Εντυπωσιασμένος από την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ο Donohoe

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μετά την πανδημική κρίση του 2020, τονίζοντας πως η πορεία αυτή ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών των κυπριακών αρχών, αλλά και των αποφάσεων που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Ντόνοχιου, που επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο, συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος ανέφερε πώς από τις αρχές της επόμενης χρονιάς η Κύπρος θα ανακτήσει μεγάλο μέρος, αν όχι όλο, το έδαφος που έχει χαθεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Διαβάστε εδώ:

Pascal Donohoe: Kalispera και θα τα καταφέρουμε

Σε κοινές τους δηλώσεις, τόσο ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ όσο και ο κ. Πετρίδης τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ευρωζώνη.

«Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας και η ανάκαμψή της είναι πολύ εντυπωσιακή και ήταν ένας συνδυασμός των ορθών εθνικών οικονομικών αποφάσεων και των ορθών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι το μείγμα αυτών των αποφάσεων θα επιτρέψουν στον κυπριακό λαό να συνεχίσει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της νόσου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντόνοχιου εξήρε την εμπειρογνωμοσύνη τόσο του Κύπριου ΥΠΟΙΚ όσο και της ομάδας του στο Υπουργείο Οικονομικών που, όπως είπε, αντανακλάται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

«Tο σχέδιο», πρόσθεσε «καλωσορίστηκε θερμά από κράτη μέλη της Ε.Ε. και ήδη αντιμετωπίζεται ως ένα πραγματικά ισχυρό σχέδιο που θα βοηθήσει την Κύπρο από αυτή την απαίσια νόσο».

Σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία κάνουν λόγο για ανάκαμψη πάνω του 4% το 2021 και κάτω του 4% το επόμενο έτος.

«Αυτή είναι μια πραγματική ισχυρή οικονομική επίδοση στο πλαίσιο του πόσο δύσκολη ήταν αυτή η νόσος και είναι ιδιαίτερα ισχυρή δεδομένου πόσο η Κύπρος, όπως και άλλα κράτη της Ευρώπης εναποθέτουν σημαντική αξία στον τουρισμό για την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Τέλος, ο κ. Ντόνοχιου ενθάρρυνε τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι σε κάποιο στάδιο, το οποίο δεν προσδιόρισε, θα αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στις λογικές οικονομικές αποφάσεις και στην μείωση του δανεισμού.

«Όλοι δανειζόμαστε επί του παρόντος για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας γιατί πρέπει να το κάνουμε και στο σωστό σημείο πρέπει να ξεκινήσουμε το ταξίδι ως προς το πώς θα μειώσουμε τον δανεισμό και να επιστρέψουμε στις πιο φυσιολογικές πολιτικές και ως Ένωση θα δούμε ποιο είναι το σωστό σημείο κατά το οποίο θα ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι και όταν αυτό ξεκινήσει πρέπει όλοι θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα χρειαστούν», ανέφερε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε πως ύστερα από την ύφεση του 5,1% το 2020, η οποία ήταν η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών με μεγάλους τουριστικούς τομείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάκαμψη 4,3% το 2021.

«Συνεπώς πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του 2022 θα έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αν όχι όλο το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας», είπε.

Τονίζοντας εκ νέου τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που παραμένει ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος αξιοποιεί την ρήτρα αποφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ «αλλά η κοινή μας προσπάθεια είναι η σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα».

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που προηγήθηκαν της κρίσης του κορωνοϊού, που επέτρεψαν στην Κύπρο να είναι εποικοδομητικό μέλος της ευρωζώνης, αλλά και να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές για να αντιμετωπίσει την κρίση και να διατηρήσει θετικό πρόσημο από τους οίκους αξιολόγησης.

«Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις», κατέληξε, «η δημοσιονομική πειθαρχία η οποία επιβάλλεται σε καιρούς οι οποίοι δεν είναι περίοδοι κρίσης, είναι αυτό το οποίο πρέπει να προστατέψουμε. Είτε αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τη δημοσιονομική πειθαρχία είτε αυτές αφορούν τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα και την προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις τη ύπαρξης μας στο Ευρώ, της πιο μεγάλης νομισματικής ένωσης, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική να είμαστε μέλη της, για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας».

Φορολογική συμφωνία που να αναγνωρίζει τις μικρές και μεσαίες οικονομίες

Ερωτηθείς για τη θέση της Ιρλανδίας για τη συμφωνία για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, ο κ. Ντόνοχιου, μιλώντας υπό την ιδιότητα ως Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ, είπε πως η χώρα του επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης γιατί πιστεύουμε ότι μια συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, μπορεί να επιφέρει σταθερότητα σε ζητήματα που είναι σημαντικά για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

«Επίσης επιθυμώ να υπάρξει μια συμφωνία που είναι ικανή να αναγνωρίζει και τις μικρές και μεσαίες οικονομίες, και για τον λόγο αυτό οι συζητήσεις για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή είναι ευαίσθητες και δύσκολες», πρόσθεσε.

Είπε πάντως πως η Ιρλανδία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη «και ελπίζω να είμαστε μέρος της συμφωνίας στο μέλλον γιατί πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα δημιουργήσει προκλήσεις σε κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, αλλά πιστεύω ότι αυτές οι προκλήσεις και το κόστος αξίζουν να αναληφθούν αν θα έχουμε μια συμφωνία σε πραγματικά ευαίσθητα θέματα όπως η παγκόσμια φορολογική πολιτική» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε πως η αρχή της ομοφωνίας στην Ε.Ε. επί κάποιων τομέων πολιτικής είναι πολύ σημαντική, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνεται προσπάθεια λήψης ομόφωνων αποφάσεων με συναίνεση.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών