Σαρρής: Ίσως έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοιχτά

Επικριτικός σε ότι αφορά την μετά το 2013 μορφή που έλαβε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, παρουσιάστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια ο Μιχάλης Σαρρής, o οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Αύγουστο 2005 μέχρι τον Μάρτιο 2008, καθώς και για ένα μήνα τον Μάρτιο 2013.

Ο κ. Σαρρής, στην πρώτη θητεία του οποίου καταρτίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα το 2007 ανέφερε ότι η πρώτη μορφή του τότε δεν είχε καμία σχέση με τη μετέπειτα εξέλιξη του από το 2013 και μετά.

Στην κατάθεση του, ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στους λόγους, κατά τους οποίους το υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει το 2007 να προχωρήσει στη δημιουργία του σχεδίου. Όπως ανέφερε, ήταν μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, το οποίο είχε φέρει έφερε τη σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό να καταρτήσει κριτήρια προκειμένου να βοηθηθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλοδαπών που διέμεναν χρόνια στην Κύπρο, καθώς ο νόμος δεν έδινε ξεκάθαρα κριτήρια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επρόκειτο για περιπτώσεις 17 αλλοδαπών αθλητών καθώς επίσης και για μικρότερο αριθμό περιπτώσεων επιχειρηματιών. Εκείνη την εποχή, πρόσθεσε, δεν υπήρχαν οι επενδύσεις όπως μετεξελίχθη αργότερα το σχέδιο».

Ο κ. Σαρρής τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών τότε είχε ως επίκεντρο τον καταρτισμό του προγράμματος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς και κυρίως τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για ποιους λόγους δεν προχώρησαν η νομοθετική ρύθμιση και οι κανονισμοί του σχεδίου, τόνισε ότι είχε την αντίληψη ότι αυτό θα ερχόταν αργότερα. «Δεν το θεωρήσαμε τόσο επείγον υπό την έννοια ότι θέλαμε να βοηθήσουμε απλά μια ομάδα αθλητών που έμεναν στην Κύπρο, ήταν μια φιλοσοφία που δεν είχε καμία σχέση με την μετέπειτα εξέλιξη του προγράμματος», τόνισε. Σε ότι αφορά την απουσία κανονισμών τόνισε ότι δεν είχε ληφθεί νομική συμβουλή.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι από το 2007 μέχρι το 2008 δεν είχε περάσει από το υπουργικό καμία περίπτωση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης, γεγονός που δείχνει πως δεν υπήρχε καμία πρόθεση για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Επικρίσεις για την μετέπειτα εξέλιξη
Ο κ. Σαρρής παρουσιάστηκε επικριτικός για το πως εξελίχθηκε το πρόγραμμα από το 2013 και μετά. Όπως είπε, από το 2013 και ύστερα επικεντρώθηκε μόνο σε ένα τομέα, τον κατασκευαστικό ενώ αφέθηκε στα χέρια μη έμπειρων ανθρώπων. «Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια αυτό που ξέρουμε σήμερα, η Κύπρος δυσφημίστηκε διεθνώς και πιστεύω ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν και πολεοδομικά προβλήματα από όλο αυτό. Δημιουργήθηκε ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα που είχε βραχυπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις, όμως τα αρνητικά κατά τη γνώμη μου ήταν περισσότερα από τα θετικά», ανέφερε.

«Έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοιχτά»
Υπήρχαν άνθρωποι, πρόσθεσε, που για διάφορους λόγους ήθελαν να κατέχουν το κυπριακό διαβατήριο, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι θα χρειαζόταν μέγιστη προσοχή σε ένα τέτοιο θέμα.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι στη μετά του 2013 εκδοχή του, ένας σημαντικός αριθμός ήταν «στα όρια της νομιμότητας», προσθέτοντας πως υπήρχαν «θέματα, οι δεκασμοί ήταν μεγάλοι και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί».

Κληθείς να διευκρινήσεις τι εννοεί με τη φράση «δεκασμοί», απάντησε ότι «μπορεί να υποθέσει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν παίρνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια, δεν μπορεί να αποδείξει κάτι κανείς, όμως εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοιχτά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαρρής είχε πει ότι δεν συμμετείχε σε συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία να είχε εγκριθεί κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση. Ωστόσο, ο κ. Κυριάκου του υπέδειξε ότι το 2007 υπήρξαν 5 αποφάσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, η μια αφορούσε ένα αθλητή και η άλλη μια ανήλικη Λιβανέζα και το 2008 υπήρξαν ακόμη 8 πολιτογραφήσεις. Ο κ. Σαρρής απάντησε ότι δεν θυμόταν. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους