Α. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ πρέπει να είναι good listener

Η προτροπή και η στήριξη προσωπικοτήτων της ΟΕΒ και ηγετών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που είναι ενταγμένες στην Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων ήταν αυτές που έπεισαν τον εκτελεστικό πρόεδρο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, Αντώνη Αντωνίου, να διεκδικήσει και να πάρει την προεδρία της ΟΕΒ, όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στο InBusinessNews. 

Το προτέρημα του να είναι καλός ακροατής είναι αυτό που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τον ενισχύσει σημαντικά στην προσπάθεια του να λειτουργήσει δημιουργικά ως Πρόεδρος της ΟΕΒ, καθώς, όπως σημειώνει, η προσπάθεια να συνθέσει κάποιος τις απόψεις και επιδιώξεις μελών από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου, προϋποθέτει το πιο πάνω χαρακτηριστικό.
 
Για την παρούσα οικονομική κατάσταση ο κ. Αντωνίου θεωρεί ότι η ΟΕΒ είναι μια από τις λιγοστές δυνάμεις που μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες επιτάχυνσης επιστροφής σε συνθήκες ανάπτυξης ενώ για το πολυσυζητημένο θέμα των πολιτογραφήσεων εκφράζει τη θέση πως όταν ηρεμήσει η κατάσταση γύρω από το θέμα η Κύπρος θα βρίσκεται σε θέση να προκηρύξει νέα προγράμματα.

Με δεδομένο ότι η ΟΕΒ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και εργασιακή ζωή της Κύπρου, με ποια κριτήρια λάβατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος και τελικά να αναδειχθείτε στην Προεδρία της ΟΕΒ. Είναι πρόκληση για σας η Προεδρία της ΟΕΒ;
Φέτος με την λήξη της διετούς θητείας του κ. Γιώργου Πέτρου, διαμορφώθηκε ένα σκηνικό που οδηγούσε αναπόφευκτα σε εκλογικές διαδικασίες. Με δεδομένη λοιπόν την διεξαγωγή εκλογών, πολλές προσωπικότητες του ΔΣ της ΟΕΒ αλλά και ηγέτες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ανήκουν στην ΟΕΒ, με έπεισαν να διεκδικήσω την Προεδρία. Με πλήρη σεβασμό στον Πρόεδρο μας και μετά από διαβούλευση μαζί του, αποφάσισα να υποβάλω την υποψηφιότητα μου.
 
Διαβάστε ακόμα:
ΚΕΔΙΠΕΣ: Ενεργητικό με ακίνητα €657 εκατ.
Οι νικητές των 7ων KEBE Business Leader Awards

Η ΟΕΒ είναι μια από τις λιγοστές δυνάμεις που μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για να βγει ο τόπος από την πρωτόγνωρη  κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να επιταχύνει την επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου. Αυτό προϋποθέτει μια ΟΕΒ ενωμένη, συμπαγή και με όλες τις συνιστώσες της να στηρίζουν την ηγεσία της. Αυτό τον ρόλο ήρθα να επιτελέσω, αγκαλιάζοντας κάτω από την μεγάλη ομπρέλα της Ομοσπονδίας μας, όλα τα Μέλη και στελέχη. Στόχος μου είναι να αποδειχθώ άξιος της εμπιστοσύνης του Διοικητικού μας Συμβουλίου που με εμπιστεύθηκε και μου ανάθεσε την εντολή.
 
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά σας στοιχεία και χαρακτηριστικά, τα οποία θα συμβάλουν στην καλύτερη υλοποίηση των στόχων της Ομοσπονδίας;
Βασικό και σημαντικό καθήκον του Προέδρου, είναι η καθημερινή εξισορρόπηση ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα και η συνομολόγηση αμοιβαία αποδεκτών θέσεων ανάμεσα σε αντίθετες προτάσεις. Είμαι αυτό που οι Αγγλοσάξωνες περιγράφουν ως “good listener”. Έχω το χαρακτηριστικό να ακούω προσεκτικά, και με υπομονή να προσπαθώ να κατανοήσω την θέση, την άποψη, την ανησυχία, τον φόβο, την ελπίδα και τον στόχο του συνομιλητή μου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να καταφέρει οποιοσδήποτε να λειτουργήσει δημιουργικά ως Πρόεδρος μιας Οργάνωσης όπως η ΟΕΒ.

Όπως ξέρετε η ΟΕΒ εκτείνεται από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τον τριτογενή και καλύπτει από την γεωργοκτηνοτροφία μέχρι τις τεχνολογίες αιχμής, από την μεταποίηση και τις κατασκευές μέχρι τις υπηρεσίες κάθε είδους. Η προσπάθεια να συνθέσει κάποιος τις απόψεις και επιδιώξεις μελών από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου κάτω από μια ενιαία σκέπη, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν δεν είναι good listener. Μετά από τέσσερεις  δεκαετίες επαγγελματικής και επιχειρηματικής διαδρομής στην Κύπρο και στην Ευρώπη, έχω συσσωρεύσει πλούτο εμπειριών και γνώσεων που μου επιτρέπουν να πιστεύω βάσιμα ότι  θα τα καταφέρουμε. Με συλλογική δουλειά, με την στήριξη ολόκληρης της ηγεσίας, μέσα από τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται και παράγουν πολιτικές προτάσεις και με την αξιοποίηση κάθε Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, θα υλοποιήσουμε τους στόχους της Ομοσπονδίας μας.
 
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της ΟΕΒ, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω της πανδημίας;
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και ειδικές συνθήκες που περνά η οικονομία μας, είναι προφανές ότι άμεσος στόχος και ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των επιπτώσεων από την πανδημία στις επιχειρήσεις και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Όπως εξάλλου δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, η έναρξη του εμβολιασμού είναι η αρχή του τέλους αλλά όχι το τέλος της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Η επόμενη μέρα μετά την κυκλοφορία του εμβολίου θα μας βρει ενώπιον πολλών προκλήσεων για να αξιολογήσουμε τις ζημιές που υπέστη η οικονομία στην ολότητα της και ταυτόχρονα οφείλουμε να έχουμε έτοιμο το πλάνο της επόμενης μέρας.

Όπως γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες αυτούς τους εννέα περίπου μήνες είναι συντριπτικά και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματος είναι ορατός για αρκετές από αυτές. Η δύσκολη κατάσταση και αβεβαιότητα εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις με διάφορα μέτρα, κίνητρα, διευκολύνσεις για να μπορέσουν, όσες τα καταφέρουν βέβαια, να ανακάμψουν. Η ΟΕΒ  αναλύει όλα τα δεδομένα και υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις στην εκτελεστική εξουσία σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα.
 
Μακροπρόθεσμα και μέσα στο διάστημα της δικής σας θητείας ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες και οι στόχοι που θα θέλατε να υλοποιήσετε;
Οι μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αρκετές και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μερικές από αυτές προϋπήρχαν της πανδημίας. Παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι στόχοι της ΟΕΒ παραμένουν σταθεροί και αφορούν την ενίσχυση του επιχειρείν, την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων. Ειδικότερα, πρέπει να βελτιώσουμε βασικές παθογένειες της οικονομίας μας με σημαντικότερες την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα για να καταστεί για τον κάθε πολίτη και επιχείρηση πιο υποβοηθητικός, πιο αποτελεσματικός και πιο παραγωγικός. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και αφαίρεση της γραφειοκρατίας.
 
Επίσης θεωρούμε ότι αυτή η χρονική συγκυρία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εμπλουτιστούν και στηριχθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως ο μεταποιητικός τομέας,, η τεχνολογία / πληροφορική, η παιδεία, η ενέργεια, η υγεία και άλλοι, με προοπτική και μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία προστιθέμενη αξία. Η κάθε κρίση κρύβει και ευκαιρίες. Ίσως τώρα να μπορέσουμε να δούμε και πιο μεσοπρόθεσμα το πως θα δώσουμε φτερά στις βιομηχανίες του τόπου. Η εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, είναι ακόμη ένα από τα θέματα που μας απασχολούν. 
 
 
Ένα από τα θέματα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα είναι αυτό που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Πόσο επωφελήθηκε η οικονομία από το πρόγραμμα;
Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) αναμφίβολα συνέβαλε στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση του 2013. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα που δημιούργησε η Κύπρος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας μετά την κατάρρευση της οικονομίας και την καταβαράθρωση του τραπεζικού τομέα. Η Κύπρος κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό και ελκυστικό πακέτο που περιείχε μεταξύ άλλων προοπτικές για προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ευκαιρίες για αγορά ακίνητης περιουσίας, ευκαιρίες για μόνιμη διαμονή και απασχόληση σε ένα από τα ασφαλέστερα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε μεγάλος συμβουλευτικός οίκος και συγκεκριμένα η ΕΥ για λογαριασμό της ΟΕΒ, κατά τα πρώτα πέντε χρόνια εφαρμογής του (2013 – 2018) το ΚΕΠ έφερε στην Κύπρο έσοδα που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ,  δημιούργησε περίπου 10,000 θέσεις εργασίας και συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους. Η ίδια έρευνα σημειώνει επίσης ότι το ΚΕΠ είχε θετική συμβολή και στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή εστία κινδύνου για την οικονομία.
 
Η ΟΕΒ θα ασκήσει πιέσεις για την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος με διαφορετική μορφή, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επαναφέρει ένα πρόγραμμα πολιτογραφήσεων; Έχετε κάποια πρόταση για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Από την προκήρυξη του μέχρι και πρόσφατα, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχε υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις στους όρους, τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του. Σκοπός των αλλαγών αυτών ήταν ακριβώς η διασφάλιση της διαφάνειας και η κατά γράμμα τήρηση των όσων απαιτούντο. Η υιοθέτηση ενός αυστηρότερου ελέγχου δέουσας επιμέλειας (enhanced due diligence) που άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, είχε καταστήσει το ΚΕΠ ένα από τα πιο ασφαλή Προγράμματα του είδους αυτού στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, παρόλα τα μέτρα που λήφθηκαν, οι «παλιές αμαρτίες» ορισμένων εμπλεκομένων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αμαύρωσαν όσα με κόπο κτίζαμε. Παρόλο που οι ατασθαλίες που αποκαλύφθηκαν είχαν πραγματοποιηθεί πριν εφαρμοσθούν οι βελτιώσεις στο ΚΕΠ, εντούτοις δεν μπορούμε παρά να δείξουμε κατανόηση στην αυστηρή απόφαση της κυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι η Κύπρος παραμένει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και εξακολουθεί να παρέχει κίνητρα, προνόμια και οφέλη σε ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη του ΚΕΠ. Επομένως η στρατηγική προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά αντιθέτως θα ενταθεί εστιάζοντας σε άλλα προνόμια, πέρα από αυτό της πολιτογράφησης. Πιστεύουμε ότι όταν η σκόνη από τις πρόσφατες αποκαλύψεις καταλαγιάσει, θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε εναλλακτικά προγράμματα που θα είναι επωφελή για την οικονομία και παράλληλα δεν θα αφήνουν σκιές σε ότι αφορά την διαφάνεια.
 
Γενικότερα, ποιοι τομείς της οικονομίας μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και σε ποιους τομείς θα πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, ως Κύπρος;
Επιπρόσθετα από τους πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια με βασικότερους τον τουρισμό και τις κατασκευές με τις παρεμφερείς τους υπηρεσίες,  θεωρούμε ότι πρέπει παράλληλα να δοθεί έμφαση και σε άλλους παραδοσιακούς ή αναδυόμενους τομείς με αυξανόμενη δυναμική και εξωστρέφεια που παρουσιάζουν προοπτική για νέες επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τον μεταποιητικό τομέα, την υγεία, την παιδεία, την ναυτιλία,  τον τομέα της τεχνολογίας/ πληροφορικής, τα επενδυτικά ταμεία, την οπτικοακουστική βιομηχανία, την έρευνα και καινοτομία, την ενέργεια και άλλους.

Σε αυτήν την προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων, απαραίτητη είναι η συμμετοχή και συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ενίσχυση της Κυπριακής οικονομίας, διότι οι συνέργειες που δημιουργούνται μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του δημόσιου τομέα που διαθέτει ικανά και αξιόλογα στελέχη και τεχνοκράτες, των διπλωματικών αποστολών και εμπορικών κέντρων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και άλλων φορέων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι μέσα από την νέα στρατηγική για την οικονομική διπλωματία, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κύπρος φιλοδοξεί σε ενίσχυση της προώθησης των εξαγωγών, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία και την διεθνοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων. Η Στρατηγική αυτή θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς και επιλεγμένες χώρες.
 
Πόσο μεγάλο διαβλέπετε ότι θα είναι το πλήγμα στην οικονομία της Κύπρου ως απότοκο της πανδημίας;
Το πλήγμα της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία είναι τεράστιο και δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος και την διάρκεια της κρίσης αυτής. Ο αναγκαστικός περιορισμός στη διακίνηση έχει επηρεάσει όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την ίδια την κοινωνία. Σε εθνικό επίπεδο υπολογίζουμε συρρίκνωση της οικονομίας πέριξ του 5.5% για ολόκληρο το 2020.

Ενώ σε κάποια επαγγέλματα αναπτύσσονται σταδιακά εναλλακτικοί τρόποι λειτουργίας (π.χ. τηλεργασία, τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.), εντούτοις αυτό δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς. Η Κύπρος ως Μεσογειακό νησί, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία και η μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 85% περίπου το 2020, αντανακλά σε ολόκληρη την οικονομία του τόπου. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στους τομείς της εστίασης και του εμπορίου, αφού τα πρωτόκολλα κατά περιόδους είναι πολύ αυστηρά και απαιτούν το κλείσιμο επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΟΕΒ προτρέπει τις επιχειρήσεις να τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που εξαγγέλλονται σχετικά με την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας. Παράλληλα όμως απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία για αποφάσεις με βέλτιστη επίπτωση μέσα από συχνή επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν το συντομότερο κλάδοι και επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της ΟΕΒ για τα μέχρι τώρα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα χάνονταν πολλές θέσεις εργασίας εάν δεν υπήρχε η βοήθεια αυτή. Από την άλλη διαφαίνονται νέες προκλήσεις στον ορίζοντα, η δε διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί αφού οι αντοχές μας έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται.
 

Δειτε Επισης

Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο