Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο

Τις 5.000 άγγιξαν οι κενές θέσεις εργασίας στο τέλος του 2020.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε στις 4.964, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,8% ή 318 θέσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε μείωση 1.590 θέσεων (-24,3%).

Διαβάστε ακόμα:
Τα έργα που βραβεύτηκαν στα Cyprus Architecture, Property & Interior Design Awards
Εταιρείες βλέπουν μεταφορά τους στην Κύπρο λόγω Brexit
Οι βραβευθέντες των Cyprus Architecture, Property & Interior Design Awards

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις κενές θέσεις σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 καταγράφηκαν στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, καθώς και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (288,5%), στην εκπαίδευση (261,3%) και στη μεταποίηση (173,1%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις (-100%) παρατηρήθηκαν στα ορυχεία και λατομεία, καθώς και στις τέχνες, τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας να ακολουθεί με μείωση 91,2%.

 

Στο εμπόριο και στη μεταποίηση
Οι περισσότερες κενές θέσεις (870) παρατηρούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

Ακολουθεί η μεταποίηση με 863 κενές θέσεις, ενώ 593 ήταν οι κενές θέσεις στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Συνολικά 542 κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στην εκπαίδευση και 474 στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, και στον τομέα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία και εστιατόρια) οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στις 401, ενώ 287 ήταν οι κενές θέσεις στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Στον κατασκευαστικό τομέα παρατηρήθηκαν 217 κενές θέσεις, ενώ στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες ανήλθαν στις 214.

Οι κενές θέσεις στην ενημέρωση και επικοινωνία έφτασαν τις 208, την ώρα που οι κενές θέσεις στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες ανήλθαν στις 119.

Κενές θέσεις εργασίας ούτε για δείγμα
Συνολικά 96 ήταν οι κενές θέσεις εργασίας στις άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ενώ 15 κενές θέσεις παρατηρήθηκαν στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης.

Σε αρκετούς τομείς δεν καταγράφηκε καμία κενή θέση εργασίας στο τέλος του 2020. Ανάμεσά τους τα ορυχεία και λατομεία, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού και οι τέχνες, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, ενώ μόλις τρεις ήταν οι κενές θέσεις στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή