Πόσο άλλαξε η πανδημία την κουλτούρα των Κυπρίων του ΗΒ

Το δεύτερο από συνολικά τρία διαδικτυακά συμπόσια με θέμα τον πολυεπίπεδο αντίκτυπο της πανδημίας στην κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Κυπριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Γουέστμινστερ (The Cyprus Centre at University of Westminster) σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίδραση της πανδημίας στην κουλτούρα της παροικίας, με τους ομιλητές να μοιράζονται και την προσωπική τους εμπειρία.

Η Δρ Ερσίν Χουσεΐν του τμήματος Κλασικών Σπουδών, Αρχαίας Ιστορίας και Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι μοιράστηκε την εμπειρία της απομόνωσης που αισθάνθηκε ως έγκυος εν μέσω lockdown στη Βρετανία.

Αναφέρθηκε με ειλικρίνεια στο άγχος που προκάλεσε στην ίδια και προφανώς σε πολλούς άλλους Κύπριους της Βρετανίας η πανδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έγινε εξαιρετικά αισθητή η έλλειψη της αγκαλιάς από συγγενείς και φίλους, η τήρηση των κυπριακών εθίμων, η παρέα με φίλους και η συνέρευση με συγγενείς στην Κύπρο. 

Τόνισε επίσης ότι πολλοί υποχρεώθηκαν να κάνουν δύσκολες συζητήσεις για το μέλλον τους που τέθηκε υπό διαφορετική οπτική λόγω της πανδημίας.

Σε παρόμοιο τόνο η διακεκριμένη καλλιτέχνιδα της όπερας και μουσικός Κατερίνα Μηνά περιέγραψε την απογοήτευση που δοκίμασε για μια σειρά ακυρώσεων εμφανίσεών της το 2020, που θεωρούσε ότι θα ήταν η καλύτερη χρόνια της καριέρας της.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, επίσης στην ευκαιρία που είχε εν μέσω lockdown να επεκτείνει το καλλιτεχνικό της ρεπερτόριο, μαθαίνοντας να τραγουδά όπερα ενώ παίζει πιάνο.

Μίλησε για εσωτερική σύγκρουση και υπαρξιακά ερωτήματα που ανέκυψαν για πολλούς Κύπριους της Βρετανίας και όχι μόνο, αναφορικά με το πού είναι το μέλλον τους.

Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Ελληνική Διασπορά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Royal Holloway Δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου έκανε λόγο για «κρίση ταυτότητας» που υπέστησαν πολλοί όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν από τη Βρετανία στην Κύπρο.

Περιέγραψε το πώς αναπτύχθηκε μία νέα σχέση με την Κύπρο, π.χ. μέσω προγραμμάτων τηλεόρασης ή μέσω οτιδήποτε άλλου περιείχε μια οικειότητα, όπως η κυπριακή μαγειρική και η πιο συχνή επικοινωνία με την οικογένεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας Δρ Μάριος Ψαρράς έκανε έναν απολογισμό δράσεων του τμήματος, τονίζοντας ότι μέσω διαδικτύου το 2020 επεκτάθηκαν τόσο το κοινό όσο και οι συνεργασίες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αρμοστείας.

Το τρίτο συμπόσιο την 1η Ιουλίου θα εξετάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στη νέα γενιά - πώς επηρέασε τις προσδοκίες, το εισόδημα, τις επιχειρήσεις τις προοπτικές εργασίας, τις ελπίδες και την εμπιστοσύνη των νέων.

Το πρώτο συμπόσιο της σειράς είχε καλύψει τις επιπτώσεις της COVID-19 στην υγεία των μελών της παροικίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή