Έτσι θα παραμείνει ελκυστικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο η Κύπρος

Ραγδαία ανάπτυξη έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διατηρώντας τη φήμη της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες που ήθελαν την χώρα μας να αφανίζεται από τον χάρτη επαγγελματικών υπηρεσιών λόγω της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει την ελκυστικότητα της και έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή, όπως διαφάνηκε στο πλαίσιο συζήτησης στο περιθώριο του 4th Cyprus International Tax Conference.

Διαβάστε ακόμη: 

Στα σκαριά σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Αναγκαίος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής

Φορολογική Εκπομπή (Tax Webcast), Μάρτιος 2021

Ασπίδα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες σε διεθνείς πελάτες, η Κύπρος διαχρονικά έχει καταγράψει επιτυχή ιστορία στον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών, επισήμανε ο Πιερής Μάρκου - Tax & Legal Services Leader της Deloitte Κύπρου. Τόνισε πως η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς πελάτες από χώρες της περιοχής θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της Κύπρου και να διαφοροποιηθούν εκτός των χωρών που δραστηριοποιούνται. Ειδικότερα πελάτες από χώρες, τα εισοδήματα των οποίων εξαρτώνται από το πετρέλαιο, που λόγω της χαμηλής τιμής πετρελαίου αναγκάζονται να αυξήσουν τις φορολογίες, ώστε να διατηρήσουν τα εισοδήματα που χάνουν από το πετρέλαιο.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μαρκίδης - Board Member, International Tax Services της KPMG Κύπρου-, υπογράμμισε πως ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών κατάφερε να ανακάμψει από την τραπεζική κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως ο τομέας θα ανακάμψει και μετά την κρίση της πανδημίας. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και ειδικότερα με την τεχνολογία, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες. Ευτυχώς, είπε, η πανδημία έχει επιταχύνει την ψηφιακή μεταμόρφωση.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ώστε η Κύπρος να προστατεύει το ελκυστικό φορολογικό οικοσύστημα που έχει υιοθετήσει και αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, εισηγήθηκε ο Στέλιος Βιολάρης, Partner, Tax Advisory της PwC Κύπρου. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του προφίλ των νέων πελατών που έχουν προκύψει. Όπως είπε, η Κύπρος προσελκύει πλέον πελάτες όχι μόνο από τις παραδοσιακές αγορές την ανατολικής Ευρώπης, αλλά και από χώρες της Δύσης. Παράλληλα, ο κ. Βιολάρης εισηγήθηκε όπως υπάρξει στενότερη παρακολούθηση και εποπτεία των επαγγελματιών του κλάδου και όπως υπάρξει ενιαία εποπτική Αρχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Φίλιππου Ραπτόπουλου - Partner, Head of Tax and Legal Services της EY Κύπρου, ο οποίος εισηγήθηκε προσαρμογή του ελκυστικού φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου στην νέα πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα.

Εξειδίκευση των επαγγελματιών του τομέα και προσαρμογή στα νέα δεδομένα εισηγήθηκε και ο Νεόφυτος Νεοφύτου – Regional Head of Tax, Baker Tilly South East Europe, Cyprus. Μέσα από τις προσαρμογές, πρόσθεσε, θα αναδειχθούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Έμφαση στη φυσική παρουσία
Τόσο ο κ. Φιλίππου όσο και ο κ. Βιολάρης επισήμαναν πως θα πρέπει να παρέλθει το φαινόμενο εγγραφής εταιρειών στην Κύπρο με τη διαχείρισή τους να γίνεται από δικηγορικά γραφεία ή επαγγελματίες, αλλά να δοθούν κίνητρα για φυσική παρουσία ξένων εταιρειών μέσω της δημιουργίας family offices και headquartering. Όπως τόνισαν, αυτό θα είναι το μέλλον της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, καθώς διά της φυσικής παρουσίας στην Κύπρο δημιουργούνται αλυσιδωτά οφέλη, τόσο για τον τομέα των ακινήτων, του λιανικού εμπορίου, του τομέα αναψυχής και εκπαίδευσης. Πρέπει, ωστόσο, να βελτιωθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου και να υπάρξει διαφοροποίηση στον τρόπο παροχής υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερή επισήμανε πως θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε χώρες οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, ώστε να προσελκυστούν να προσέλθουν σε συνομιλίες είτε να σύναψη νέων ή αναθεώρησης των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Μαρκίδης συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία για τα οποία έχουμε πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν τον φόρο χωρητικότητας πλοίων και το intellectual property (IP) regime.

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας