Βλέπει προς Ανώτατο ο Αναστασιάδης, τεντώνει το σχοινί η Βουλή

Σε ένα σίριαλ με πολλά ακόμη επεισόδια και με σενάριο ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνο για την χρηματοπιστωτική και ευρύτερα οικονομική σταθερότητα της χώρας εξελίσσεται η επιμονή της Βουλής, και ειδικότερα συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να κρατούν εδώ και πολλούς μήνες δεμένα τα χέρια των τραπεζών σε ό,τι αφορά την άσκηση του δικαιώματός τους να προχωρούν σε εκποίηση περιουσίας όταν δανειολήπτες στρατηγικά αποφασίζουν να μην ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Με τη διαδικασία των εκποιήσεων να είναι παγοποιημένη από τον Δεκέμβριο του 2020, και πλέον ουσιαστικά να λειτουργεί προστατευτικά όχι για τους οικονομικά ευάλωτους, αλλά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και σε βάρος των καταθετών και των συνεπών δανειοληπτών, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε προχθές, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας που συνεκλήθη, την αναπομπή του Νόμου που ψήφισε στις 8 Ιουλίου, στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Με την απόρριψη της αναπομπής, η Βουλή επέστρεψε ξανά την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται πλέον, είτε να αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο είτε να τον υπογράψει και να τον δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα, ώστε να καταστεί εφαρμοστέος.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί δεν άνοιξε το Metropolis Mall και πότε θα γίνει το opening

LearnWorlds: Η εταιρεία με βάση την Κύπρο που έλαβε $32 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι με το Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 8 Ιουλίου, η αναστολή των εκποιήσεων πήρε παράταση μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Η αναστολή αφορά κύρια κατοικία η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη(πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί λιγότερο από δέκα εργαζόμενους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €750.000 ), καθώς και αγροτεμάχια η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Δεδομένων των λόγων τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβαλε στη συνοδευτική της αναπομπής επιστολή που απέστειλε στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη υποδείκνυαν στο InbusinessNews, ερωτηθέντες σχετικά, πως οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκτός από την αναφορά στο Ανώτατο θα συνιστούσε έκπληξη και ενδεχομένως να ερμηνευόταν ως ανακολουθία από πλευράς του Προέδρου. Και τούτο, όπως σημείωναν περαιτέρω, αφού πέραν των κινδύνων για τους οποίους προειδοποιεί στην επιστολή του, υπογραμμίζει παράλληλα την ύπαρξη αντισυνταγματικών προνοιών στον Νόμο.  

Όπως, μεταξύ άλλων, τόνιζε στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ελλοχεύουν κίνδυνοι αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου των εκποιήσεων ως αναποτελεσματικού και χρονοβόρου, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων, ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων και κατ’ επέκταση των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία στο σύνολό της».

Παρά τις προεδρικές παραινέσεις και νουθεσίες για αποδοχή της αναπομπής ωστόσο, η Βουλή-και δη τα κόμματα της αντιπολίτευσης-, όχι απλώς δεν το έπραξαν και την απέρριψαν, αλλά εμφανίζονται και αποφασισμένα να τραβήξουν όσο πάει το σχοινί. Με χαρακτηριστική την πρόθεση του ΑΚΕΛ, όπως εκφράστηκε χθες από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Χάρη Πολυκάρπου, να αναλάβει στο επόμενο διάστημα και πάλι πρωτοβουλία για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. «Με στόχο», σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «την προστασία των δανειοληπτών από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες των τραπεζών».

Την ίδια ώρα, τη θέση ότι η διαδικασία παράτασης των εκποιήσεων, και μάλιστα επιλεκτικά, «όχι μόνο δεν λειτούργησε με τρόπο ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών έναντι των πολιτών», εκφράζει η ΕΔΕΚ.

Η ΕΔΕΚ, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, θεωρεί πως η λύση στο πρόβλημα είναι η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που διαφωνεί με υπερχρεώσεις, διαδικασία υποθήκης και εκποίησης.

Όπως καθίσταται εμφανές, για μια ακόμη φορά ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της χρηματοπιστωτικής και ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας της χώρας, έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης μικροπολιτικής και προσπάθειας εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων, με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες παραγνωρίζοντας σαφείς πραγματικότητες της οικονομίας, δείχνουν να βάζουν στη ζυγαριά των προτεραιοτήτων τους την... εκποίηση ψήφων παρά τη διασφάλιση και την χωρίς πισωγυρίσματα πορεία του χρηματοοικονομικού συστήματος του τόπου.  

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ