Ποιοι κλάδοι στην Κύπρο έχουν τους πιο υψηλόμισθους

Στοιχεία από το αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων έδωσε στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Τα στοιχεία αναφέρονται στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2019.
 
Οι υψηλόμισθοι
Ανά κατηγορία, τις μεγαλύτερες απολαβές ύψους €3.425 είχαν το 2019 οι εργαζόμενοι σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
 
Κατά μέσο όρο απολαβές ύψους €3.324 είχαν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και τα λατομεία, με τους εργαζόμενους στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού να αμείβονται κατά μέσο όρο με €2.815.

Διαβάστε ακόμα: 

Βάζει λουκέτο ο τουρισμός: Κλειστό το 97,5% των ξενοδοχείων

REInvest: Ανάλυση και προβλέψεις της αγοράς ακινήτων εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύει η Κύπρος


Όσον αφορά την κατηγορία δημόσια διοίκηση και άμυνα, αλλά και υποχρεωτική ασφάλιση (περιλαμβάνονται δήμοι, κοινότητες και κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί), οι μέσες μηνιαίες απολαβές έφτασαν πέρυσι τα €2.793.
 
Οι εκπαιδευτικοί αμείφθηκαν ανά μήνα περίπου €1.965 το 2019, ενώ στις κατασκευές και στο εμπόριο οι απολαβές ανήλθαν στα €1.563 και €1.492 αντίστοιχα.
 
Καλά αμειβόμενος τομέας θεωρείται η μεταφορά και η αποθήκευση, με τις απολαβές να φτάνουν τα €2.259 ανά το παγκύπρια, την ώρα που στη Λεμεσό οι απολαβές ανέρχονται κατά μέσο όρο στα €2.654.

Οι χαμηλόμισθοι
Οι τομείς με τις χαμηλότερες απολαβές ύψους €882 (μόλις €701 στην ελεύθερη Αμμόχωστο) είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, ενώ ακολουθούν με σχεδόν €1.300 οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία και εστιατόρια).

Σε Λευκωσία και Λεμεσό οι υψηλότερες απολαβές
Ανά επαρχία, οι υψηλότερες μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ύψους €4.565 εντοπίζονται στη Λευκωσία, στην κατηγορία ορυχεία και λατομεία.
 
Ακολουθεί η Λεμεσός, με απολαβές ύψους €3.900, στην κατηγορία χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ενώ οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και λατομεία στη Λεμεσό αμείφθηκαν το 2019 κατά μέσο όρο με €3.772.


Πηγή των στοιχείων είναι το αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν τον βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το Ταμείο Αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές.
 
Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα