Τρελή πρόβλεψη Saxo Bank: O Bezos «εξαγοράζει» την Κύπρο

Η πανδημία Covid-19 ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στην Amazon, καθώς ο κόσμος αναγκάστηκε να μείνει και να εργαστεί από το σπίτι οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αυξήσουν το capacity τους σε cloud (με τις υπηρεσίες Amazon Web Services, για παράδειγμα) για να επιτρέψουν στο εργατικό δυναμικό τους να εργάζονται online από το σπίτι.

Αλλά το 2021 βλέπει το Amazon και άλλους online μονοπωλιακούς και infotech γίγαντες όπως Facebook, Google και Microsoft να είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικές με τις κυβερνήσεις που επιθυμούν να τους πάρουν «έσοδα» καθώς έχουν γιγαντωθεί με την πληρωμή χαμηλών φόρων μετατοπίζοντας τα κέρδη σε δικαιοδοσίες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 41 μεγάλα έργα που παραμένουν στάσιμα

Δέκα εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα προς πώληση στη Λεμεσό

H ώρα για τον νέο πρόεδρο της ΟΕΒ

Φυσικά, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν προσλάβει μια στρατιά από lobbyists. Πάρτε την Microsoft, η οποία ξεκίνησε ένα γραφείο εκπροσώπησης στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και προσέλαβε έναν διπλωμάτη για να διευθύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνητικές της υποθέσεις. Ταυτόχρονα, το Facebook έχει δημιουργήσει ακόμη ένα "Ανώτατο Δικαστήριο" για να επιβλέπει τις καταγγελίες των χρηστών και άλλα θέματα. Το 2020, στελέχη του Facebook, της Microsoft και του Alphabet προσκλήθηκαν ακόμη και ως ομιλητές στην ετήσια διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο, μαζί με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς.

Το 2021, καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο για την καταβολή φορολογίας από τις τεχνολογικές εταιρείες, ιδιαίτερα στην ΕΕ, η Amazon κάνει την κίνησή της, μεταφέροντας την έδρα της ΕΕ στην Κύπρο. Η χώρα χαιρετίζει τη γιγαντιαία εταιρεία και τα φορολογικά έσοδα που θα την βοηθήσουν να μειώσει το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της κατά σχεδόν 100%, έχοντας ταλαιπωρηθεί από τη σκληρή μεταχείριση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ΕΕ το 2010-12. Με ΑΕΠ περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κυπριακή Οικονομία ισοδυναμεί με λιγότερο από το ένα τέταρτο των μη αμερικανικών εσόδων της Amazon.

Καθώς το 2021 εξελίσσεται, οι σύμβουλοι της Amazon «βοηθούν» την Κύπρο να ξαναγράψει τον φορολογικό της κώδικα για να μιμηθεί την Ιρλανδία, αλλά με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εταιρικών και άλλων φόρων, με τους ηγέτες της χώρας και τον πληθυσμό της να είναι ευχαριστημένοι από το οικονομικό απροσδόκητο και τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δεν είναι χαζές και προβαίνουν σε προληπτικές κινήσεις που στρέφονται εναντίον της Amazon, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της και αναγκάζοντας την Κύπρο όπως και άλλες χώρες της ΕΕ να εναρμονίσουν τους φορολογικούς τους συντελεστές.
 


ΠΗΓΗ: home.saxo

 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης