντας πως είναι κάτι πλήττει καίρια τον συνεδριακό τουρισμό και κατ’ επέκταση την ίδια την πρωτεύουσα.

Διερωτώμενος κατά πόσο λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, ο κ. Κρίγκου υπέδειξε πως πιθανή περαιτέρω αξιοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου από την Βουλή βάζει φρένο στις προσπάθειες της ΕΤΑΠ για προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού στη Λευκωσία, και κατ’ επέκταση στην Κύπρο. «Μια σημαντική πηγή εσόδων για τον τόπο και την πρωτεύουσα, αλλά και ένας χώρος που θα μπορούσε να βάλει την Κύπρο στον χάρτη ως χώρα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε μια τέτοιας υψηλής σημασίας και κύρους υπηρεσία, αφού το Συνεδριακό Κέντρο αποτελεί τον μοναδικό χώρο που διαθέτει τις υποδομές για τη διεξαγωγή συνεδρίων και άλλων επαγγελματικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας», υπογράμμισε.

«Καλούμε τους υπεύθυνους», συνέχισε ο κ. Κρίγκου, «να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την μετακίνηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση θα ληφθούν υπόψη, και το Συνεδριακό Κέντρο θα παραμείνει ένα τοπικό, αλλά και διεθνές κέντρο ψηλών προδιαγραφών για φιλοξενία συνεδρίων, όπως είναι και η αποστολή για την οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί».

Χάνονται ευκαιρίες

Στο ίδιο μήκος κύματος, τη θέση πως ένεκα της χρήσης του Συνεδριακού Κέντρου από τη Βουλή χάνονται ευκαιρίες και επενδύσεις που θα ωφελούσαν την Λευκωσία, διατύπωσε μιλώντας στο InbusinessNews,  η αντιπρόεδρος της Top Kinisis Travel, Έλενα Τάνου. Η κ. Τάνου σημείωσε πως η εγκατάσταση της Βουλής στο Συνεδριακό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον τουρισμό της Λευκωσίας, ο οποίος, όπως υπέδειξε, βασίζεται στα επιχειρηματικά συνέδρια.

«Η πρωτεύουσα, δυστυχώς, δεν διαθέτει άλλο χώρο αυτού του επιπέδου για τη φιλοξενία συνεδρίων και events, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά προβλήματα.Tο Συνεδριακό είναι το μόνο που έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές-όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τεχνική υποστήριξη- για μεγάλα συνέδρια. Ως επιχειρηματίες είμαστε αγανακτισμένοι», τόνισε.

«Απαίτηση των επιχειρηματικών φορέων είναι η Βουλή να φύγει οπωσδήποτε από το Συνεδριακό, το οποίο πρέπει να αφεθεί να εκπληρώνει τον ρόλο που είχε προηγουμένως. Θα υπάρξουν και άλλα events που η Λευκωσία θα μπορούσε και θα έπρεπε να φιλοξενήσει, και που λόγω της μη ύπαρξης χώρου ίσως πάνε σε άλλες πόλεις. Μας δημιουργεί κόστος και χάνονται προοπτικές», διαμήνυσε η Έλενα Τάνου.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή