Έρχεται νέο σύστημα ελέγχου των φώτων τροχαίας

Με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων στα φώτα τροχαίας ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής και τη βελτίωση του ελέγχου της κυκλοφορίας σε Λευκωσία και Λεμεσό, το Υπουργείο Συγκοινωνιών βάζει, σύντομα, σε τροχιά τη διαδικασία απόκτησης νέου συστήματος  περιφερειακού ελέγχου της αστικής κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμα:
Τέρμα στο κρυφτούλι για τους πραγματικούς μετόχους εταιρειών
Οι βουλευτές, οι εκποιήσεις και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Πρόκειται για το σύστημα UTC/UTMC, κόστους περίπου €4 εκατ, για το οποίο αναμένεται η προκήρυξη προσφορών τον Μάιο του 2021. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ετοιμασίας των όρων εντολής του διαγωνισμού από ειδικό σύμβουλο (ισπανική εταιρεία), με ορίζοντα παράδοσης τους τον Απρίλιο του 2021.

To εν λόγω σύστημα διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας (UTMC) θα βοηθήσει στη μείωση της ταλαιπωρίας στα φώτα τροχαίας καθώς, μεταξύ άλλων:

  1. Προσαρμόζει τους χρόνους πρασίνου των κύριων φωτοελεγχόμενων διασταυρώσεων στις οποίες θα εφαρμοστεί, αναλόγως της κυκλοφορίας.
  2. Ταυτόχρονα συντονίζει τους χρόνους πρασίνου προσκείμενων διασταυρώσεων μέσω κεντρικού υπολογιστή για μείωση των καθυστερήσεων στα φώτα τροχαίας ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.
  3. Το σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να δίνει προτεραιότητα στα λεωφορεία και στα ασθενοφόρα στους κύριους διάδρομους λεωφορείων (Λεωφόρος Λεμεσού/Μακαρίου και Λεωφόρος Στροβόλου/Δ. Σεβέρη) επεκτείνοντας το πράσινο όταν προσεγγίζει λεωφορείο τη διασταύρωση ή ξεκινώντας το πράσινο γρηγορότερα όταν το λεωφορείο περιμένει στο κόκκινο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το UTC/UTMC αναμένεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 125 σημεία, καλύπτοντας το κέντρο της Λευκωσίας και όλες τις κύριες αρτηρίες που το προσεγγίζουν (Λεωφόρος Λεμεσού, Λεωφόρος Στροβόλου, Λεωφόρος Ακροπόλεως και Αρχαγγέλου) και το κέντρο της Λεμεσού, περιλαμβανομένου του παραλιακού και των δύο δακτυλίων της πόλης, δηλαδή τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η εγκατάσταση το έργου θα διαρκέσει περίπου 22 μήνες. Υπό αυτά τα δεδομένα, το σύστημα δεν αναμένεται να εγκατασταθεί πλήρως πριν από το 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το UTC/UTMC έρχεται να αντικαταστήσει παλαιότερο σύστημα ελέγχου των φώτων τροχαίας που υπήρχε στην Κύπρο, το οποίο ωστόσο είναι απαρχαιωμένο και υπολειτουργεί.

 

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»