«Restart Cyprus: Now»: Η PwC Κύπρου δείχνει τον δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας

Δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη μετά πανδημία εποχή, περιλαμβάνει η νέα μελέτη της PwC Κύπρου, «Restart Cyprus: Now».
 
Αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, την επανεκκίνηση και την αναδιαμόρφωση της κυπριακής οικονομίας, η τρίτη κατά σειρά μελέτη της PwC Κύπρου περιλαμβάνει στοχευμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου της ανάκαμψης και της αναδιάταξης της οικονομίας, οι οποίες αφορούν την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.
 
Θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, η εμπεριστατωμένη μελέτη παρουσιάζει συγκεκριμένους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα σε σχέση με την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία.
 
Διαβάστε ακόμα:
Η χαρτογράφηση των κυπριακών επιχειρήσεων
Στο σφυρί πολυτελής κατοικία στην Βορόκλινη

Αναθεώρηση οικονομικού μοντέλου, ώρα για πολιτισμό
Η μελέτη εστιάζει στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, στοχεύοντας σε μια μακροπρόθεσμη, αναθεωρημένη κατεύθυνση, προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα.
 
Επισημαίνεται επίσης η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη και στην επιτυχία των οικονομικών πρωτοβουλιών των χωρών.
 
Η PwC Κύπρου υποδεικνύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και για την Κύπρο να μελετήσει σε βάθος και να αξιοποιήσει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας , ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών και ανάλογων εισηγήσεων της ΕΕ.
 
Οι προτάσεις της μελέτης «Restart Cyprus: Now» θέτουν στο επίκεντρο τον τομέα της κοινωνικής ανάπτυξης, τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τον μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής. Επιπρόσθετα, επεκτείνονται και στην έρευνα και καινοτομία, στην εκπαίδευση, στις συγκοινωνίες, καθώς και σε άλλα θέματα, όπως οι εναλλακτικές επενδύσεις (π.χ. αγροτεχνολογία) και ο βιώσιμος τουρισμός.
 
«Αυτή δεν είναι η Κύπρος φίλε μου»
Προλογίζοντας τη μελέτη, ο κάτοχος βραβείου Nobel στις Οικονομικές Επιστήμες, Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης επεσήμανε την ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος δεν είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη μικρή ευρωπαϊκή χώρα, καθώς διαθέτει καλή ποιότητα ζωής που πρέπει να αγωνιστεί για να ανταγωνιστεί και να προχωρήσει. «Αυτή είναι η Κύπρος φίλε μου, η έκφραση που ακούμε να λέγεται συχνά, θα πρέπει να απαγορευτεί από το λεξιλόγιό μας», εξήγησε σχετικά ο νομπελίστας.
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη θέτουν στο επίκεντρο την πολιτιστική ανάπτυξη. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο έθνος με υψηλά πρότυπα μορφωτικού επιπέδου, καλώντας την κυβέρνηση να οδηγήσει τους πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Η πιο συμβατική διακυβέρνηση και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν, όπως είπε, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια και την απονομή δικαιοσύνης μέχρι τα υπουργεία και τους δήμους.

Πώς θα έρθει η αλλαγή
«Ο δημόσιος τομέας πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθήσει και να διευκολύνει την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και του πληθυσμού γενικά. Είναι υπεύθυνος για το νόμο και την τάξη, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Πισσαρίδης.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστική, καινοτόμο και περισσότερο διαφοροποιημένη οικονομία με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, μία οικονομία ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις και μία χώρα που προσφέρει συνθήκες για ποιοτική ζωή και ευκαιρίες για όλους να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

«Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού ο παραδοσιακός οικονομικός τομέας θα υιοθετήσει πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ νέοι τομείς θα αναδειχθούν και θα αναπτυχθούν», τόνισε ο κ. Ευγενίου.

Η μελέτη της PwC στοχεύει να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση όσον αφορά τα μέτρα και πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν για να επιτευχθεί αυτός ο μετασχηματισμός.

«Συστάσεις που εστιάζουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και στην επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας ως χώρας, πάντοτε σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ», υπέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, εξηγώντας ότι είναι η ώρα για μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων έτσι που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα σύμφωνα και με τη κατεύθυνση της ΕΕ για ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Δειτε Επισης

Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν