Χ. Χατζηκυπριανού: Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Τα τελευταία χρόνια εδραιώσαμε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας με επενδύσεις σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και ενδυνάμωση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα, αναφέρει στο InBusinessNews o Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Στις άμεσες προτεραιότητες του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την εισαγωγή του e-governance, η μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus, οι διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων και η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων.
 
Διαβάστε ακόμα:
Μέχρι και 2.500 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών στις μαρίνες της Κύπρου
Α. Τσουλόφτας: Έτσι θα ανακάμψει και πάλι η Λεμεσός
 
Ο κ. Χατζηκυπριανού υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα κατεστημένα που πλέον έχουν καταστεί ανεπαρκή και μη βιώσιμα, όπως σημειώνει και να αναζητήσουμε νέα κοινωνικά, επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά πρότυπα που θα αναζωογονήσουν την οικονομία και κοινωνία του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνει την παροχή ισχυρών κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για ακόμα μια χρονιά είναι ο μέγας χορηγός των IΝ Business Awards. Τι σημαίνει για εσάς ο θεσμός αυτός των επιχειρηματικών βραβεύσεων και η στήριξη που προσφέρετε για την υλοποίηση του;
Ως σημαντικός φορέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αντιλαμβάνεται τη σημασία της αναγνώρισης και της βράβευσης της επιχειρηματικότητας σε μια κοινωνία, καθώς και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην οικονομία του τόπου. Είναι κοινώς αποδεκτό πως η αναγνώριση της αριστείας προσδίδει κίνητρο για τους εμπλεκόμενους να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Και εμείς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πάντοτε πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για διασύνδεση της γνώσης με την πρακτική και κυρίως με το επιχειρείν.
Να σας αναφέρω ότι η ετήσια κατάταξη Times Higher Education Impact Rankings του 2020 συγκατάλεξε το Πανεπιστήμιο μας ανάμεσα στα κορυφαία 101+ πανεπιστήμια του κόσμου στον τομέα της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και υποδομών για τις πρακτικές καινοτομίας που εφαρμόζει στη διδασκαλία, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την μεταφορά της γνώσης στην κοινωνία. Γι’ αυτό και η στήριξή μας για τα IN Business Awards μας είναι σχεδόν αυτονόητη.
 
Πόσο σημαντική είναι η συνέχιση και η επιβράβευση των κυπριακών επιχειρήσεων μέσα από αυτόν τον θεσμό;
Η αναγνώριση και η επιβράβευση της αριστείας και της επιτυχίας έχει αποδειχθεί ως η καλύτερη μέθοδος για να δοθούν περαιτέρω εργασιακά κίνητρα και να βελτιώσουν την συμμετοχή των εργαζομένων. Η υψηλή ποιότητα στο επιχειρείν θα πρέπει να αναγνωρίζεται γιατί έτσι τονίζεται η σημασία της αριστείας και ενθαρρύνει τις εταιρίες να εμπλακούν σε έναν υγιή ανταγωνισμό.
Σε μια τόσο κομβική εποχή που διανύουμε, όπου απαιτούνται νέες ιδέες και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν, που προσφέρουν κάτι περισσότερο και κάτι καλύτερο, πιστεύω πρέπει να ενθαρρύνονται. Η επιβράβευση αυτό καταφέρνει.

Ο θεσμός αυτός παρέχει επίσης και κίνητρα στις νέα γενιά που τώρα εισέρχεται στην αγορά εργασίας ώστε να εξοικειωθούν με το περιβάλλον, να θέσουν στόχους και να βελτιώνονται συνεχώς, με το γνώρισμα πως η σκληρή δουλειά τους κάποια μέρα θα ανταμειφθεί και ίσως βραβευτεί.
 
Ποιες οι προκλήσεις για το κυπριακό επιχειρείν την σημερινή περίοδο και σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν, κατά την άποψη σας, οι επιχειρήσεις ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις για να καταστούν βιώσιμες και να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται;
Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 επηρέασε τα πάντα και κυρίως τις επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ‘κανονικότητάς’ τους. Μας απέδειξε πως η ικανότητα προσαρμοστικότητας είναι ίσως το δυνατότερο προσόν κάθε οργανισμού. Το να μπορούμε να επαναπροσδιοριζόμαστε στις καταστάσεις που μας περιβάλλουν εναπόκειται κατά μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των θεσμών και της παιδείας μιας χώρας. Οι επιχειρήσεις, όπως και η ανώτατη εκπαίδευση, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. Όλα μεταφέρθηκαν σε έναν διαδικτυακό κόσμο και οργανισμοί οι όποιοι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, έμειναν πίσω, μερικοί ίσως και να χαθούν. Κατά την άποψη μας το  σημαντικό ζητούμενο είναι η επένδυση στην «οικονομία της γνώσης» και στην αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Σήμερα στα πανεπιστήμια της χώρας αναπτύσσεται σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, με αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των φορέων που παράγουν τη γνώση και των φορέων που την εφαρμόζουν είναι εξαιρετικά περιορισμένη.  Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που πρέπει να δοθεί έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα  της βασικής και επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, μεθόδων και υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε την παροχή ισχυρών κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Είναι επομένως ανάγκη να ξεφύγουμε από τα κατεστημένα που πλέον έχουν καταστεί ανεπαρκή και μη βιώσιμα και να αναζητήσουμε νέα κοινωνικά, επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά πρότυπα που θα αναζωογονήσουν την οικονομία και κοινωνία του τόπου μας.

Η στρατηγική βασισμένη στην Οικονομία της Γνώσης απαιτεί κίνητρα ανάπτυξης έρευνας και καινοτομίας, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και κουλτούρα προώθησης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, κάτι στο οποίο η Κύπρος – και γενικότερα η Ευρώπη – υστερεί. Η μεγάλη πρόκληση, πέραν από το να εστιάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να βάλουμε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη, με μία πιο διαφοροποιημένη οικονομία, που θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
 
Σε ποιες αρχές εδράζεται η διαχρονικά επιτυχημένη πορεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου;
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εστιάζει στις αρχές της αριστείας, της καινοτομίας, της έρευνας, της προσαρμοστικότητας, της διασύνδεσης της θεωρητικής μάθησης με το πρακτικό επιχειρείν, και στη στρατηγική της Οικονομίας της Γνώσης. Στόχος μας είναι να εμφυτεύσουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να σκέφτεται, να κριτικάρει, να φέρει νέες λειτουργικές ιδέες και να μπορεί να τις υλοποιεί ώστε να προσφέρει και να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζούμε, και συνεπώς στην οικονομία που την απαρτίζει. Σε μια εποχή κρίσης, θεσμών και αξιών όπου κυριαρχεί η αυστηρή λιτότητα, η απαισιοδοξία, τα σκάνδαλα αλλά και η κατάρρευση οργανισμών το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου απαντά με την ανάπτυξη, την καινοτομία και την προοπτική.  Στις μεγάλες προκλήσεις αντιπαραβάλλουμε στρατηγικό όραμα και μακροχρόνιο σχεδιασμό.  Είμαι πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό είναι οι 850 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο.  Τους χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός, η άριστη τεχνογνωσία και το πάθος για ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο.
 
Ποια τα μελλοντικά σχέδια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου;
Τα τελευταία χρόνια εδραιώσαμε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας με επενδύσεις σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και ενδυνάμωση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Η σημαντική επένδυση της Galileo Global Education μας επιτρέπει να αναπτύξουμε φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν την πετυχημένη πορεία μας, καθώς και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, όπως είναι η ενίσχυση της συνεχούς αναβάθμισης του προσωπικού, η διοχέτευση μεγαλύτερων κονδυλίων στην έρευνα, η επέκταση των προγραμμάτων μας στην Ευρώπη. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης; η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την εισαγωγή του e-governance, η μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus, οι διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων, και η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων.

Να αναφέρω, ενδεικτικά, ότι τον περασμένο μήνα η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου υπέγραψε συμφωνία με το Cambridge Center for Alternative Finance του πανεπιστημίου του Cambridge για την δημιουργία εδώ ενός πρωτοποριακού ερευνητικού κέντρου με εξειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές,  για να διευκολύνει τη έρευνα σχετικά με τον τομέα του FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Digital Financial Services. H έρευνα μας θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα ενημερώνουν τόσο για την για ρύθμιση κανονισμών στον ευρύτερο τομέα όσο και τη λήψη αποφάσεων στην αγορά της εναλλακτικής χρηματοδότησης. Επομένως, βλέπετε, επαναπροσδιορίζουμε τις προοπτικές ανάπτυξης μας, εντοπίζοντας νέες ευκαιρίες, υιοθετώντας ένα νέο τρόπο σκέψης και επενδύουμε με νέες μεθόδους στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε βιώσιμες και ποιοτικές συνθήκες που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε.
 
 

Δειτε Επισης

Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL