Χ. Σταυράκης: Δέχθηκα παρέμβαση για πολιτογράφηση από ελεγκτικό γραφείο

Στην παραδοχή ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε μια φορά παρέμβαση από τον ιδιωτικό τομέα για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένο επενδυτή, κατά παρεκκληση των οικονομικών κριτηρίων που ίσχυαν τότε, προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια, ο κ. Σταυράκης, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια από τον Φεβρουάριο 2008 μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, ερωτήθηκε για το κατά πόσον είχε δεχθεί ποτέ πιέσεις από ιδιωτικούς φορείς ή παρόχους στη διαδικασία, για να απαντήσει ότι θυμάται μόνο μια περίπτωση. Όπως είπε, επρόκειτο για ένα σημαντικό πελάτη ενός μεγάλου ελεγκτικού γραφείου στην Κύπρου, η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ελεγκτικό γραφείο, το όνομα του οποίου έδωσε γραπτώς στην Ερευνητική Επιτροπή, είχε επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας επανεξέταση, καθώς επρόκειτο για μεγάλο πελάτη. Όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ο ίδιος τους απάντησε πως αν κατάφερναν να πείσουν τους υπηρεσιακούς δεν θα έφερνε ένσταση, όπως κι έγινε. «Οι υπηρεσιακοί», πρόσθεσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, «πείστηκαν αλλά μετά δεν ξέρω αν η αίτηση αυτή εγκρίθηκε τελικά από το Υπουργικό Συμβούλιο διότι αποχώρησα από το Υπουργείο Οικονομικών».

Αυτή, τόνισε, ήταν η μόνη παρέμβαση που δέχθηκε από τον ιδιωτικό τομέα επί του συγκεκριμένου θέματος, παρά το γεγονός ότι είχε συχνά επαφές με λογιστές, δικηγόρους κτλ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν από οικονομικής πλευράς, προς το συμφέρον της Κύπρου, καθώς ο εν λόγω επενδυτής είχε αφήσει στην Κύπρο €1,5 εκατ σε αμοιβές και φόρους σε βάθος τριετίας. «Επειδή λοιπόν ήταν μεγάλο το ποσόν (που αφηνόταν στην κυπριακή οικονομία), θεώρησα ότι η αίτηση θα έπρεπε να εγκριθεί», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίας, το μέλος της επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, υπέδειξε στον κ. Σταυράκη ότι η Επιτροπή κατέχει επιστολές του ιδίου με παραλήπτη τον υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με κάποιες αιτήσεις, κυρίως Ρώσων, οι οποίες δεν πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια του σχεδίου. Στις εν λόγω επιστολές, ο κ. Σταυράκης φαίνεται να παρακινεί για έγκριση κάποιων αιτήσεων για το γενικότερο συμφέρον του τόπου.

Απαντώντας, ο κ. Σταυράκης, ανέφερε ότι δεν θυμάται, αλλά, πρόσθεσε,  στη βάση του κριτηρίου κατοχής €15 εκατομμυρίων από τους αιτητές, αν υπήρχε πχ η περίπτωση ενός ξένου επενδυτή ο οποίος είχε τα 14 εκατομμύρια και ένας ξάδελφος του το ένα, θα δικαιολογείται η κατά παρέκκλιση έγκριση της αίτησης του για να μην χάσε η Κύπρος €14 εκατ.

Η κ. Καλογήρου ρώτησε αν είναι πραγματική αυτή η περίπτωση με τον κ. Σταυράκη να απαντά «θα μπορούσε».  Πάντως, ο κ. Σταυράκης σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι πλείστες πολιτογραφήσεις γίνονταν στη βάση των κανονισμών και λίγες ήταν η εξαίρεση σ’ αυτό.

«Φέρουμε κι εμείς ευθύνη για τους κανονισμούς»

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι στη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης Χριστόφια είχαν εγκριθεί μόλις 140 πολιτογραφήσεις, εκ των οποίων οι 100 αναλογικά αφορούσαν τη δική του τριετία στον Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Παύλος Ιωάννου μετέφερε στον κ. Σταυράκη ότι βάσει των πρακτικών των συνεδριών του υπουργικού Συμβουλίου, φαίνεται πως γινόταν συχνά συζήτηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων και τα κριτήρια, για να ρωτήσει για ποιους λόγους δεν ετοιμάστηκε ποτέ ένα νομοσχέδιο, ώστε να νομοθετηθούν οι κανονισμοί του σχεδίου.

Ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι ήταν αβλεψία ή από κεκτημένη ταχύτητα δεν το πρόσεξε κανένας. Πάντως ανέφερε χαρακτηριστικά «φέρουμε κι εμείς ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκαν αυτοί οι κανονισμοί».

Σε άλλο σημείο, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι επειδή οι αιτήσεις ήταν λίγες, δεν υπήρχε καμία απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οποιεσδήποτε αλλαγές επί του σχεδίου πολιτογραφήσεων

«Οι πολιτογραφήσεις έφεραν ξένη τράπεζα»

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις στη λειτουργία του προγράμματος, απάντησε πως σίγουρα υπήρχαν. Ωστόσο, πρόσθεσε, «το διάστημα που ήμουν υπουργός και τα προηγούμενα, ήταν μικρός ο αριθμός των πολιτογραφήσεων. Ο ξένος τύπος δεν ήταν αρνητικός, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Επίσης, στις πλείστες περιπτώσεις οι πολιτογραφήσεις γίνονταν για άτομα που ήταν ήδη στην Κύπρο τουλάχιστον τρία χρόνια και είχαν άδεια παραμονής, δηλαδή ήταν άτομα που ήρθαν στην Κύπρο, αγόρασαν ένα διαμέρισμα, έλαβαν άδεια παραμονής  και έκαναν δουλειές και ήθελαν μετέπειτα να αποκτήσουν και διαβατήριο».

Κλείνοντας δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι  γνωστή μεγάλη τράπεζα που ανήκει σε ξένους στην Κύπρο έγινε με αυτό τον τρόπο, δηλαδή οι επενδυτές της έμεναν τρία χρόνια στην Κύπρο και προχώρησε κανονικά η αίτηση τους. «Αυτός ήταν ο κανόνας αν και υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις Καταλαβαίνω ότι μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε πίεση ώστε οι κυβερνήσεις να επισπεύσουν τη διαδικασία και επομένως δεν ήταν απαραίτητη η μόνιμη διαμονή» κατέληξε.

Νωρίτερα είχε καταθέσει στην Επιτροπή ο κ. Μιχάλης Σαρρής. 

 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ