Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ουκρανό ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο

InBusinessNews  10/03/2021 11:25
Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ουκρανό ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ουκρανό ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο

InBusinessNews  10/03/2021 11:25

Κυρώσεις εναντίον του Ουκρανού επιχειρηματία Ihor Kolomoisky, ο οποίος είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ουκρανός μεγιστάνας θεωρείται ως η πιο ισχυρή φιγούρα στη χώρα εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα επιθετική προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία.

Ο επιχειρηματίας, Ihor Kolomoisky, μεγιστάνας πετρελαίου και μέσων ενημέρωσης, τελούσε υπό διερεύνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατηγορίες που σχετίζονται με υπεξαίρεση και απάτης, καθώς και για τη χρήση εσόδων για την αγορά εμπορικών ακινήτων στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Διαβάστε ακόμα:
Τα μεγάλα έργα €238 εκατ που βρίσκονται σε εξέλιξη
Guru: Το απόλυτο θέρετρο που θα κοσμεί τις Πλάτρες


Στην Ουκρανία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους της τάξης των μετασοβιετικών ολιγαρχών και υπήρξε τόσο σύμμαχος όσο και πολιτικός εχθρός του Προέδρου Volodymyr Zelensky.

Υπογραμμίζεται πως οι Ουκρανοί ολιγάρχες ασκούν επιρροή στη χώρα, ενώ ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και μερικές φορές χρηματοδοτούν φατρίες στο Κοινοβούλιο.

Η ποινή δεν έχει οικονομική υφή, αν και ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Kolomoisky έχουν ήδη κατασχεθεί σε ξεχωριστές ενέργειες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιο αμερικανικών ακινήτων του κ. Kolomoisky εκτιμάται ότι αξίζει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών, κ. Blinken είπε ότι ο κ. Kolomoisky είχε χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό του αξίωμα ως περιφερειακός κυβερνήτης στην Ουκρανία για προσωπικό του όφελος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήξεραν, εδώ και χρόνια, πώς να χειριστούν τον κ. Kolomoisky, μια ισχυρή φιγούρα που προέκυψε από το νομικό και πολιτικό χάος της πρώιμης μετασοβιετικής περιόδου στην Ουκρανία.

Μετά την ουκρανική επανάσταση του 2014, ο κ. Kolomoisky διαδραμάτισε θετικό ρόλο για την Ουκρανία στη χρηματοδότηση μιας από τις μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές παραστρατιωτικές μονάδες που πολεμούσαν τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, σε μια εποχή που ο τακτικός στρατός βρισκόταν σε χάος.

Με την κατάρρευση της Privatbank το 2016, ο Ουκρανός μεγιστάνας κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και απάτη κάτι που ο ίδιος αρνείται. Η αποτυχία της Τράπεζας κόστισε στην ουκρανική κυβέρνηση περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας