Στα σκαριά σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις

To φορολογικό σύστημα της Κύπρου από το 2015 συνέβαλε ώστε η χώρα μας να αναπτυχθεί ως επιχειρηματικό κέντρο, στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Ωστόσο, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, αλλά και ως κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να αναμένεται σύντομα επανασχεδιασμός του φορολογικού μας συστήματος.

Μιλώντας στο 4th Cyprus International Tax Conference η επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Λούση Ηροδότου Μούσκου, επισήμανε πως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στη βάσει τριών πυλώνων, που αφορούν την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη οικονομία, καθώς και της οδηγίας OECD DAC6.

Διαβάστε ακόμη: 

Επανέρχεται το ζήτημα κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ψηφιακή οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ΗΠΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το πώς θα φορολογούνται οι ψηφιακοί κολοσσοί, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τον Ιανουάριο 2023 η Κύπρος θα συμβάλλει επί ιδίοις πόρους προς τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Δηλαδή, αποτελεί προέκταση των όσων η Κύπρος συμβάλλει στους ιδίους πόρους της Ένωσης.

Παράλληλα, για το θέμα της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, από τον Ιανουάριο 2022 η Κύπρος θα επιβάλει carbon tax με στόχο να μειωθούν οι ρύποι κατά 24% μέχρι το 2030. Στην ουσία θα επιβάλλεται φορολογία για τα ρυπογόνα καύσιμα και είναι ένα μέτρο εκτός του emission trading system, ενώ ο εν λόγω φόρος θεωρείται neutral. Και αυτό, αφού την ίδια ώρα και για να μην επιβαρυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα παραχωρείται αντιστάθμισμα υπό την μορφή ελαφρύνσεων. Ταυτόχρονα, θα επιβάλλεται τέλος για την διαχείριση και χρήση του νερού, καθώς και για τα σκύβαλα.

Σε ό,τι αφορά την οδηγία DAC6 η κυπριακή Βουλή έχει ήδη ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών για δυνητικά επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού διασυνοριακές συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο Έφορος Φορολογία Γιάννης Τσαγκάρης, επισήμανε πως υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις στο Τμήμα Φορολογίας, ώστε να διαθέτει την διοικητική ικανότητα να υιοθετεί αποτελεσματικές τις αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν λόγω των υποχρεώσεων της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως οι παγκόσμιες αλλαγές έχουν επηρεάσει όλα τα φορολογικά συστήματα που σχετίζονται με αυστηρότερη συμμόρφωση, ενώ συντρέχουν και ηθικοί λόγοι μετά τις αποκαλύψεις των panama papers, που επηρέασαν το αίσθημα των πολιτών, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη όπως όλοι καταβάλλουν την φορολογία που τους αναλογεί.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett