Το ένα δις. και πώς θα δοθεί σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους

Στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας οδηγείται το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισεκατομμυρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα τις προτεινόμενες τροπολογίες των κομμάτων. Θεωρείται δεδομένη η έγκριση του νομοσχεδίου, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η έγκριση των τροπολογιών που επαναφέρουν την επιτροπή ελέγχου με τον Γενικό Ελεγκτή να συμμετέχει ως παρατηρητή, που ανακατανέμουν τα ποσά ποσών μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και προσθήκη πρόνοιας στο νομοσχέδιο για μη απολύσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Κρατικές εγγυήσεις με Γενικό Ελεγκτή ως παρατηρητή

«Υπερπηδώντας όλα τα ουσιαστικά και διαδικαστικά εμπόδια που τέθηκαν ενώπιον μας, η επιτροπή οικονομικών σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, λίγες ώρες πριν την τελευταία ολομέλεια, έλυσε το γόρδιο δεσμό των κρατικών εγγυήσεων και οδηγεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια προς ψήφιση», ανέφερε η Πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία.

Σύμφωνα με τη κ. Ερωτοκρίτου, αλλάζει η κατανομή των ποσών των κρατικών εγγυήσεων, με €300 εκατομμύρια να κατανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, €550 εκατ. σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και κριτήρια βάσει του αριθμού των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοούσε €300 εκατ. σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα €700 εκατ. για όλες χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

«Η κατανομή έγινε στη βάση και απόψεων και πληροφοριών που είχαμε στην επιτροπή Οικονομικών και είχαμε διάφορες εισηγήσεις», είπε η κ. Ερωτοκρίτου.

Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συμφωνεί με την εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία υφίσταται από τον Μάρτιο 2020, περί αυξημένων διαδικασιών ελέγχου και διαφάνειας στην χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για την σύναψη δανείων με τα πιστωτικά ιδρύματα. «Αυτή η τροπολογία φαίνεται ότι θα τύχει έγκρισης και έτσι θα υπάρχει πλέον σε εφαρμογή μια διαφανής δίκαιη διαδικασία χορήγησης κρατικών εγγυήσεων με κριτήρια ίσα για όλους χωρίς καμία εύνοια ή το αντίθετο σε οποιοδήποτε δανειολήπτη», πρόσθεσε.

Βάσει της τροπολογίας στην επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείο Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Λογιστηρίου, ενώ θα συμμετέχει και ως παρατηρητής ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι θα εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η επιτροπή φρόντισε έτσι ώστε όλες οι τροπολογίες να παραμείνουν εντός των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχέδιο κρατικών εγγυήσεων. «Έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο το οποίο κατά τη δική μας την εκτίμηση είναι εντός των παραμέτρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν πρόκειται να προσκρούσει σε οποιαδήποτε ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες τις ανησυχίες που εκφράζονται».

«Επ' ουδενί δεν είχαμε δεχθεί ή δεν θα δεχόμασταν να πάει (το νομοσχέδιο) για μετά τις εκλογές και ιδού που βρέθηκε ο τρόπος και ο χρόνος για να το έχουμε αύριο στη Ολομέλεια», είπε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου επέκρινε την Κυβέρνηση διότι κατέθεσε το νομοσχέδιο στις 7 Απριλίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί.

«Το ΑΚΕΛ με τις τροπολογίες που κατέθεσε και υποστήριξε προσπαθεί να ενισχύσει το κομμάτι του ελέγχου, της διαφάνειας και της στόχευσης των εγγυήσεων και την ίδια ώρα για την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Σε αυτό στοχεύσαμε και αυτό πιστεύω ότι αύριο θα το πετύχουμε», είπε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η ΕΔΕΚ θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο με όλα τα κενά και τις αδυναμίες του. «Η άποψή μας παραμένει ότι ο κρατικές εγγυήσεις και το νομοσχέδιο έχει προβλήματα κυρίως ως προς τη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των αιτούντων τα δάνεια», είπε.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως κεφαλαιακή ανάσα ιδιαίτερα για τους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και θα στηρίξει τις τροπολογίες για την αναδιανομή των ποσών προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων και τις τροπολογίες «οι οποίες στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου που θα αποτρέπει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις για να κερδοσκοπήσουν και όχι για να βοηθήσουν».

Σε δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι δημιουργείται η επιτροπή παρακολούθησης με τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή και την έγκριση της τροπολογίας για εξασφάλιση των εργαζομένων, αλλά είπε ότι οι Οικολόγοι επιμένουν στην τροπολογία για εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων από τις εγγυήσεις, αφού, όπως είπε, αυτές έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και στην επιλογή πλαφόν €800.000 για κάθε δάνειο, έτσι ώστε να δοθεί πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

«Πρέπει αυτό το €1 δισεκατομμύριο να είναι αποκλειστικά για τις πολύ μικρές, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αυτή είναι η βασική μας διαφωνία  με τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτή θα επιμένουμε», είπε.

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €1 δις προνοούν επιμερισμό του κινδύνου σε 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες (σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης), ενώ η συνολική ρευστότητα που θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε €1,43 δισ.

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις