Νέο σίριαλ για τις κρατικές εγγυήσεις-Έξαλλος με Νικόλα ο Πετρίδης
13:46 - 19 Απριλίου 2021
Σε νέο πολιτικού χαρακτήρα σίριαλ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις από την Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την συνεδρία της οποίας αποφασίστηκε να οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, με την ψήφισή του ή όχι να κρίνεται από τις τροπολογίες, που θα κατατεθούν και θα συζητηθούν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.
Διαβάστε ακόμη:
Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια
Στην αντεπίθεση για τις κρατικές εγγυήσεις ο Κ. Πετρίδης
Άσπρος καπνός για τις κρατικές εγγυήσεις
Αυτές είναι οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών της Κύπρου
ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira: Σε νέα οικονομική βάση η συνεργασία
Η συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Κατά τη συζήτηση επικράτησαν ιδιαιτέρως υψηλοί τόνοι, με έντονη την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του υπουργού Οικονομικών.
Σημείο τριβής αποτέλεσε το αίτημα του ΔΗΚΟ για παρουσία του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην όλη διαδικασία.
Μιλώντας έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επέκρινε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι επιχειρεί να δώσει έντονο προεκλογικό ύφος στην όλη συζήτηση. «Κάποιοι», επισήμανε, «επέλεξαν την μικροπολιτική, τους ψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς».
Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ @Petrides_C στη Βουλή, μετά τη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών, για το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις προς πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους. pic.twitter.com/lveEq5mC21
— Ministry of Finance (@MoF_Cyprus) April 19, 2021
«Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών διεξήχθη ξανά συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, όπως έχει επανακατατεθεί από την Κυβέρνηση. Είναι με λύπη που παρατηρώ ότι στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Κάποιοι», συνέχισε, «επέλεξαν την μικροπολιτική, τους ψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς. Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την πρώτη φορά, είναι οι ίδιοι οι οποίοι καταψήφισαν τους προϋπολογισμούς και είναι οι ίδιοι που μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την ώρα της πανδημίας, τον εργαζόμενο και την επιχείρηση.
Ήλπιζα ότι η σημερινή συζήτηση θα ήταν πιο εποικοδομητική. Ευελπιστώ ότι παρά το έντονο προεκλογικό ύφος που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, κυρίως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μετά την αναδίπλωσή τους», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Απαραίτητο εργαλείο
Ο υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως από την πρώτη στιγμή είχε πει πως το συγκεκριμένο εργαλείο(σ.σ. κρατικές εγγυήσεις) δεν μπορεί να αντικατασταθεί, και εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει άλλα μέτρα, όπως την επιδότηση του επιτοκίου, την αύξηση της εφάπαξ χορηγίας, μέτρα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Αλλά κι αυτό το εργαλείο χρειάζεται και είναι γι’ αυτό που και πέρσι διεξάγαμε πολύμηνη διαβούλευση, κάναμε πάμπολλες υποχωρήσεις ούτως ώστε να εξευρεθεί συναίνεση», σημείωσε.
«Χαίρομαι», τόνισε, «που κάποια κόμματα, τα οποία κι ως θέμα αρχής διαφωνούσαν με την όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου πέρσι, φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή τη διοχέτευση ρευστότητας μέσω των τραπεζών στην αγορά, κάτι το οποίο απέρριπταν ασυζητητί πέρσι. Φαίνεται ότι τα γεγονότα τα ίδια τους έχουν πείσει για τις ορθές θέσεις της κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα. Ελπίζω ότι αυτή τη βδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ούτως ώστε, έστω κι αργά, η Κύπρος, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Μιλά για απάτη ο Νικόλας
Από την πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική απάτη της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζεται, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών», για να υπενθυμίσει ότι πριν από ένα χρόνο «η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αποφάσισε να αποσύρει το ν/σ των κρατικών εγγυήσεων κάτω από την πίεση των τραπεζών γιατί θεωρούσαν ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλά τα επιτόκια του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελαν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή».
Στην επίθεση ο ΔΗΣΥ
«Ακούγοντας τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο έχω την αίσθηση ότι θέλει να υποκαταστήσει όλους τους θεσμούς του κράτους. Να λέει σ’ όλους τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτό κι αν είναι εκτροχιασμός της πολιτικής ζωής του τόπου», απάντησε με καυστικό τρόπο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.
«Δυστυχώς και σήμερα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Κουλλάς, «βλέπουμε μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους να σκαρφίζονται αιτιάσεις φόβους και ανησυχίες. Όλοι εμμένουν στις απόψεις τους πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους».
«Εμείς πιστεύουμε», τόνισε, «πως έχουμε ενώπιον μας ένα χρήσιμο και επωφελές εργαλείο για την οικονομία, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για την ανάκαμψή μας αμέσως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα απλό εργαλείο που εφαρμόστηκε γρήγορα και χωρίς προβλήματα σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς σε καμιά απ’ αυτές να έχει γίνει θρίλερ.
Η πίεση του χρόνου και η κρισιμότητα της κατάστασης, μας υποχρεώνει να μην μπούμε σε ατέρμονες διαδικασίες, τροπολογίες, πολιτικές σκοπιμότητες που θα εκτροχιάσουν ξανά το νομοσχέδιο ή θα το καταστήσουν δυσλειτουργικό.
Δυστυχώς και με πόνο ψυχής το λέω, η αντιπολίτευση δυσκολεύει τα πάντα και τις μεταρρυθμίσεις και ό, τι καλό πάμε να κάνουμε γι’ αυτό τον κόσμο. Καθηλώνει την κοινωνία και δεν επιτρέπει στη χώρα μας να πάει μπροστά.
Θέλω να ελπίζω για το καλό του τόπου μας πως θα επικρατήσει η λογική και η σοβαρότητα και όχι ο λαϊκισμός».
Τροπολογίες από ΕΔΕΚ
Για σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν διερεύνησης και διαλευκάνσεων, προτού η ΕΔΕΚ αποφασίσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Συναφώς, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παραχωρείται στις τράπεζες και πάλι το δικαίωμα να επιλέγουν σε ποιους δανειολήπτες θα δίνουν το δάνειο και σε ποιους όχι, σε ποιους δανειολήπτες θα ζητούν ενυπόθηκη εξασφάλιση για την παραχώρηση του δανείου και σε ποιους θα παραχωρούν χωρίς εξασφάλιση.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το 70%-30% σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου που θα κληθεί το κράτος να καταβάλει, 70% δηλαδή το κράτος και 30% η τράπεζα, είναι ένα ποσό που στις περιπτώσεις των μη εξασφαλισμένων δανείων ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει άμεσα και γρήγορα να τύχει διαχείρισης.
«Ως εκ τούτου από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση και ανάλογα με την υιοθέτηση ή όχι των τροπολογιών θα καθοριστεί και η τελική θέση του κόμματος σε ότι αφορά την ψήφιση ή όχι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.