Ελένη Θεοχάρους: Τολμηρές τομές και λύσεις έξω από το κουτί

«Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα οικονομικό μοντέλο που θα πετυχαίνει διασπορά του κινδύνου»,  αναφέρει σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Παραθέτοντας τις θέσεις της Αλληλεγγύης για την οικονομία, η κ. Θεοχάρους τονίζει πως η κυπριακή οικονομία για να ορθοποδήσει επιβάλλεται να στηριχθεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ισχυρότερα θεμέλια και με λογικές κυκλικής οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, μόνο μέσα από τολμηρές τομές και λύσεις έξω από το κουτί μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας σε ένα ευέλικτο, λιτό και οικονομικό κράτος, με την κυπριακή οικονομία να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστική σε επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: 

Μ. Καρογιάν: Το τρίπτυχο του νέου μας παραγωγικού μοντέλου

Α. Θεολόγου: Η ριζοσπαστική πρόταση που θα προωθήσουμε άμεσα

Χ. Χρίστου: Η πρότασή μας για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη της Ελένης Θεοχάρους στο InBusinessNews:

Ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο, στην ευρύτητά του, που προτείνει και υιοθετεί το κόμμα σας για την Κύπρο της επόμενης δεκαετίας;

Η παρατεταμένη πανδημία covid-19 έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις δομικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, η οποία προκειμένου να ορθοποδήσει επιβάλλεται να στηριχθεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ισχυρότερα θεμέλια και με λογικές κυκλικής οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης. Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα οικονομικό μοντέλο που θα πετυχαίνει διασπορά του κινδύνου με την απεξάρτηση της οικονομίας από την απόλυτη σχέση με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τις επισφαλείς επενδύσεις «εκποίησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κύπρος θα πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση κλάδων που επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις απότομες ραγδαίες μεταβολές της οικονομίας. Είναι ζωτικό η Κύπρος να αποκτήσει εξωστρέφεια και η οικονομία της από εισαγωγική να γίνει σταδιακά πιο παραγωγική και εξαγωγική. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. πρέπει να χρηματοδοτήσουν την έναρξη αυτής της αλλαγής του σημερινού οικονομικού μοντέλου στην Κύπρο. Μόνο μέσα από τολμηρές τομές και λύσεις έξω από το κουτί μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας σε ένα ευέλικτο, λιτό και οικονομικό κράτος, με την κυπριακή οικονομία να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστική σε επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους πολίτες.

Το στοίχημα, λοιπόν, είναι μεγάλο και προϋποθέτει ισχυρές δόσεις πολιτικής ευθύνης για να κερδηθεί προς όφελος του τόπου και του λαού μας. Η Αλληλεγγύη είναι έτοιμη από καιρό να συμμετέχει σε αυτή την αναδόμηση της οικονομίας και του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που μόλις σας ανέλυσα.

Σε ποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ειδικότερα, θεωρείτε πως πρέπει να εστιάσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη;

Στην μετά covid-19 εποχή η Κύπρος, προκειμένου να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, καλείται να αναδομήσει τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που διαθέτει και να αναπτύξει άλλους που δεν υπάρχουν σήμερα. Πρώτα και κύρια πρέπει να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν επενδύοντας σε λιγότερο εποχικές και περισσότερο ποιοτικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός.

Ακόμα οι τομείς των χρηματοοικονομικών, νομικών, συμβουλευτικών, φορολογικών και άλλων υπηρεσιών επιβάλλεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τη ναυτιλία, την τριτοβάθμια (πανεπιστημιακή) εκπαίδευση και τον τομέα των ακινήτων. Στη λογική διασποράς του κινδύνου για αποφυγή μελλοντική κατάρρευση της οικονομίας, πρέπει να αναπτυχθούν ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της μεταποίηση με κίνητρα εκβιομηχανοποίησης, ειδικά για παραγωγικές μονάδες συναρμολόγησης, τεχνολογίας και ελαφριάς βιομηχανίας όπως η περαιτέρω παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, γενερικών φαρμάκων, οινικών προϊόντων, προϊόντων χαρουπιού και ελιάς.

Επιβάλλεται ακόμα να στηριχθεί η γαλάζια οικονομία και η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας και της παράκτιας και υπερπόντιας αλιείας. Επιπλέον, στο πλαίσιο μετάβασης στην κυκλική οικονομία θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ενεργειακές επενδύσεις για παραγωγή και χρήση καθαρότερών μορφών ενέργειας από ανανεώσιμούς πόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση ο τομέας των υδρογονανθράκων με τα εντοπισμένα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολλά υποσχόμενος.

Η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος(ΚΕΠ), ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους καταργήθηκε, ήταν αναμφίβολα πλήγμα για την κυπριακή οικονομία. Πώς κατά την αντίληψή σας θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η κατάργησή του;

Tο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ήταν γενναιόδωρο, εφαρμόστηκε καταχρηστικά με χαλαρά ελαστικά κριτήρια και έγινε πόλος έλξης για παράνομους και απατεώνες. Το κυπριακό διαβατήριο ήταν και εξακολουθεί να είναι ελκυστικό γιατί ο κάτοχος του μπορεί να ταξιδέψει σήμερα σε 176 προορισμούς χωρίς την ανάγκη βίζας.

Εμείς στην Αλληλεγγύη έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι οι ανεξέλεγκτες χωρίς αυστηρά κριτήρια πολιτογραφήσεις μπορούσαν να γίνουν το Βατερλό της οικονομίας και ότι η εξάρτηση της κυπριακή οικονομίας από αυτό το αμφιβόλου διάρκειας και ποιότητας πρόγραμμα, ελλόχευε πολλούς κινδύνους. Δυστυχώς, αντί να μας ακούσουν και να εξαλείψουν τις παρανομίες και τις καταχρήσεις από επιτήδειους, μας χλεύαζαν. Σήμερα το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα σε ορισμένους. Το κενό που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση του ΚΕΠ, κατά την άποψη μας μπορεί να καλυφθεί με ένα νέο πολύ αυστηρό, αξιόπιστο πρόγραμμα χορήγησης μόνο άδειας διαμονής σε επενδυτές (βίζα). Στα πρότυπα, τα κριτήρια, τους περιορισμούς και τα κίνητρα που δίνουν οι περισσότερες χώρες εταίροι μας στην Ε.Ε.

Στόχος του προγράμματος θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων από υπηκόους τρίτων χωρών, με κίνητρο την παραχώρηση άδειας διαμονής στην Κύπρο. Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να χειριστεί το ΚΕΠ. Είναι αναξιόπιστη δεν μπορεί να επαναφέρει πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων. Ένα νέο αυστηρό και αξιόπιστο ΚΕΠ θα δύναται να εφαρμοστεί μετά το 2023 με την αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της αγοράς εργασίας, ποιο είναι το πλαίσιο των προτάσεων σας;

Η κυπριακή οικονομία χρειάζεται «φρέσκο πραγματικό χρήμα» που μπορεί να εισρεύσει στην Κύπρο μόνο μέσω άμεσων νέων επενδύσεων. Η Αλληλεγγύη με στόχο να έρθουν νέες επενδύσεις στην Κύπρο που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προωθήσει στη νέα Βουλή πρόταση νόμου για ρύθμιση και ενθάρρυνση των συμπράξεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε κοινές επενδύσεις για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα από σχήματα συγχρηματοδότησης και αυτοχρηματοδότησης.

Για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων και να υπάρξει διατήρηση των θέσεων εργασίας, η Αλληλεγγύη στήριξε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και κατέθεσε τη δική της πρόταση που εξετάζεται για να υπάρξει ανάλογο σχήμα κρατικών εγγυήσεων για τις γεωργικές επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-27. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κρατική επιδότηση των ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν χωρίς να έχουν έσοδα και εισοδήματα. Για να μπορέσει το κράτος να βρει χρήματα και να προχωρήσει σε αυτή την επιδότηση η Αλληλεγγύη θα καταθέσει πρόταση Νόμου για φορολόγηση εσόδων από συσσωρευμένο πλούτο («wealth tax») και τη φορολόγηση εσόδων από υπερκέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η Αλληλεγγύη για να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία θα προωθήσει πρόταση Νόμου για ελάφρυνση του λειτουργικού τους κόστους με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη προς το κράτος. Η πρόταση αυτή θα συμπληρώσει την πρόταση Νόμου της Αλληλεγγύης που είναι ήδη κατατεθειμένη και προβλέπει την κατάργηση του ετήσιου τέλους των 350 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακόμα, η Αλληλεγγύη ευνοεί ιδιαίτερα τις νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τις επενδύσεις σε τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, αυτοματισμούς, ρομποτική και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες. Για όλες αυτές τις κατηγορίες το Κίνημα θα καταθέσει πρόταση Νόμου που να προβλέπει ότι για κάθε νέα αγροτική ή τεχνολογική επένδυση για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχείρησης, θα παρέχεται σε αυτήν φορολογική έκπτωση που δύναται να φτάσει έως και το 50% του φορολογητέου εισοδήματος της και με ανώτατο ποσό τις €150.000.

Κατά καιρούς τίθενται, είτε από συντεχνίες είτε ακόμη και από κόμματα, διάφορα αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων δεν μοιάζει να είναι κίνηση προς την κατεύθυνση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, που τουλάχιστον θεωρητικά άπαντες θεωρούν ως αναγκαιότητα. Πώς κατά την προσέγγιση του δικού σας κόμματος πρέπει να αντικρίζονται;

Όποιος καεί στο γάλα φυσάει και το γιαούρτι. Η οικονομική κρίση του 2013 και η πανδημία covid-19 φανερώνουν ότι η ζωή έχει γίνει πολύ απρόβλεπτη. Είναι λοιπόν αναγκαίο να γίνει κατανοητό από όλους, από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και από τους πολίτες, ότι για αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων στο μέλλον τα δημόσια οικονομικά πρέπει είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένα, ισοσκελισμένα με όρια ασφαλείας και αποθέματα.

Η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι απαιτείται ενδυνάμωση και εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων πειθαρχίας, ίσως με κάποιες χαλαρώσεις σε θέματα που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και την υποστήριξη των ευάλωτων και αδύναμων ομάδων του πληθυσμού μας. Χρειάζεται τόλμη και σύγκρουση με καταχρηστικές νοοτροπίες και παρασιτικά συμφέροντα που λιμνάζουν στους μηχανισμούς του κράτους και επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.

Η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι υπό τις ειδικές περιστάσεις και την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία, επιβάλλεται η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι συντεχνίες, οι εργοδότες και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να συνάψουν ένα «Μνημόνιο Συναίνεσης» για μια ολική λύση αντιμετώπισης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία covid-19 στην πολιτεία, την κοινωνία και την οικονομία της πατρίδας μας. Πρώτιστο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας τους κράτους, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρήσει την πρόσβαση να δανείζεται φτηνά από τις αγορές.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου, το οποίο ως γνωστό πέρασε τα προηγούμενα χρόνια από συμπληγάδες, πώς θα σκιαγραφούσατε σήμερα την εικόνα του; Θα μπορούσε να λεχθεί πως πλέον στηρίζεται σε γερά θεμέλια;

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δυστυχώς δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, ενώ το εποπτικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. Οι συστημικές κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλούς δείκτες ΜΕΔ στα χαρτοφυλάκια τους παρότι πολλά κόκκινα δάνεια έχουν βγει από τα κανάλια του τραπεζικού συστήματος και αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των εταιριών εξαγοράς πιστώσεων.

Ακόμα οι κυπριακές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες μεγάλες και απειλητικές προκλήσεις, όπως το αυξημένο και ανελαστικό λειτουργικό κόστος, η αυξημένη αδιάθετη ρευστότητα που τοποθετείται στην ΕΚΤ και επιβαρύνει σημαντικά τον ισολογισμό των τραπεζών και τέλος οι περιορισμένες ευκαιρίες για επενδύσεις, στην Κύπρο και στο εξωτερικό που έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση δανείων. Η πανδημία covid-19 δημιούργησε ακόμα πιο απειλητικές συνθήκες, καθότι πολλοί πελάτες των τραπεζών, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με κίνδυνο να καταστούν μη αξιόχρεοι και να μην μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον με τις νέες πρωτοφανείς πραγματικότητες οι τράπεζες επιβάλλεται να βρεθούν στο πλευρό των πελατών τους και να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που τώρα αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Εάν οι τράπεζες λειτουργήσουν με σύνεση, με διάθεση λιγότερης κερδοσκοπίας και αναλάβουν μέρος της μεγάλης ζημιάς που έχει συντελεστεί με την πανδημία covid-19, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έχουν και αυτές μέλλον.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια(ΜΕΔ) παραμένουν μια ανοικτή πληγή, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της. Είναι  τα ΜΕΔ ίσως και ο μεγαλύτερος κίνδυνος; Και αν ναι, ποιες άλλες ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματική διαχείρισή τους;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την οικονομία και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, είναι το τεράστιο ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Το δυσανάλογα κατά κεφαλή μεγάλο αυτό χρέος, το έχει συσσωρεύσει η διαχρονική ασυδοσία των τραπεζών που δάνειζαν χωρίς εξασφαλίσεις και η επιπολαιότητα και ελαφρότητα των δανειοληπτών που έπαιρναν τα δάνεια χωρίς αναστολές.

Το τεράστιο αυτό χρέος είναι η ρίζα του κακού με τα ΜΕΔ. Στην Αλληλεγγύη είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από την αυθαιρεσία των δανειστών γιατί ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Οι τράπεζες πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων. Οι μη αξιόχρεοι δανειολήπτες έχουν γίνει έρμαιο αχόρταγων κερδοσκόπων. Εν μέσω πανδημίας έγνοια μας είναι να προστατευθούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να διακανονίσουν τα δάνεια τους με ένα εφικτό παραγωγικό τρόπο.

Εμείς στην Αλληλεγγύη θα συνεχίσουμε και στη νέα Βουλή την προσπάθεια να τερματίσουμε τη λεηλασία των εκποιήσεων. Διεκδικούμε αλλαγή του Νόμου των εκποιήσεων. Θέσπιση υποχρεωτικών αναδιαρθρώσεων με συμφωνημένο σχέδιο εξόφλησης και διαγραφή χρέους. Εναρμόνιση με την οδηγία 93/13/ΕΟΚ για αναστολή εκποίησης έως την απόφαση δικαστηρίου για καταχρηστικές ρήτρες. Διεκδικούμε να γίνουν δεσμευτικές οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και υποχρεωτική η εφαρμογή της Οδηγίας Κεντρικής Τράπεζας για αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, στηρίζουμε την προσπάθεια για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή κρατική τράπεζα. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από την γάγγραινα των ΜΕΔ χωρίς να τραυματίσουμε την κοινωνία ανεπανόρθωτα.

Η κυβερνητική πολιτική

Πώς αξιολογείτε την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση, τόσο γενικά, αλλά και υπό το πρίσμα των ιδιαζουσών συνθηκών, που τον τελευταίο ένα χρόνο δημιούργησε η πανδημία;

Η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε μια σωστή οικονομική διαχείριση ακολουθώντας δημοσιονομική πειθαρχία που βοήθησε, ώστε η κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμού ανάπτυξης. Επίσης, το δημόσιο χρέος παρότι μεγάλο είναι διαχειρίσιμο, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Όλα αυτά έγιναν βέβαια με τις θυσίες και το υστέρημα του κυπριακού λαού. Όμως η σημερινή κυβέρνηση έκανε και τραγικά λάθη όπως το κλείσιμο των κυπριακών αερογραμμών, του σφαγείου κοφίνου και του συνεργατισμού. Τραγικό λάθος ήταν και το τεράστιο σκάνδαλο των διαβατηρίων που διέλυσε την αγορά ακινήτων. Ακόμα η κυβέρνηση απέτυχε να εκσυγχρονίσει και να μεταρρυθμίσει το κράτος, να περιορίσει τις σπατάλες και το τεράστιο λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής, να εξαλείψει τις ανισότητες και την εκτεταμένη φτώχεια.

Επιπρόσθετα οι κυβερνητικές αποφάσεις για την διαχείριση των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας covid-19 στην οικονομία, δυστυχώς στόχευαν να κρατήσουν τους δείκτες της ανεργίας χαμηλά και να δώσουν προσωρινά κάποιες ανάσες στις επιχειρήσεις. Η απουσία ολοκληρωμένου ρεαλιστικού σχεδίου διάσωσης της επιχειρηματικότητας έχει ως αποτέλεσμα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη να βάλουν λουκέτο στη δραστηριότητα τους. Οι επιπτώσεις από τη κυβερνητική διαχείριση, που αναμένονται μέσα στο 2021 θα είναι καταστροφικές καθώς η ανεργία σίγουρα θα αυξηθεί, τα ΜΕΔ θα κορυφωθούν και η φτώχια θα επεκταθεί.

Ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, η έγκριση των οποίων θεωρείται καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια για μετεξέλιξη της Κύπρου σε ένα καθ’ όλα σύγχρονο και οικονομικά ισορροπημένο κράτος. Ποια στάση θα τηρήσει απέναντί τους το κόμμα σας;

Για την Αλληλεγγύη η μεταρρύθμιση του κράτους δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά είναι ιδεολογία και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 και η εκτεταμένη καταστροφή που έχει προκληθεί κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην κυπριακή πολιτεία.

Η Αλληλεγγύη στηρίζει τη μεταρρύθμιση εν είδει επανίδρυσης για να φτιάξουμε ένα ευέλικτο, λιτό και οικονομικό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους πολίτες και να μας κάνει περήφανους. Θέλουμε μια δημόσια υπηρεσία με καλύτερους υπαλλήλους, που να επιλέγονται αξιοκρατικά, να εργάζονται εντατικά, να αμείβονται κατάλληλα και να εξελίσσονται χωρίς κομματικά κριτήρια, αλλά με βάση την αξία τους.

Ζητούμε σημαντική μεταβίβαση πόρων και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε τη διοίκηση κοντά στον πολίτη για να παρέχει τις υπηρεσίες της στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, εκεί όπου βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα και οι ανάγκες. Θέλουμε ένα νέο σύστημα, μια νέα μεθοδολογία, νοοτροπία και φιλοσοφία δημόσιας διοίκησης και οργάνωσης μακριά από τη γραφειοκρατία και το νομικισμό, την παθητικότητα και την αδράνεια, τη διαφθορά και την υποκρισία. Με συστήματα ηλεκτρονική διοίκηση και διακυβέρνηση και αξιοποίηση της πληροφορικής σε όλα τα επίπεδα την παιδεία, την υγεία την πρόνοια.

Εξίσου σημαντική παράμετρος, η πάταξη της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας. Πώς θα κινηθεί το κόμμα σας προς προώθηση και επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων;

Η Αλληλεγγύη χωρίς συμβιβασμούς ζητά διαφάνεια και έλεγχος παντού. Για εμάς η διαφάνεια ως προϋπόθεση του κράτους δικαίου και εγγύηση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί βασική αρχή η οποία πρέπει να διέπει το σύνολο του δημοσίου βίου. Ως εκ τούτου η Αλληλεγγύη διεκδικεί τον συνεχή έλεγχο παντού με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους, ζητούμε τη μείωση της επαφής του πολίτη με το δημόσιο, μέσω της ηλεκτρονικής διοίκησης, τη θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών στις περιπτώσεις που δημόσιοι λειτουργοί δεν εξυπηρετούν αλλά ταλαιπωρούν τον πολίτη.

Η Αλληλεγγύη εργάζεται για μια πατρίδα με αρχές, αξίες χωρίς διαφθορά. Διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου επιτρόπου καταπολέμησης της διαφθοράς, τη θέσπιση της προστασίας μαρτύρων και την καθιέρωση πραγματικής διαφάνεια με όλες τις πράξεις της κυβέρνησης στο διαδίκτυο για πληροφόρηση πολιτών.

Εργαζόμαστε να βάλουμε ήθος και εντιμότητα στην πολιτική. Διεκδικούμε αύξηση ποινών, άρση ασυλίας, δήμευση περιουσίας και απώλεια ωφελημάτων των διεφθαρμένων αξιωματούχων. Απαιτούμε αυστηρό Πόθεν Έσχες για κάθε ΠΕΠ ανά τριετία, την καθιέρωση δύο θητειών για τους πολιτειακούς αξιωματούχους, την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορία και την εισαγωγή του μαθήματος της πολιτικής αγωγής στα σχολεία. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα προωθήσουμε στη νέα βουλή.

Προτάσεις και ψηφοδέλτια

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως την πιο ριζοσπαστική σας πρόταση, την οποία ως κόμμα θα προωθήσετε στο άμεσο μέλλον, σε σχέση με την οικονομία;

Θα σας αναφέρω όχι μια, αλλά τρεις ριζοσπαστικές προτάσεις που θα προωθήσουμε ως Αλληλεγγύη. Με στόχο να έρθουν νέες επενδύσεις στην Κύπρο θα προωθήσουμε στη νέα Βουλή πρόταση νόμου για ρύθμιση και ενθάρρυνση των συμπράξεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε κοινές επενδύσεις για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα από σχήματα συγχρηματοδότησης και αυτοχρηματοδότησης [PPP], [BOT] και [PFI]. Για αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και να επιταχυνθούν τα μεγάλα έργα προτείνουμε για την υλοποίηση τους να χρησιμοποιηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί χρηματοδότησης.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την οικονομία του τόπου η Αλληλεγγύη εστιάζει την προσοχή της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων που ανήκουν στο κράτος. Για τούτο το Κίνημα θα καταθέσει πρόταση Νόμου, ώστε ο ΦΠΑ να καταβάλλεται απευθείας στο κράτος και να μην παρακρατείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Αλληλεγγύη με πρόταση Νόμου θα προωθήσει τη φορολόγηση εσόδων από συσσωρευμένο πλούτο («wealth tax») και τη φορολόγηση εσόδων από υπερκέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 από όσες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχασαν έσοδα αλλά πολλαπλασίασαν κιόλας τα εισοδήματα τους.

Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματός σας περιλαμβάνονται υποψήφιοι με βαθιά γνώση σε θέματα οικονομίας;

Θα έλεγα ότι στον ψηλότερο βαθμό στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης υπάρχουν άτομα με πολύ βαθιά γνώση και εμπειρία στα θέματα οικονομίας. Έχουμε την τιμή να είναι υποψήφια βουλεύτρια μαζί μας στη Λεμεσό μια σημαντική οικονομική προσωπικότητα, η κυρία Γάατα Σιάμι Χριστοφίδη, που είναι η διευθύντρια του παραρτήματος στην Κύπρο της IBL Bank Sal.

Επιπρόσθετα, υποψήφιος της Αλληλεγγύης είναι και ο γνωστός οικονομολόγος Όμηρος Αλεξάνδρου, καθώς και άλλοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες λογιστές, επιχειρηματίες και μηχανικοί που έχουν πολλές γνώσεις σε θέματα οικονομίας. Επιπρόσθετα την ομάδα των υποψηφίων μας την στηρίζει η Γραμματεία Οικονομικών της Αλληλεγγύης, που αποτελείται από ανθρώπους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες της οικονομίας με πλούσιες γνώσεις, που έχουν την ευθύνη να παράγουν, να αναλύουν και να ετοιμάζουν τις θέσεις, τις προτάσεις και τις πολιτικές για την οικονομία που προωθεί η Αλληλεγγύη, τόσο στη Βουλή με την κοινοβουλευτική μας ομάδα όσο και στην προεκλογική εκστρατεία με την ομάδα των υποψηφίων μας.

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης