Ν. Πηλείδου: Σχέδια €90 εκατ. για restart της Οικονομίας το 2021

Με στόχο την έμπρακτη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και προσβλέποντας σε επανεκκίνηση της οικονομίας και σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχωρά στο αμέσως προσεχές διάστημα στην προκήρυξη των δύο πρώτων σχεδίων χορηγιών για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Διαβάστε ακόμα:
Ενεργειακή αναβάθμιση οικίας με χορηγία 60% του κόστους
€50 εκατ. για στήριξη και ανάπτυξη ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα

Πρόκειται για σχέδια, τα οποία αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται συγκεκριμένα, για το σχέδιο για «Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα», καθώς και για το σχέδιο «Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω στις κατοικίες».

Η πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου για «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων» θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €25 εκατομμυρίων. Δικαιούχοι είναι οι νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα.

Όσον αφορά στο Σχέδιο «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», η πρώτη προκήρυξη προγραμματίζεται για τις 9 Μαρτίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €30 εκατομμυρίων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών.

Τα δύο σχέδια παρουσίασε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νατάσα Πηλείδου, συνεπικουρούμενη από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου της, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας.

Το κονδύλι και οι προτάσεις
Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των δύο σχεδίων η κ. Πηλείδου, το κονδύλι χορηγιών που το Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα έχει συνολικά στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, είναι σχεδόν τετραπλάσιο απ’ ότι στην προηγούμενη περίοδο, και θα κυμανθεί γύρω στα €400 εκατ. (συγχρηματοδοτούμενο από Ε.Ε.)

Στις προτάσεις του Υπουργείου, σύμφωνα με τη Νατάσα Πηλείδου, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σχέδια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στήριξη του μεταποιητικού τομέα, ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση των επενδύσεων στην κυκλική οικονομία και δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters).

Η φιλοσοφία στην οποία εδράζονται οι προτάσεις του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφορικά με τα σχέδια χορηγιών, εμπερικλείεται στο τρίπτυχο: Πρώτο, διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, παροχή στήριξης στις κυπριακές επιχειρήσεις και θωράκιση της οικονομίας. Δεύτερο, ενδυνάμωση, εκσυγχρονισμός και εξωστρέφεια του κυπριακού επιχειρείν. Τρίτο, αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται σε σχέση με την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι σχεδιασμοί για το 2021
Χαρακτηρίζοντας το 2021 ως χρονιά ανασύνταξης δυνάμεων, η Νατάσα Πηλείδου υπέδειξε πως για το πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχουν σχεδιασμοί για προκήρυξη σχεδίων συνολικού ύψους €70 εκατ., ενώ για ολόκληρο το έτος οι προκηρύξεις από τα συγχρηματοδοτούμενα θα ξεπεράσουν τα €90 εκατ. Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, θα προκηρυχθούν σχέδια ύψους €6-7 εκατ. για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Πέραν των δύο σχεδίων που θα προκηρυχθούν πρώτα και τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προανήγγειλε την προκήρυξη και άλλων σχεδίων κατά τη φετινή χρονιά, τα οποία θα κινούνται προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης της νέας επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα. Όπως εξήγησε, το μεν πρώτο θα καλύπτει νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, με διευρυμένο ηλικιακό πλαίσιο και με το ποσό που αναμένεται να διατεθεί κατά την πρώτη πρόσκληση να ανέρχεται μέχρι και τα €15 εκατ. Το δε δεύτερο σχέδιο, με προϋπολογισμό €2 εκατ., θα καλύπτει, τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα οινοποιεία. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξάλλου, θα προκηρυχθούν τα σχέδια: «Μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» και «Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων».

Αποφυγή καθυστερήσεων
Η Νατάσα Πηλείδου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν όσον αφορά στην εφαρμογή των νέων σχεδίων, υποδεικνύοντας πως έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες για αποφυγή των καθυστερήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας. Όπως εξήγησε συναφώς, οι αλλαγές αυτές αφορούν: Πρώτον, στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων. Δεύτερο, στη ψηφιοποίηση διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων. Τρίτο, στην απλοποίηση και μείωση αριθμού διαδικασιών. Τέταρτο, στην επέκταση των περιόδων υποβολής αιτήσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σχέδια θα παραμένουν ανοικτά για καθορισμένα χρονικά διαστήματα (cut-off dates).

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ψηφιοποίηση των σχεδίων είναι πολυδιάστατα, αφού όπως επισήμανε η Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες αξιολόγησης θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα μειώσουν το διοικητικό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα αφαιρέσουν στοιχεία υποκειμενικότητας, επιταχύνοντας παράλληλα σημαντικά τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων και η επαλήθευση στοιχείων και πληρωμών θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά. «Αυτό», σημείωσε η κ. Πηλείδου, «θα μας επιτρέπει να ολοκληρώνουμε πιο γρήγορα τις προκηρύξεις και να βγαίνουμε σε νέες, ώστε να απορροφήσουμε το σύνολο των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Οι ορεινές περιοχές
Τονίζεται πως σημαντική παράμετρο και βασική στόχευση των νέων σχεδίων αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η στήριξη των ορεινών κοινοτήτων και της οικονομικής τους ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, στα νέα σχέδια περιλήφθηκαν κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε ορεινές περιοχές εξασφαλίζουν επιπλέον μοριοδότηση.

Η πράσινη ανάπτυξη
Την ίδια ώρα, στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με τη Νατάσα Πηλείδου, είναι οι επιχορηγήσεις του να χρηματοδοτήσουν την πράσινη ανάπτυξη, η οποία-όπως υπογράμμισε-αποτελεί μονόδρομο για την επιδιωκόμενη αειφορία. «Η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει και αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα διευκολύνει τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση», επισήμανε συναφώς η κ. Πηλείδου. «Οι επιχειρήσεις μας», υπέδειξε, «έχουν πολλά να επωφεληθούν από την πράσινη ανάπτυξη», για να εστιάσει συγκεκριμένα στα εξής: Στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και του κόστους λειτουργίας τους, στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και στην καλύτερη απόδοση, στην απόκτηση πιο ανταγωνιστικής θέσης στη ντόπια αγορά, στα οφέλη για τους καταναλωτές, στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δυνατότητας, στη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Το 2021 είναι χρονιά ανασύνταξης δυνάμεων. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμο να υλοποιήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια να σταθούν οι επιχειρήσεις μας ξανά στα πόδια τους», κατέληξε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.



 

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου