ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira: Σε νέα οικονομική βάση η συνεργασία

Τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα σε σχέση με το επιχειρησιακό της πλάνο έχει επιλύσει η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία κατέληξε σε επικαιροποίηση της συμφωνίας διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων (μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων) με την Altamira.

Υπενθυμίζεται πως η τροποποίηση της συμφωνίας με την Altamira ή ακόμα και η ακύρωσή της και η εξεύρεση νέου διαχειριστή, ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ενέκρινε την κρατική ενίσχυση με 3.5 δισ. ευρώ του τέως Συνεργατισμού.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η συμφωνία ΚΕΔΙΠΕΣ-Altamira, βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Με την επίτευξη της συμφωνίας κλείνει μία σημαντική εκκρεμότητα για την κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα, η Altamira διασφαλίζει πως θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην κυπριακή αγορά.   

Διαβάστε ακόμη: 

ΚΕΔΙΠΕΣ: Αναδιαρθρώσεις ύψους €825 εκατ. μέχρι σήμερα

Αυτές είναι οι απολαβές των CEOs μεγάλων εταιρειών της Κύπρου

Σε πλειστηριασμό ξενοδοχείο του Πρωταρά

Α. Γραμμάτης: Αγκαλιάστηκε από το κοινό της Κύπρου ο Douleutaras

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Προόδου Διαχείρισης της ΚΕΔΙΠΕΣ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Δέσμευσης, η Συμφωνία Διαχείρισης θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020.

Η συνολική αμοιβή της διαχειρίστριας εταιρείας για την περίοδο 2020-2027, στη βάση του νέου επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, θα είναι μειωμένη κατά 24% συγκριτικά με τους υφιστάμενους όρους και θα αποτελείται κυρίως από μεταβλητή αμοιβή ανάλογα με την απόδοση της Altamira, αφού η σταθερή αμοιβή θα είναι μειωμένη κατά 58% και θα αποτελεί μόλις το 27% της συνολικής αμοιβής σε σχέση με 50% με την υφιστάμενη συμφωνία.

Έχουν επίσης επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις δυνητικές αποζημιώσεις τερματισμού (ως 70%), ενώ η αμοιβή για την απόσυρση περιουσιακών στοιχείων από την περίμετρο της διαχειρίστριας εταιρείας μειώνεται κατά το ήμισυ.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προηγήθηκε συμφωνία επί του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων το οποίο στοχεύει πλέον στη σταδιακή, αλλά πλήρη αποπληρωμή του ποσού της κρατικής βοήθειας προς την πρώην ΣΚΤ το 2018 ύψους €3,54δις.

Η συμφωνία επί των βασικών οικονομικών όρων υπόκειται στη συνομολόγηση νέου κειμένου Συμφωνίας Διαχείρισης που θα καλύπτει και τους υπόλοιπους όρους συνεργασίας και θα τύχει έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου εκποιήσεων που θα διέπει τη λειτουργία των φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκπλήρωση του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, ειδικά για τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε περίπτωση αρνητικών (για την ΚΕΔΙΠΕΣ) αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων, θα επηρεαστεί η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου