Α. Τσουλόφτας: Έτσι θα ανακάμψει και πάλι η Λεμεσός

Η παροχή ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν την οικονομική πίεση, είναι το πρώτιστο μέλημα του νέου προέδρου του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέα Τσουλόφτα.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να διογκωθεί το 2021, επεσήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια μέσω του ΚΕΒΕ για εξασφάλιση άδειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για αναστολή δόσεων, για συγκεκριμένους μόνο τομείς που πραγματικά υποφέρουν, όπως τα ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμα:
Μέχρι και 2.500 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών στις μαρίνες της Κύπρου
Χ. Χατζηκυπριανού: Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στον κατασκευαστικό τομέα, εξήγησε ότι δεν μπορεί η οικονομία να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτό και τον τουρισμό, δύο τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους σε εξωγενείς παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται την επένδυση σε άλλους προσοδοφόρους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, οι ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και τομείς που δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, τονίζοντας την ανάγκη στροφής της τουριστικής βιομηχανίας σε νέα τουριστικά προϊόντα.
 
Εξάλλου, ο κ. Τσουλόφτας υπογράμμισε ότι μετά την παρέλευση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θα πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του επιχειρείν και των νέων επενδύσεων στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τον πάγιο στόχο του ΕΒΕ Λεμεσού για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο.

Ποιοι οι στόχοι σας ως νέος πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού; Τι προσδοκάτε για το επιχειρείν της πόλης;
Στόχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των συνεπειών από την πανδημία και την ενίσχυση του επιχειρείν σε όλους τους παραγωγικούς τομείς όπως είναι ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες, η Βιομηχανία, το Εμπόριο, η Ναυτιλία, ο Ναυτικός Τουρισμός.
 
Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία, με απρόβλεπτο μέλλον, με πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή να υπολειτουργούν. Αρκετοί συμπολίτες μας έμειναν άνεργοι, επιφέροντας πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα μεταξύ των άλλων προβλημάτων που έφερε η πανδημία.
 
Πρώτο μας μέλημα είναι η βοήθεια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν την οικονομική πίεση. Προς τούτο κάνουμε παραστάσεις στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, για μέτρα στήριξης και επιδότησης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους.

Επιχειρείται παράταση της αναστολής δόσεων για ξενοδοχεία

Η Λεμεσός βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Πώς διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις το lockdown και την αβεβαιότητα και ποιες θα είναι οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία;
Υπάρχει πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα γίνει μεγαλύτερο το 2021. Γίνεται προσπάθεια μέσω του ΚΕΒΕ να πετύχουμε άδεια από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για αναστολή δόσεων, για συγκεκριμένους μόνο τομείς που πραγματικά υποφέρουν, όπως τον ξενοδοχειακό τομέα. Πρέπει να διαφυλαχτεί το αξιόχρεο των επιχειρήσεων και της Κυπριακής Οικονομίας, διότι τυχόν υποβιβασμός της επενδυτικής βαθμίδας της Κύπρου θα μας επηρεάσει δυσμενώς. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για αντιμετώπιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πραγματικά πληγεί από την πανδημία.
 
Ποιες μεταρρυθμίσεις εισηγείστε ως ΕΒΕ Λεμεσού;
Προσδοκούμε μετά την παρέλευση της πανδημίας και επίλυση των άμεσων προβλημάτων, ευχόμενος να μην υπάρχει τρίτο κύμα, όπως κάποιοι προβλέπουν για τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, να πείσουμε να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του επιχειρείν και των νέων επενδύσεων στην Κύπρο που είναι:
 
  • Έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης διότι στην Κύπρο η δικαιοσύνη στον τομέα αυτό πάσχει ‘’Justice delayed is Justice denied’’ 
  • Απλοποίηση των Πολεοδομικών Αδειών για γρήγορη έκδοσής τους.
  • Ψηφιοποίηση όλων των Κρατικών Υπηρεσιών
  •  Σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σημαντική επιχορήγηση του κόστους.
  • Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα για αποτελεσματική και έγκαιρη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των νέων επενδύσεων.
Οι ελπιδοφόρες επενδύσεις και το Τεχνολογικό Πάρκο
 
Ποια μεγάλα αναπτυξιακά έργα στηρίζετε και σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν επενδύσεις;
Πάγιος στόχος του ΕΒΕ Λεμεσού είναι η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. Πρόκειται για ένα έργο που άρχισε το 2004, όταν η τότε Κυβέρνηση αποφάσισε να το χωροθετήσει στην περιοχή Πεντακώμου, η οποία κρίθηκε η πλέον κατάλληλη περιοχή της Κύπρου μετά από ενδελεχή μελέτη που έγινε. Στην περιοχή υπάρχει κρατική γη έκτασης 500,000 τ.μ. περίπου, που έχουν μεταφερθεί εκεί όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες για την λειτουργία του Πάρκου. Μετά από δικές μας συνεχείς παρεμβάσεις που άρχισαν το 2014, καταφέραμε το 2017 να πείσουμε το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας να προκηρύξει διαγωνισμό με λανθασμένους κατ’ εμάς όρους και φιλοσοφίας υλοποίησης του Έργου, που είχε δυστυχώς σαν αποτέλεσμα τελικά να μην ενδιαφερθεί κανένας επενδυτής.
 
Με την στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου που βρίσκεται σε κομβική θέση μεταξύ τριών ηπείρων, την καλή οικονομική μας κατάσταση, τις υψηλού επιπέδου επαγγελματικές μας υπηρεσίες, την πολιτική μας σταθερότητα, τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, καθώς και τις καλές τηλεπικοινωνίες, θα μπορούσαμε να ελκύσουμε πολλές εταιρείες για να επενδύσουν στη Κύπρο και στο Τεχνολογικό Πάρκο, στην έρευνα και καινοτομία, start ups, καθώς και μεγάλες εταιρείες των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου. Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι στο Ισραήλ το 2019 είχαν γίνει 17 δισ. δολάρια εξαγωγές σε εμπορεύματα υψηλής τεχνολογίας, 29 δισ. δολάρια σε έρευνα και τεχνολογία (software and R&D) που αντιστοιχεί στο 46% των εξαγωγών της χώρας, εργοδοτώντας παράλληλα 300,000 υπαλλήλους.
 
Οφείλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα την βιομηχανία μας που διαχρονικά προσφέρει σταθερά στην οικονομία, αλλά και σε σημαντικές θέσεις εργασίας. Θα προωθήσουμε την συνεργασία του ΤΕΠΑΚ και της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων στην Λεμεσό και να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ερευνητικής υποδομής. Θα πρέπει να στηρίξουμε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και την νεανική επιχειρηματικότητα για επενδύσεις στη έρευνα και την καινοτομία.    

Αδύνατο να εξαρτόμαστε μόνο από πολιτογραφήσεις και τουρισμό

Η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη Λεμεσό. Ποιες επιπτώσεις βλέπουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι κατασκευαστικές εταιρείες; Ποιες οι εισηγήσεις σας μετά από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης;
Η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας, ειδικά στη Λεμεσό, από τον κατασκευαστικό τομέα ελλοχεύει κινδύνους. Ήδη άρχισε να εμφανίζεται ύφεση στον τομέα αυτό μετά τον καταστροφικό για την οικονομία εσωτερικό και εξωτερικό πόλεμο εναντίον του σχεδίου πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. Δεν είμαι ενάντια στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η οικονομία μας να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτό και τον τουρισμό, δύο τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους σε εξωγενείς παράγοντες. Θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλους προσοδοφόρους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, οι ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και τομείς που δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και θα δημιουργήσουν νέες σταθερές θέσεις εργασίας.

Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να στραφεί σε νέα τουριστικά προϊόντα πέραν του παραδοσιακού παραθεριστικού τουρισμού, που είναι πολύ ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες όπως του ιατρικού τουρισμού, ειδικού τουρισμού ΜΕΑ, αθλητικού, θρησκευτικού κ.α.
 
Πρέπει να πείσουμε τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην πράσινη και γαλάζια διάσταση και στην κυκλική οικονομία.  Σε αυτούς τους τομείς η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο χάρτης πορείας μας για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα της οικονομίας, για την οποία η Ε.Ε παρέχει ένα σχέδιο δράσης για την περίοδο 2021-2027 ύψους €100 δισ.
 
Το ΕΒΕ Λεμεσού είναι πρωτοστάτης και υπέρμαχος της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε σύντομα να καταστήσουμε τα γραφεία μας με μηδενική κατανάλωση ενέργειας και μηδενικά απόβλητα (zero energy and zero waste).

Πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Τι προτείνετε για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λεμεσού;
Στη Λεμεσό υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο λόγω της συνεχούς αύξησης των οχημάτων. Για την αναχαίτηση του προβλήματος πρέπει να βελτιωθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες με την εισαγωγή νέων μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων για την κυκλική συνεχή εξυπηρέτηση του κέντρου της πόλης, την αύξηση των διάδρομων και της συχνότητας των λεωφορείων και την άμεση τοποθέτηση των έξυπνων ηλεκτρονικών στάσεων. Για να γίνουν, όμως, αυτά πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος η την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βελτίωση της υφιστάμενης υποδομής με την κατασκευή νέου περιφερειακού δρόμου βορειότερα του υφιστάμενου, η κατασκευή/αποπεράτωση των νέων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και νέων χώρων στάθμευσης, σίγουρα θα βοηθήσει στην μείωση του προβλήματος.

Όμως σημαντικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία των συμπολιτών μας και να είναι διατεθειμένοι να περπατούν 5-10 λεπτά για να μεταβούν στον προορισμό τους, κάτι που βλέπουμε ευχάριστα να γίνεται από την νέα γενιά.

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση