Η μεγάλη ευθύνη της νέας Βουλής

Οι πολίτες ψήφισαν, η κάλπη μίλησε και από χθες το βράδυ έχουμε τη νέα Βουλή, την Βουλή της επόμενης πενταετίας. Σήμερα, βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα των εκλογών, κατά την οποία όσοι εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή -κόμματα και υποψήφιοι-, καλούνται να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας για μια Βουλή που θα λειτουργήσει ως αρωγός και όχι ως τροχοπέδη στη συνολική προσπάθεια του κράτους για ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης.

Σήμερα, ίσως πολύ περισσότερο απ’ όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας έχει ανάγκη από μια Βουλή σοβαρή, υπεύθυνη και εποικοδομητική. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν εμφανείς, η επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ουσιαστικά προβλήματα και προκλήσεις, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται εκ των πραγμάτων- λόγω των μέτρων στήριξης που εφαρμόζονται εδώ και πέραν του ενός έτους- υπό ασφυκτική πίεση.

Κατά την μακρά διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε, επικράτησε δυστυχώς σε επίπεδο κοινοβουλίου-και όχι μόνο- η τοξικότητα, ο αρνητισμός και ο λαϊκισμός. Γίναμε μάρτυρες συμπεριφορών που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο κράτος, παρακολουθήσαμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και την προσπάθεια εξυπηρέτησή τους, να υπερισχύουν ως προτεραιότητα στην ιεράρχηση των επιδιώξεων μερίδας κομμάτων και δη των ηγεσιών τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Πατά γκάζι για ν' αυξήσει μερίδια η HONDA

13α ΙΝ Βusiness Awards: Το επιχειρείν ξανά στο βάθρο!

Η αρχική καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως και το θέατρο του παραλόγου το οποίο εξελίχθηκε σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, αποτελούν μόνο μερικά τρανταχτά παραδείγματα της όχι και τόσο υπεύθυνης-για να μην πούμε ανεύθυνης- στάσης με την οποία κάποιες πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν να πορευθούν, θεωρώντας προφανώς πως έτσι θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τους εκλογικούς τους στόχους. Αδιαφορώντας για το γεγονός πως σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τον τόπο συγκυρία έβαζαν την χώρα σε περαιτέρω κινδύνους, παραβλέποντας συνειδητά πως λειτουργούσαν κατά τρόπο επιβαρυντικό στα προβλήματα που οι πολίτες ήδη αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν βεβαίως να αντιμετωπίζουν…

Ανεξαρτήτως των όσων προηγήθηκαν, το θέμα φυσικά έγκειται πλέον στο πώς απ’ εδώ και πέρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, και δη η νέα Βουλή, θα λειτουργήσει την επομένη των βουλευτικών. Κατά πόσο θα δείξει ότι καταλαβαίνει την κρισιμότητα των στιγμών, ότι κατανοεί πως δεν είναι η ώρα για περαιτέρω πειραματισμούς και ότι αντιλαμβάνεται πως οι εκλογές έχουν τελειώσει. Πως η κοινωνία περιμένει από το νομοθετικό του Σώμα, να προωθήσει και όχι να ναρκοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Κύπρο στο αύριο, πώς θα προωθήσει και δεν θα τορπιλίσει την πορεία για έξοδο από την κρίση που επέφερε η πανδημία.

Ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν σημαντικά νομοσχέδια, η ψήφιση των οποίων αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε πραγματικά η χώρα μας να προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα στο μέλλον, αν θέλουμε να περάσει όντως στη νέα εποχή, και η Κύπρος να καταστεί το κράτος-πρότυπο που οι πολίτες της ονειρεύονται και αναμένουν.

Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης, συνιστούν πολιτικές πράξεις που δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Θα είμαστε ως κράτος ιδανικοί αυτόχειρες αν στο βωμό μικροπολιτικών παιγνίων και σκοπιμοτήτων, δεν προχωρήσουμε πάραυτα με τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την πλήρη αξιοποίηση, παραδείγματος χάριν, του προσφάτως από την Κυβέρνηση παρουσιασθέντος Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και αν την ίδια ώρα με λαϊκίστικές προσεγγίσεις και πολιτικές-όπως π.χ. στο ζήτημα των εκποιήσεων-, θέσουμε εκ νέου εν αμφιβόλω την σταθερότητα και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.   

Η λαϊκή ετυμηγορία, όπως εκφράστηκε χθες μέσα από την κάλπη, είναι απ’ όλους σεβαστή, κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει. Αυτό που απομένει να διαφανεί είναι το μέγεθος και ο βαθμός ορθότητάς της, στοίχημα για τη νέα Βουλή είναι να αποδείξει εμπράκτως πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της τεράστιας ευθύνης με την οποία ο θεσμικός της ρόλος την επιφορτίζει. Και να κριθεί όταν έρθει η ώρα, ευελπιστούμε καλύτερα απ’ ότι κρίθηκε η προηγούμενη…

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων