Pascal Donohoe: «Kalispera» και θα τα καταφέρουμε

Με ένα «kalispera» χαιρέτησε την επιχειρηματική ελίτ, entrepreneurs και φοιτητές ο Pascal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup, στο Business Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.  

Νωρίτερα, είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και άλλους υψηλόβαθμους λειτουργούς του υπουργείου. 

Διαβάστε εδώ: Εντυπωσιασμένος από την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ο Donohoe

 

Μιλώντας ενώπιον του Business Forum που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Κύπρο και την οικονομική της πορεία, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ κατά την εναρκτήρια ομιλία του και στην παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, διαβίβασε του τα συλλυπητήρια του για τα τέσσερα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών.

Ο Pascal Donohoe ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. Όπως και η Ιρλανδία έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές προκλήσεις, και οι δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων βοήθησαν να μπουν σταθερές βάσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία. Σημείωσε ακόμη για την Κύπρο ότι η ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων είναι απόδειξη για την δύναμη της οικονομίας της.

Τόνισε ακόμη ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον. Θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα. Η δουλειά που κάνουμε στην Ε.Ε., είναι πολύ σημαντική για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης».  

Καταλήγοντας είπε: «Ξέρω ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Εδώ στην Κύπρο, πολιτικές, κλιματικές και οικονομικές. Αλλά θα επιβιώσουμε. Θα τα καταφέρουμε».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε την σημασία του να είναι η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέδειξε ότι χάρη σε αυτό κατάφερε να ανταπεξέλθει την κρίση του 2013 και να χτίσει γερές βάσεις για το μέλλον.

Διαβάστε εδώ: Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταρρυθμίσεις ο Κ. Πετρίδης

«Ηξερα τις προκλήσεις»

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ανδρέα Χαρίτου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Donohoe, τον ρώτησε σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν σχεδόν ένα χρόνο, για τις προκλήσεις που είχε ενώπιον του και για το τι θα κάνει για το μέλλον των νέων ως πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Donohoe ανέφερε πως «ήξερα τις προκλήσεις και ότι χρειάζονταν να γίνουν κάποια πράγματα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Δεν πρέπει το αίσθημα που έχουμε τώρα να είναι απογοήτευση, όπως ήταν πέρσι που ήταν πολύ σκοτεινές μέρες και γεμάτες φόβο. Αν κοιτάξω τα επίπεδα της ανεργίας εδώ στην Κύπρο, που είναι τώρα γύρω στο 7%, ένα χρόνο πριν θα λέγαμε ότι ήταν στο 17%. Στους φοιτητές που είναι εδώ θα έλεγα ότι λυπάμαι πολύ που θα έπρεπε να σπουδάσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς να χορεύουν, να δουν τους δασκάλους τους, τους φίλους τους. Αλλά να μην απελπίζονται. Στους επιχειρηματίες εδώ θα τους έλεγα ότι η αλλαγή που έρχεται θα φέρει νέες ευκαιρίες και επιχειρήσεις. Θα πρέπει να το αναμένουμε».

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάντα αλλαγές στη ζωή. Αν είσαι φοιτητής δεν θα πρέπει να απογοητεύεσαι. Τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα. Έχουμε στρατηγικό πλάνο και πολιτικές. Η Κυπριακή οικονομία έχει δείξει τις αντοχές της. Φυσικά υπάρχουν απώλειες, δεν θα βγούμε από αυτό χωρίς τραύματα».

Τα μαθήματα της πανδημίας 

Σε ερώτηση για τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από την πανδημία, ο κ. Donohoe υπέδειξε τρία σημεία. «Το πρώτο είναι ότι οι αλλαγές που έχουμε κάνει όλοι οικονομικά πριν την πανδημία μπορούν να δείξουν την αξία των οικονομιών. Έγινε πολύ δουλειά από την Κύπρο και από την Ε.Ε. Έχει δημιουργηθεί ελαστικότητα, για να προστατεύσουμε τις δουλειές και την οικονομία. Το δεύτερο είναι οι προσπάθειες μας. Τις πρώτες εβδομάδες δεν πήγαν όλα όπως θέλαμε. Αλλά αν δούμε τώρα την κατάσταση, έχουμε καλύψει τις θεμελιώδες ανάγκες των ανθρώπων μας. Το τρίτο είναι ότι όλες οι οικονομίες πρέπει να έχουμε πολλαπλές ροές ανάπτυξης. Είμαι αισιόδοξος για αυτά που έρχονται. Εδώ στην Κύπρο η απόδοση είναι πολύ καλύτερη από ότι ένα χρόνο πριν. Είμαστε αρκετά ρεαλιστές. Ξέρουμε τις προκλήσεις κι αν δεν κάνουμε χώρο στην πρόοδο θα είναι πιο δύσκολα» είπε.

Από πλευράς του, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως «μία οικονομία πρέπει να είναι πάντα αξιόπιστη. Το να είσαι μέλος της Ε.Ε. είναι αξιόπιστο. Καταφέραμε να ανεβούμε επενδυτική βαθμίδα ως μέλος της Ε.Ε. Έχουμε τα μέσα και τα όπλα να πολεμήσουμε αυτή την κρίση».

Σε ερώτηση του κοινού, αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για αποφευχθούν άλλες οικονομικές συνέπειες, οι οποίες ακολούθησαν προηγούμενες πανδημίες, ο κ. Donohoe είπε ότι «κοιτάζοντας τις δεκαετίες του 1910, 1920, 1930, βλέπουμε ότι οι γιατροί τότε δεν είχαν την τεχνολογία που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας. Κοιτάζοντας τώρα την οικονομία, το πρώτο είναι ο πληθωρισμός και οι προκλήσεις στην εργασία. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να έχουμε μία βιώσιμη ανάκαμψη και πιο συλλογική. Να δημιουργήσουμε μορφές εργασίας που θα περιλαμβάνουν όλους. Δεύτερο, έχουμε τον πληθωρισμό και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες καλής εργασίας. Τρίτο, είναι η δημιουργικότητα. Θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στον αθλητισμό, στις τέχνες και το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ροές ανάπτυξης στις οποίες αναφέρθηκε νωρίτερα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «στην Κύπρο έχουμε πολλές πηγές εσόδων. Αυτό που χρειάζεται είναι ισορροπημένες ροές εσόδων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ αξία στον πρωτογενή τομέα. Να πετύχουμε balanced growth με έσοδα και όχι με αύξηση φόρων. Δεν πιστεύω στην αύξηση φόρων κι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο εργαλείο που πρέπει να κοιτάμε. Κοιτάμε την αναδιαμόρφωση της φορολογίας, αλλά να τη κρατήσουμε balanced neutral».

Όσον αφορά τον τουρισμό στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κατά την πανδημία λήφθηκαν πολλά μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και πρόσθεσε «τώρα έχουμε νέα στρατηγική στον τουρισμό που εφαρμόζεται από όλους. Τα επόμενα χρόνια έχουμε πολλές μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό».

Σχετικά με το ζήτημα της ενιαίας φορολογίας στην ευρωζώνη και κατά πόσο θα πετύχει, ο κ. Donohoe απάντησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και όχι με το καπέλο του προέδρου του Eurogroup. «Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος τους χρόνου. Σε σχέση με το τι θα σημαίνει για εμάς (σ.σ. Ιρλανδία και Κύπρο), είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχουμε οικονομίες που έχουν πολλές πηγές ανάπτυξης. Κύπρος και Ιρλανδία έχουν πολλά στοιχεία που τις βοηθούν να είναι αρκετά ανταγωνιστικές».

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Με την ολοκλήρωση του Business Forum, ο πρόεδρος του Eurogroup μετέβη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου φιλοξενήθηκε από τον Πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη. 

Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Πρέσβειρα της Ιρλανδίας στο νησί μας, ο κ. Donohoe έτυχε ενημέρωσης, τόσο από τον Πρύτανη όσο και από ακαδημαϊκούς και φοιτητές. 

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές