Αναστασιάδης: Προσωπικό μου στοίχημα το σχέδιο ανάπτυξης

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης για την οικονομία, χαρακτηρίζοντας ως προσωπικό του στοίχημα το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα:

Τα μεγάλα έργα €238 εκατ που βρίσκονται σε εξέλιξη

Guru: Το απόλυτο θέρετρο που θα κοσμεί τις Πλάτρες

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ουκρανό ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο

Επανεκκίνηση μέχρι μέσα Μαΐου
Ευχαριστώντας θερμά τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αποδοχή της πρόσκλησης για μια σφαιρική συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα και για την εποικοδομητική υποβολή σημαντικών απόψεων, εισηγήσεων που έχουν υποβάλει και οι οποίες τυγχάνουν και θα τύχουν αξιολόγησης από τα καθ΄ύλην αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ακολουθήσει ένας διάλογος που να μας οδηγήσει το αργότερο στα μέσα Μαΐου με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία μιας νέας επανεκκίνησης της οικονομίας ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας.  

Η σημερινή σύσκεψη συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός χρόνου μάχης για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Σε αυτήν τη μάχη - όπως σε κάθε μάχη- μετράμε απώλειες. Τις μεγαλύτερες, τις μετρήσαμε σε  ζωές συνανθρώπων μας. Αυτές οι απώλειες δυστυχώς δεν αναπληρώνονται. Η ελπίδα, αλλά κυρίως η προσπάθεια όλων μας, εξακολουθεί να είναι το οριστικό τέλος αυτού του εφιάλτη. Και προσβλέπω με αισιοδοξία πως είμαστε αρκετά κοντά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στήριξη οικονομίας και εργαζομένων με €1.6 δισ.
Αναγνωρίζοντας ότι οι απώλειες στην οικονομία είναι βεβαίως ορατές, διευκρίνισε ότι δεν είναι, όμως, αμετάκλητες και μη αναστρέψιμες.«Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ύφεση χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με σχέδιο, αλλά και με μεγάλες θυσίες αντέξαμε στα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδηςε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μετέφερε στους εταίρους είναι πως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι αφενός να στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί, όπως έμπρακτα εξάλλου το έχει κάνει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση με ποσό ύψους €1.6 δισ., προκειμένου να στηριχθούν η εργασία και οι εργαζόμενοι. 

Αναγκαία η ψήφιση μεταρρυθμίσεων
Αφετέρου, να επενδύσει και σε εναλλακτικές μορφές οικονομίας, με έμφαση στη μεταφορά έδρας των εταιρειών στην Κύπρο, στην έρευνα και καινοτομία, την εκπαίδευση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και τον τουρισμό, μέσω φορολογικών και όχι μόνον, κινήτρων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, υψίστης σημασίας και ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των μεταρρυθμίσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί και είναι ανάγκη να υιοθετηθούν, προκειμένου να αντλήσουμε τα κονδύλια ύψους σχεδόν €1 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μας αναλογούν. 

Μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, όπως  η πράσινη φορολογία, το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας, η διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων και η απλοποίηση διαδικασιών για επιχειρήσεις, δηλαδή η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Πέραν τούτων, γνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε πως από το 2015 και μετά, η Κυβέρνηση ενέκρινε την υλοποίηση 885 έργων κοινής ωφελείας, τόσο σε δήμους όσο και σε κοινότητες, ύψους €3.8. δισ. Εξ αυτών, 552 έργα, ύψους €876 εκ. έχουν ολοκληρωθεί, 161 έργα ύψους €1.5 δις. είναι υπό κατασκευή και δρομολογήθηκε η υλοποίηση 149 έργων ύψους  €1.3. δις. 

Ώρα για το φιλόδοξο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης
«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Να μιλήσουμε για μια σταθερή προοπτική γρήγορης ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, όπως είπε, «ήρθε η ώρα που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο, το σχέδιο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας». 

Αναγνωρίζοντας ότι έχουν να γίνουν πολλά, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν περισσότερα. «Το σχέδιο της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα. Τον βασικό στόχο της Κυβέρνησής μου. Ένα στοίχημα που θα το πετύχουμε όλοι μαζί όπως το πράξαμε και τις κρίσιμες ώρες του 2013.  Αυτό είναι το χρέος μας και για αυτό σίγουρα θα κριθούμε», ανέφερε καταληκτικά ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές