Τα έργα που βραβεύτηκαν στα Cyprus Architecture, Property & Interior Design Awards

Σημεία αναφοράς και καινοτομίας αποτελούν οι ιδέες που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες στα πρώτα Cyprus Architecture, Property & Interior Design Awards. Το ταλέντο, η έμπνευση και η δημιουργικότητα καταδεικνύει τα άλματα και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Η  Αρχιτεκτονική μπορεί να αποτελεί μορφή τέχνης, αλλά πέραν των ορίων της τέχνης έχει βαθύ αντίκτυπο στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Διαμορφώνει το περιβάλλον, την εικόνα, την κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη και το επίπεδο της κοινωνίας.  

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα έργα που βραβεύτηκαν στα πρώτα αρχιτεκτονικά βραβεία.

Διαβάστε ακόμα:
Εταιρείες βλέπουν μεταφορά τους στην Κύπρο λόγω Brexit
Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο
Οι βραβευθέντες των Cyprus Architecture, Property & Interior Design Awards

SMALTO - «Έργο πρωτοποριακής καινοτομίας»
Ανάπτυξη ανισόπεδου οικοπέδου που βρίσκεται μεταξύ του κύριου εμπορικού άξονα Στροβόλου και του γραμμικού πάρκου του ποταμού Πεδιαίου, το έργο Σμάλτο Οδοντιατρική Κλινική, το οποίο απέσπασε το βραβείο «Έργο πρωτοποριακής καινοτομίας» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, στεγάζει τις ανάγκες της οδοντιατρικής κλινικής, προσδίδοντας μια υβριδική παρουσία στην πόλη.

Σε αντιδιαστολή της αποκοπής της σχέσης της πόλης με τον σημαντικότερο  πνεύμονα πρασίνου της, το κτίριο ανυψώνεται έξι μέτρα, επανασυνδέοντας την πόλη με τον Πεδιαίο.

Η κύρια είσοδος της οδοντιατρικής κλινικής βρίσκεται κεντροβαρικά του κτιρίου στο δεύτερο όροφο, με τον χώρο εισόδου να χορογραφεί τις κινήσεις και τις σχέσεις του επισκέπτη στα γειτονικά επίπεδα. Η κιναισθητική εμπειρία του, τον φέρνει σε άμεση επαφή με την πόλη και τη φύση, ενώ το τελευταίο επίπεδο, υβριδικά ελεύθερο σε χρήση, απολαμβάνει πανοραμική όψη της πόλης και των οροσειρών της Κύπρου.

Η κατακόρυφη διακίνηση εμποτίζεται με τη θεματική του πάρκου: Εναλλαγή σκαλιών με πλατφόρμες και ράμπα, που ενεργοποιούν άτυπες συναντήσεις και επαφές με το κτιστό και φυσικό περιβάλλον, συνδέουν το ισόγειο με το επίπεδο του ποταμού και εισχωρούν στην κοιλιά του κτιρίου.

Εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες υφαίνουν τους χώρους, πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα στην όψη προς την πόλη. Η ρευστή εναλλαγή χώρων, υψών, φύσης και κτιστού, κινήσεων και στάσεων, εμπλουτίζουν ευχάριστα και δημιουργικά την εμπειρία του επισκέπτη.

Η σκηνογραφία των χώρων ολοκληρώνεται από τον χρήστη με τη συνεχή διαφοροποίηση του κινητού κελύφους του κτιρίου. Η εναλλαγή στις όψεις με τη συμβολή των χρηστών κορυφώνεται ιδιαίτερα το βράδυ, οπόταν και το φωτισμένο κτίριο αποτελεί αστικό φανό για το πάρκο.

Το έργο αποτελεί δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου «Γιώργος Χατζηχρίστου Αρχιτέκτονες».

 

  

  

  

  

  

VOLCANO - «Έργο ξεχωριστής εσωτερικής εμπειρίας»
Με σχεδιαστική συνέπεια και ουσιαστικό concept, το κατάστημα Volcano, νικητής στην κατηγορία Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου για το «Έργο ξεχωριστής εσωτερικής εμπειρίας», προσφέρει στο επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία πριν καν εισέλθει στον εσωτερικό του χώρο, προϊδεάζοντάς τον εξ’ αρχής για την ανεπανάληπτη, ζεστή απ’ όλες τις απόψεις, εικόνα που θα συναντήσει στο εσωτερικό του καταστήματος.

Η διαρρύθμιση του χώρου εισόδου, αλλά και τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα που διαθέτει, επιτρέποντας στο φως να περνά και αφήνοντας σε ανοικτή θέα ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο, καθιστούν το Volcano ένα κατάστημα-βιτρίνα. Αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι ο χώρος της εισόδου βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου, κάτι εντελώς ασυνήθιστο και που εκπλήσσει ευχάριστα.

Στο εσωτερικό του καταστήματος, ένας μεγάλος ενιαίος χώρος υποδέχεται τον επισκέπτη, ο οποίος με την πρώτη ματιά διαβάζει ολόκληρο το ισόγειο, ανακαλύπτοντας τη μεγάλη ποικιλία από σόμπες γκαζιού, ξυλόσομπες και ενεργειακά τζάκια.

Μερικά από τα προϊόντα του καταστήματος θα τα δει κανείς τοποθετημένα σε λευκά πανέλα, σε γραμμική διάταξη. Ανάμεσά τους, στήλες από μεταλλικό πλέγμα γεμάτες με ξύλα τζακιού, ενώ ένα πιο αραιό πλέγμα βρίσκεται τοποθετημένο στο πάτωμα. Σε αυτό, είναι ενσωματωμένα ξύλινα κουτιά από ινοσανίδα, μέσα σε μερικά από τα οποία έχουν φυτεύει αναρριχητικά, με την προοπτική να καλύψουν ολόκληρο το πλέγμα και να δημιουργήσουν έναν καταπράσινο τοίχο.

Ένα καθιστικό με άνετους καναπέδες και μια κόκκινη καρέκλα μπροστά σε ένα μεγάλο τζάκι, καθώς και ένας ψηλός πάγκος δίπλα σε μια ξύλινη κουζινούλα, ενισχύουν με τη σειρά τους ως στοιχεία, το φιλικό και άκρως ζεστό περιβάλλον του καταστήματος.

Τη διαμόρφωση του χώρου υλοποίησε η ομάδα του M.O.B. Design Studio, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της Volcano.

 

  

  

  

  

  

WELL58-κατοικία - «Έργο έμπνευσης νέας γενιάς»
Ευρισκόμενο σε μια δασώδη περιοχή που έπρεπε να παραμείνει ανέπαφη λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, βασική φιλοσοφία πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου WELL58-κατοικία, που κέρδισε το βραβείο «Έργο έμπνευσης νέας γενιάς» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική, υπήρξε η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατότητων που παρείχε στους δημιουργούς του το φυσικό τοπίο, με επίκεντρο τις ανάγκες των χρηστών.

Ο σχεδιασμός περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του διαχωρισμού των λειτουργιών της κατοικίας, δημιουργώντας δύο πανομοιότυπους όγκους, οι οποίοι τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, και παρόλο που υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το κτίριο κόπηκε στη μέση.

Οι δύο όγκοι είναι ενοποιημένοι με μια γυάλινη κλειστή γέφυρα στο ισόγειο, ενώ οπτικά επεκτείνονται εξωτερικά, δίνοντας την εντύπωση ενός μεγαλύτερου όγκου, με μια μεταλλική κατασκευή η οποία προσφέρει σκίαση και δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον φίλτρο φωτός και σκιάς στο εσωτερικό της οικίας.

Κύριο μέλημα των κατασκευαστών του υπήρξε η εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και αερισμού, κάτι που επιτυγχάνεται από τα μεγάλα ανοίγματα και τις συνεχόμενες τομές από τους τοίχους προς την οροφή. Αυτές οι τομές στο κτίριο, επιτρέπουν στον χρήστη να αντιληφθεί τη θέα του τοπίου, όχι μόνο στο οριζόντιο πεδίο, αλλά και στο κάθετο.

Η απλότητα των όγκων, η δυναμική της καθαρής μορφής και η λιτότητα των υλικών και των κατασκευών, με σκοπό η αρχιτεκτονική να μπορέσει να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον, αλλά και να καλύψει όλες τις ανάγκες των χρηστών με τον πιο απλό και λειτουργικό τρόπο, είναι το χαρακτηριστικό του έργου.

Το έργο υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο EKKY Studio Architects και με συνεργάτες αρχιτέκτονες το Supernova Studio του Λονδίνου.

 

  

  

  

  

  

  

  

  


ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ - «Αρχιτεκτονικό έργο κορυφής
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη βάση της επιδίωξης, μεταξύ άλλων, για δημιουργία ενός κτιρίου μορφολογικά απλού, που να διακρίνεται και να αποτελεί ορόσημο για την άφιξη των επιβατών μέσα στο κατά τ’ άλλα  θορυβώδες περιβάλλον των δραστηριοτήτων του λιμανιού, το νέο κτίριο επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού είναι το έργο που επάξια κατέκτησε το βραβείο «Αρχιτεκτονικό έργο κορυφής» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική.

Το κτίριο συνθέτει σε οργανική, γραμμική διάταξη, επτά ελλειπτικά κελύφη κατά μήκος του ανατολικού Μόλου, τα οποία αποτελούν ένα οπτικά διαμπερές σύνορο μεταξύ του χερσαίου και λιμενικού χώρου και τα οποία-εμπνευσμένα από τα σκαριά πλοίων- πλαισιώνουν σαν τεράστια φινιστρίνια τη θέα προς το λιμάνι.

Η συνεχής οπτική σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο και η μετάβαση από το ένα κέλυφος στο άλλο μέσω των συνδετικών σκουρόχρωμων χώρων, σηματοδοτεί την μετάβαση στο επόμενο κέλυφος και προσφέρει συνεχή καθοδήγηση στον χρήστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το λιμάνι και τα τεκταινόμενα σε αυτό, που προηγουμένως ήταν «αποκλεισμένα», μπορούν τώρα να θεαθούν από τον επισκέπτη από την οροφή του εστιατορίου, όπου με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα προσφέρεται εξέδρα ανοικτή στο κοινό, με απρόσκοπτη πανοραμική θέα του λιμανιού.

Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, οι αίθουσες αφίξεων έχουν σχεδιαστεί για τη δυνατότητα εναλλακτικής χρήσης και κατά τους μήνες πέραν εκείνων του καλοκαιριού, ώστε να επιτυγχάνεται ολόχρονη αξιοποίηση του κτιρίου.

Οι αίθουσες αφίξεων μπορούν να φιλοξενούν εκθέσεις, συνέδρια και άλλες δραστηριότητες, συνδέοντας έτσι την ανάπτυξη με τα δρώμενα της πόλης της Λεμεσού.

Το νέο κτίριο επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού αποτελεί έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Ιrwin Kritioti Architecture.

 

  

  

  

  

  

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ - «Έργο εταιρείας ανάπτυξης γης»
Σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, αναπτύχθηκε και τυγχάνει διαχείρισης με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και διευκολύνσεων στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών, εμπορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών αναπτύξεων. Πρόκειται για το Έργο της Μαρίνας Λεμεσού, που κέρδισε το βραβείο «Έργο εταιρείας ανάπτυξης γης» στην κατηγορία Ανάπτυξης Γης.

Η Μαρίνα Λεμεσού αποτελεί ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Κύπρου έργο, τόσο λόγω του μεγέθους όσο και του προϋπολογισμού του, αλλά και για τις καινοτόμες λύσεις μηχανικής που έχουν εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συνδυάζει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, με 650 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής από οκτώ μέχρι 110 μέτρα.  

Με 162 πολυτελή διαμερίσματα, 74 μοναδικές επαύλεις με ιδιωτικές θέσεις ελλιμενισμού ή άμεση πρόσβαση στην παραλία, προσφέρει επίσης υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και διευκολύνσεις, όπως μια ευρεία γκάμα καφεστιατορίων και καταστημάτων, σπα και γυμναστήριο, χώρο επιδιόρθωσης και επισκευής σκαφών, σταθμό καυσίμων, ελικοδρόμιο, πολιτιστικό κέντρο και χώρο στάθμευσης για 750 αυτοκίνητα.

Η Μαρίνα Λεμεσού έχει καθιερωθεί ως ένας περιζήτητος, υπερσύγχρονος προορισμός για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν και καθιστώντας το νησί μας έναν ποιοτικό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αδιαμφισβήτητη είναι ταυτόχρονα η συμβολή της στην εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Λεμεσού.   

Το αρχιτεκτονικό στυλ της Μαρίνας είναι ξεχωριστά μοναδικό, καθώς ενσωματώνει αρμονικά τα χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού με τα σύγχρονα στοιχεία, αντανακλώντας έτσι την κοσμοπολίτικη αστική ατμόσφαιρα της πόλης.

Ανάδοχος του έργου, το οποίο είναι συμπληρωμένο κατά 98%, είναι η Limassol Marina Ltd, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες AVΑΧ S.A, Φραγκούδη & Στεφάνου Λτδ, Cybarco Ltd, LMDC Ltd, G Paraskevaides Λτδ και Stamoland Properties Ltd.

 

  

  

  

  

  

 
Κατοικία με Τέσσερις Κήπους - «Πράσινο Έργο Περιβαλλοντικής Συνείδησης»
Εμπνευσμένο από την ιδέα του μυστικού κήπου, που ως μέρος της κατοικίας συναντάται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, το έργο «Κατοικία με Τέσσερις Κήπους», που κέρδισε το βραβείο «Πράσινο Έργο Περιβαλλοντικής Συνείδησης» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική, αναβιώνει την ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Ο σχεδιασμός της κατοικίας βασίζεται στην αντίληψη των τεσσάρων εσώκλειστων κήπων ως μέρος της οικιακής ζωής, σε στενή σχέση πάντα με την οικιακή καθημερινότητα.

Μέσα σε ένα τετράγωνο κουτί 16 επί 16 μέτρα, περιλαμβάνονται όλοι οι απαραίτητοι για μια μικρή οικογένεια χώροι, όπως καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια και ένας μικρός χώρος παιχνιδιού. Ταυτόχρονα όμως, το κουτί περιλαμβάνει και κομμάτια φύσης, τα οποία θεωρούνται εξίσου σημαντικά με τους βασικούς χώρους, υπό την μορφή τεσσάρων κήπων: Τριών ανοιχτών, οι οποίοι διαμορφώνουν την ενδιάμεση ζώνη μεταξύ του εσωτερικού χώρου και της περιφέρειας του εξωτερικού τοίχου, αλλά και ενός εσωτερικού κήπου στο κέντρο του σπιτιού.

Καθώς οι ένοικοι εκτιμούν τη στενή επαφή με διαφορετικές μορφές φύσης, οι κήποι σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού συνεισφέρουν και σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινή ζωή, αφού φιλτράρουν τον ήλιο, ελέγχουν τη θερμοκρασία και επιτρέπουν τη ροή αέρα στο εσωτερικό.

Με τη χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης χαμηλής κατανάλωσης, την ολοκληρωμένη θερμομόνωση του κτιρίου και τη χρήση υλικών υψηλής θερμικής μάζας, καθώς και σε συνδυασμό με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η κατοικία εμπίπτει στην κατηγορία «energy-plus». Δηλαδή, παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει και έχει μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα(CO2).

Το έργο υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο draftworks*architects και τους αρχιτέκτονες Χριστιάνα Ιωάννου και Χρίστο Παπαστεργίου.

 

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια