Ενεργειακή αναβάθμιση οικίας με χορηγία 60% του κόστους

Στοχεύοντας στην εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ενεργοβόρων κατοικιών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έρχεται να δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό το έλεγχο της Κυπριακής και είναι ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών, να εναρμονίσουν την οικία τους με τις σύγχρονες τάσεις της πράσινης ανάπτυξης, παρέχοντάς του ως επιπλέον κίνητρο την κρατική χορηγία για να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω του σχεδίου «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», το οποίο αποτελεί ένα από τα δύο πρώτα σχέδια χορηγιών που θα προκηρυχθούν προσεχώς από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Η πρώτη προκήρυξη προγραμματίζεται συγκεκριμένα για τις 9 Μαρτίου 2021, για συνολικές χορηγίες ύψους €30 εκατ. Δικαιούχοι, όπως έχει προαναφερθεί, είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών.

Σημειώνεται πως για τους σκοπούς του σχεδίου θα δοθούν συνολικά €70 εκατομμύρια για την περίοδο 2021-2027, ενώ επιπλέον €7- €8 εκατ. ετησίως θα παραχωρούνται ως κίνητρα, μέσω του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, για ενεργειακές αναβαθμίσεις και για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το σχέδιο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέλυσε σήμερα, στην παρουσία της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Ανδρέας Λιζίδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας.

Το ποσοστό χορηγίας
Όπως ανέφερε ο κ. Λιζίδης, το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%. Τόνισε παράλληλα, πως ο τρόπος υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων θα είναι πλέον ηλεκτρονικός και απλοποιημένος, τόσο σε σχέση με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά όσο και στον τρόπο υπολογισμού της χορηγίας.

Το σχέδιο χορηγιών καλύπτει: Θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών, φωτοβολταϊκών, κλιματιστικών, μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, αυτοματισμούς κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Λιζίδη, τα νοικοκυριά που μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο πρέπει να τηρούν τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχουν λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ με οικιακή διατίμηση. β) Η αίτηση για πολεοδομική άδεια/άδεια οικοδομής να έχει κατατεθεί πριν την 21η Δεκεμβρίου 2007. γ) Να βρίσκονται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. δ)H αρχική κατηγορία ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας να είναι Γ’ ή χαμηλότερη. ε)Να μην έχουν τύχει επιχορήγησης στα πλαίσια οποιουδήποτε άλλου σχεδίου/καθεστώτος στήριξης για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες.

Στα πλαίσια της παρούσας πρόσκλησης, όπως εξήγησε ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου, μόνο μία αίτηση μπορεί να εγκριθεί για κάθε κατοικία. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό αιτήσεων που μπορούν να υποβληθούν από κάθε φυσικό πρόσωπο, νοουμένου ότι αυτές θα αφορούν διαφορετικές κατοικίες.

Σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να υποβάλλεται μία ενιαία αίτηση από τη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, η οποία θα ενεργεί εκ μέρους όλων των ιδιοκτητών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες, οι ελάχιστες προϋποθέσεις έγκρισης και οι κατηγορίες επενδύσεων, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Λιζίδη, έχουν ως εξής:

 


 

 


Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία οι αιτητές θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την υποβολή της αίτησής τους, είναι τα εξής:

1.Αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας.

2.Αντίγραφο άδειας οικοδομής οικίας.

3.Λογαριασμός ΑΗΚ.

4.Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) της οικίας πριν την αναβάθμιση.

5.Το προτεινόμενο ΠΕΑ, όπως θα είναι μετά την αναβάθμιση, μαζί με λίστα με τις προγραμματιζόμενες δαπάνες.

6.Υπεύθυνη δήλωση ειδικευμένου εμπειρογνώμονα.

7.Μόνο για πολυκατοικίες: Καταστατικό διαχειριστικής επιτροπής μαζί με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.

 

Η διαδικασία υλοποίησης
Όσον αφορά τη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου, όπως αυτή περιεγράφηκε από τον λειτουργό της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας, είναι η εξής:

 


 

Ο οδηγός του σχεδίου «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων λειτουργών θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας www.meci.gov.cy, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους