Α Αντωνίου: Οι CEOs πρέπει να είναι γενναίοι και να παίρνουν ρίσκα

Ο Αντώνιος Αντωνίου Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού εξηγεί γιατί οι CEOs πρέπει να είναι γενναίοι, να παίρνουν ρίσκα, να λογοδοτούν και να είναι ηγέτες καθώς και managers.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως CEO;
Είμαι Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού εδώ και 13 χρόνια. Εάν μου είχε ζητηθεί αυτή η ερώτηση στην αρχή της θητείας μου ή ακόμη και πριν από λίγα χρόνια, η απάντησή μου θα ήταν πολύ διαφορετική. Σήμερα, χαίρομαι που αισθάνομαι ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και είμαστε σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσουμε ένα θεμελιώδες μέρος του γενικού μας σχεδίου έως τα μέσα του επόμενου έτους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες μου έχουν να κάνουν με τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη βιομηχανία τσιμέντου και τυχόν απαραίτητες διορθώσεις πορείας που ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουμε.

«Σπάνια κοιτάω πίσω, δεν ξεχνάω ποτέ»

Πώς αντιμετωπίζετε τις πολλές ευθύνες σας και το άγχος που προκαλείται συχνά από αυτές;

Προσπαθώντας να παραμείνω ήρεμος! Το άγχος προκαλείται από ανησυχία για πράγματα, αλλά συχνά ανησυχούμε για πράγματα που, στο τέλος, δεν συμβαίνουν ποτέ. Κρατούσα ένα περιοδικό για γεγονότα και τις δικές μου σκέψεις εκείνη την εποχή. Μετά από λίγο, όταν διαβάσεις αυτά που έγραφες, είναι διασκεδαστικό να διαπιστώνεις πόσες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σου και πόσο ανησυχούσες υπερβολικά για γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Τώρα λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, απλώς δίνω χρόνο στα πράγματα προτού νιώσω άγχος ή αρχίζω να αντιδρώ. Από την άλλη πλευρά, εάν κάτι απαιτεί άμεση προσοχή, τότε προσπαθώ να κατανοήσω και να αναλύσω το πρόβλημα ή τις αιτίες του. Εάν μπορεί να διορθωθεί, λαμβάνω τα απαραίτητα μέτρα. Εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, μαθαίνω από αυτό και προχωράω. Ενώ σπάνια κοιτάζω πίσω και λυπάμαι για δύσκολες αποφάσεις του παρελθόντος, δεν τις ξεχνάω ποτέ.

Ποιες προσδοκίες πιστεύετε ότι έχουν από εσάς οι εμπλεκόμενοι φορείς στην εταιρεία σας;
Με απλά λόγια, περιμένουν να δουν μια επιτυχημένη εταιρεία, της οποίας οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν τον σεβασμό και τη συμβολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε είναι εργαζόμενοι, πελάτες, προμηθευτές, μέτοχοι ή η κοινότητα γενικότερα. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος ενός Διοικητικού Συμβουλίου που δεν συμβιβάζει την αειφόρο ανάπτυξη χάριν των βραχυπρόθεσμων κερδών.


Η δύσκολη απόφαση

Πώς θα περιγράφατε το στυλ διαχείρισης και τον τύπο συνεργασίας με τους διευθυντές / επικεφαλής της εταιρείας; Πόσες γραμμές αναφοράς έχετε;

Μιλώντας αυστηρά, έχω μόνο δύο άμεσες αναφορές: τους Γενικούς Διευθυντές της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού και της Enerco. Ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, ωστόσο, η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή και καθιστώ τον εαυτό μου προσιτό σε οποιονδήποτε υπάλληλο. Μου αρέσει να συνομιλώ με τους διευθυντές ή τους διευθυντές τμημάτων μου στα δικά τους γραφεία ή περιβάλλοντα. Υποθέτω ότι μπορεί να είμαι δύσκολος μερικές φορές, αλλά θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζουν ότι νοιάζομαι τόσο για τη δική τους ανάπτυξη, όσο και για την επιτυχία της εταιρείας.

Ποια είναι η πιο δύσκολη απόφαση που είχατε πάρει ως CEO;
Κατά τη διάρκεια της θητείας σου, συχνά πρέπει να λάβεις δύσκολες αποφάσεις, είτε πρόκειται για τακτικές διορθώσεις είτε για στρατηγικές που απαιτούν υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου. Οι πιο δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο, σχετίζονται συχνά με την αποχώρηση των ανθρώπων, ειδικά εάν είναι άτομα με υψηλές επιδόσεις που έχουν προσφέρει πολλά στο παρελθόν, αλλά έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο η εμπειρογνωμοσύνη και οι προσδοκίες τους ή ακόμη και οι προσωπικοί τους στόχοι δεν μπορούν πλέον να ικανοποιηθούν από την εταιρεία.

Επιτυχία και αποτυχία

Τι θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σας και τη μεγαλύτερη αποτυχία σας ως ηγέτης της επιχείρησης;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί, δεδομένου ότι βρισκόμουν σε ανώτερη θέση σε διάφορες εταιρείες για περίπου 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπρεπε να βρεθώ αντιμέτωπος με την αποτυχία αρκετές φορές. Όπως λέει και το ρητό, αν δεν έχεις αποτύχει, σημαίνει ότι δεν έχεις προσπαθήσει ποτέ για τίποτα. Από την άλλη πλευρά, ήμουν πάντα προσεκτικός να παίρνω ρίσκα μόνο όταν η αποτυχία δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αειφορία της επιχείρησης. Κάποιος πρέπει να μάθει να ζει με αποτυχία και να κυλά με τις γροθιές. Στο μέτωπο της επιτυχίας, θα πιστώσω τον εαυτό μου με της συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών εργοστασίων τσιμέντου στην Κύπρο και τώρα ως επικεφαλής μιας «νέας» οντότητας με καλό ιστορικό και θετικές προοπτικές για το μέλλον. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά αν κοιτάξω τα ποσοστά αποτυχίας στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στο διεθνές επιχειρηματικό τοπίο, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως επιτυχία μου.

Κατά τη γνώμη σας, ποιοι παράγοντες συνθέτουν έναν καλό χώρο εργασίας και πώς συμβάλλει το προσωπικό σας στυλ στο να θεωρείται η εταιρεία σας ως τέτοια;
Πιστεύω ότι η ουσιαστική εργασία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελούν βασικούς πυλώνες. Η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, όπου έχεις επενδύσει σαφώς στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων σου, τους δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και υπερηφάνειας. Αυτοί είναι παράγοντες που μπορείς να αποφασίσεις και να εφαρμόσεις στο ανώτερο επίπεδο. Η καθοδήγηση, η κατατόπιση, η εκπαίδευση, καθώς και η ανταμοιβή και η αναγνώριση, είναι όλα στα χέρια των διευθυντών και των επικεφαλής των τμημάτων σου. Πιστεύω ότι η δική τους εκπαίδευση και καθοδήγηση γίνεται καλύτερα από εξωτερικούς συμβούλους. Καταργεί τις αναστολές που έχουν και τους δίνει τη δυνατότητα να είναι ανοιχτοί, να συζητούν και να υιοθετούν εισηγήσεις.

Θεωρείτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ευκαιρία ή πρόκληση; Με ποιους τρόπους έχει προσαρμοστεί η εταιρεία σας σε αυτό;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος. Στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού έχουμε αγκαλιάσει την ανάγκη ως μέρος της προσέγγισης του «business as usual» και, ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνεχούς επένδυσής μας τόσο στις λειτουργικές όσο και στις παραγωγικές μας διαδικασίες, καθώς και στo back office και τη δομή υποστήριξης.


Καινοτομία και στόχοι

Μπορείτε να αναφέρετε μια περίπτωση / παράδειγμα καινοτομίας που έχετε φέρει στην εταιρεία σας ως CEO;

Στο επίπεδό μου, δεν καινοτομείς. Ανακαλύπτεις ευκαιρίες και παρέχεις υποστήριξη κάνοντας τις απαραίτητες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους, καθώς και επενδύσεις κεφαλαίου για όσους πραγματικά καινοτομούν. Στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καινοτομία μας είναι ο μοναδικός τρόπος (σε ολόκληρη τη διεθνή βιομηχανία τσιμέντου) στον οποίο χειριζόμαστε τα βιομηχανικά και οικιακά απορρίμματα ως μέρος των παραγωγικών μας διαδικασιών.

Έχετε θέσει προσωπικούς στόχους για το μέλλον;
Αυτήν τη στιγμή έχω ένα διετές σχέδιο, βάσει του οποίου θα ήθελα μέχρι τα τέλη του 2022, να τακτοποιήσω την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή. Στον επιχειρηματικό τομέα, αισθάνεσαι πραγματικά ελεύθερος μόνο όταν η εταιρεία ή ο οργανισμός επιτύχει μια λειτουργική δομή με την οποία η παρουσία σου δημιουργεί μόνο μια σταδιακή διαφορά. Από την προσωπική μου πλευρά, έχω κάποιες ατελείς «επιχειρήσεις» - λόγω έλλειψης καλύτερης λέξης - τις οποία θα ήθελα να ολοκληρώσω και να ενοποιήσω. Δεν θα ήθελα να έχω τυχόν εκκρεμότητες μόλις ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GOLD.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή