Κόμματα και προϋπολογισμός: Τζάμπα μάγκες με τα λεφτά άλλων

Mεγαλειώδεις στιγμές στο κυπριακό κοινοβούλιο ζήσαμε πολλές τα τελευταία χρόνια. Τόσο σε συνεδρίες επιτροπών όσο και στην ίδια την Ολομέλεια. Τι να θυμηθούμε: την καταψήφιση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής; Την καταψήφιση της πρώτης στήριξης στον Συνεργατισμό; 

Η χθεσινή καταψήφιση του προϋπολογισμού όμως ξεπερνά κάθε προηγούμενη έκφανση λαϊκισμού απλά γιατί τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να κάνουν λαϊκίστικη πολιτική με χρήματα που δεν τους ανήκουν. Αποφάσισαν να παίξουν με τα χρήματα που κατέβαλε ο φορολογούμενος στην πιο δύσκολη και αβέβαιη χρονιά της σύγχρονης κυπριακής οικονομίας.
 

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Πέτρου: Πλήγμα στις εξαγωγές χαλλουμιού στο ΗΒ λόγω Brexit

«Restart Cyprus: Now»: Η PwC Κύπρου δείχνει τον δρόμο για επανεκκίνηση της οικονομίας

Η χαρτογράφηση των κυπριακών επιχειρήσεων


Είμαστε βέβαιοι ότι τα λεφτά του προϋπολογισμού θα πάνε εκεί που πρέπει και στην ώρα τους, εκτός βέβαια αν οι αθεόφοβοι βρουν τρόπο να αφήσουν τους πολίτες εκτεθειμένους. Ωστόσο, το ζήτημα που εγείρεται είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με την ποιότητα και τη σοβαρότητα του πολιτικού κατεστημένου η οποία οδεύει από το κακό στο χειρότερο παρά τα μηνύματα που στέλνει η αποχή σε κάθε εκλογική διαδικασία, παρά την άνοδο ακραίων πολιτικών απόψεων. Κατ’ ακρίβεια, φαίνεται πως τα περισσότερα κόμματα έχουν αποφασίσει να στραφούν κι αυτά προς τα άκρα θεωρώντας πως έτσι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε πως πλέον οι πολιτικοί και οι επικοινωνιολόγοι τους, λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τις δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρά την άποψη της πλειοψηφίας της κοινωνίας η οποία σας διαβεβαιώνουμε πως έχει πιο σοβαρά πράγματα να την απασχολούν από τα likes και τις συζητήσεις στο Facebook.

Εκτός από κάτι τύπους που βγάζουν μαχαίρια για τον προϋπολογισμό, σας διαβεβαιώνουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών σας απαξιώνει και δεν ασχολείται με τα τερτίπια σας. Και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό επειδή παρακολουθούμε καθημερινά την αναγνωσιμότητα των συγκεκριμένων θεμάτων. Μόνοι σας μαλώνετε, μόνοι σας φωνάζετε, μόνοι σας γίνεστε ρεζίλι διεθνώς σε μία περίοδο που ολόκληρη η ΕΕ (εκτός από τις χώρες με ακραία κόμματα στην εξουσία) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντεπεξέλθει η Ένωση αυτής της πρωτόγνωρης και πολύ δύσκολης κατάστασης. Και προσέξτε στο εξωτερικό δεν είναι η συμπολίτευση ή αντιπολίτευση που εκτίθεται αλλά η κυβέρνηση της χώρας η οποία θα διεκδικήσει περίπου 2 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά παραθέτουμε τον τίτλο του χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg: Cyprus’s Anastasiades Fails to Get 2021 Budget Approved.

Ακόμα πιο τραγικό είναι το συμπέρασμα πως όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα βολεύονται με την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει αφού σε μία περίοδο που επικοινωνιακά δεν έχουν και πολλά να πουν, (στα δύσκολα και στην ώρα των πρακτικών προτάσεων πάντα κάτι παθαίνουν) έχουν βρει την απόλυτη ενασχόληση. Και δυστυχώς επειδή η κατάσταση στα ΜΜΕ είναι εξίσου τραγική από πλευράς πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και δημοσιογραφικής δημιουργικότητας, βολεύονται κι αυτά με την αναπαραγωγή και την έντονη ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος.

Οι επερχόμενες εκλογές δεν μοιάζουν να είναι τίποτα περισσότερο από μία επανάληψη όλων των προηγούμενων. Και το αποτέλεσμα γνωστό: Με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι θα δηλώσουν νικητές και ενισχυμένοι. Η μόνη που δεν θα πει τίποτα είναι η κυπριακή κοινωνία η οποία παραπαίει σιωπηλά εδώ και χρόνια.   
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή