Το ΚΕΠ τέλειωσε, τι γίνεται με τις επενδυτικές άδειες μετανάστευσης;

Στον απόηχο των αποκαλύψεων των τελευταίων μηνών γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ερωτήματα εγείρονται και για ένα άλλο πρόγραμμα επενδυτικού χαρακτήρα, βάσει του οποίου παραχωρούνται άδειες μετανάστευσης σε επενδυτές τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων και συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων, με ταχεία διαδικασία.
 
Πρόκειται για το «pρόγραμμα απόκτησης άδειας μετανάστευσης» στη Δημοκρατία, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 2013 και στη βάση του οποίου έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα 8,500 άδειες.

Διαβάστε ακόμα:
Στοίχημα: Άλμα στα έσοδα, στα τυχερά παιχνίδια από 12,5 ετών
Φ. Ρουσουνίδης: Επίσπευση του νέου branding της Κύπρου
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τονίζουν πως τα δύο προγράμματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν υπήρχε οποιοσδήποτε περιορισμός σε ξένους που είχαν εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη άδεια μετανάστευσης, να υποβάλουν στη συνέχεια αίτηση και για το ΚΕΠ, αποκτώντας στο τέλος και κυπριακό διαβατήριο. Εξάλλου, για την έκδοση άδειας μετάστασης ο χρόνος εξέτασης της αίτησης δεν ξεπερνά τους δύο μήνες. Επομένως, θα ήταν λογικό κάποιος να θέλει να αξιοποιήσει τη γρήγορη αυτή διαδικασία άδειας διαμονής στην Κύπρο μέσω επένδυσης, για να υποβάλει στη συνέχεια και αίτηση για απόκτηση και κυπριακού διαβατήριου.  Εξάλλου, όπως μας υποδείχθηκε, στις περιπτώσεις αυτές, τα υποβληθέντα στοιχεία για αίτηση παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου, θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα.
 
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων και της διερεύνησης γύρω από την παραχώρηση κυπριακών υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές μέσω του ΚΕΠ, το InBusinessNews καθηκόντως απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας ερώτημα για το κατά πόσον υπάρχει πρόθεση να διενεργηθεί έρευνα και για τις άδειες μετανάστευσης που δόθηκαν σε επενδυτές μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση επί του παρόντος, ούτε έχει τεθεί ουδέποτε προς συζήτηση. Είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού Συμβουλίου».
 
Εξάλλου, στο ερώτημα κατά πόσον το σχέδιο αυτό θα επαναξιολογηθεί/αναβαθμιστεί/τροποποιηθεί, μετά και τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, το Υπουργείο τονίζει ότι «το σχέδιο παραχώρησης αδειών μετανάστευσης λειτουργεί ανεξάρτητα και στη βάση διαφορετικών κριτηρίων».
 
Άδεια μετανάστευσης μέσω αγοράς ακινήτου
Βάσει του προγράμματος απόκτησης άδειας μετανάστευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να εκδίδει άδεια παραμονής (μετανάστευσης)  στη Δημοκρατία, σε αιτητές υπηκόους τρίτων χωρών, υπό συγκεκριμένα επενδυτικά και οικονομικά κριτήρια. Ειδικότερα, απαιτούνται η αγορά ακινήτου αγοραίας αξίας τουλάχιστον €300.000, η κατάθεση σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου ποσού ύψους τουλάχιστον  €30.000 καθώς επίσης και η απόδειξη ότι ο αιτητής έχει στη διάθεση του ασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα ύψους τουλάχιστον €30.000. Τα προαναφερόμενα ποσά, θα πρέπει αποδεδειγμένα να προέρχονται από το εξωτερικό.

Όπως μας ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, από το έτος 2013 έχουν παραχωρηθεί 8,500 άδειες μετανάστευσης (ο αριθμός αφορά αυτές που έχουν παραχωρηθεί κι όχι αυτές που βρίσκονται σε ισχύ καθότι αριθμός αυτών έχει ανακληθεί για διάφορους λόγους από τον Υπουργό), στις οποίες περιλαμβάνονται εκτός από τους ίδιους τους επενδυτές, τα εξαρτώμενα παιδιά τους ηλικίας 18-25 ετών που είναι φοιτητές στο εξωτερικό και οι εξαρτώμενοι γονείς τους.  Στον πιο πάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εξαρτώμενοι σύζυγοι και ανήλικα τέκνα των επενδυτών, στους οποίους δεν παραχωρείται άδεια μετανάστευσης αλλά άδεια διαμονής εξαρτωμένου προσώπου. 
Σημειώνεται ότι η άδεια που μπορεί να παραχωρηθεί σε ενήλικα παιδιά μέχρι 25 ετών καθώς και στους γονείς και πεθερικά του αιτητή, προϋποθέτει από αυτόν να παρουσιάσει επιπλέον ετήσιο εισόδημα €5000 για την πρώτη περίπτωση και €8000 για τη δεύτερη (για τον κάθε εξαρτώμενο ξεχωριστά).
 
Ρώσοι και Κινέζοι
Τονίζεται ότι οι περισσότερες αιτήσεις για το πρόγραμμα ταχείας διαδικασίας χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης αφορούν ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προέρχονται από την Κίνα και τη Ρωσία.
 
Ποιοτικά κριτήρια του Σχεδίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένων κριτηρίων για τους επενδυτές που θα λάβουν την έγκριση.
Όπως προβλέπεται:

  1. Ο αιτητής και η/ο σύζυγος του πρέπει να υποβάλουν βεβαίωση λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα παραμονής τους ή από τη Δημοκρατία στην περίπτωση που διαμένουν στην Κύπρο.
  2. Επίσης, θα βεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να απασχοληθούν με οποιονδήποτε άμεσο τρόπο στην Κύπρο. Βεβαίως, ο αιτητής ή/και η σύζυγος του μπορεί να είναι μέτοχος/οι σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο και τα εισοδήματα από τα μερίσματα σε τέτοια εταιρεία στην Κύπρο δεν θεωρούνται ως κώλυμα για σκοπούς απόκτησης της Άδειας Μετανάστευσης.
 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή