Powered by

Βάζει λουκέτο ο τουρισμός: Κλειστό το 97,5% των ξενοδοχείων

Λουκέτο μέχρι νεοτέρας έβαλε το 97,5% των ξενοδοχείων στην Κύπρο. Παρά την παράταση των σχεδίων στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι πλείστες από τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούσαν το Φθινόπωρο αποφάσισαν να αναστείλουν τις εργασίες τους.
 
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, με βάση τα τελευταία δεδομένα, από την αρχή της εβδομάδας λειτουργούν σε παγκύπρια βάση μόλις 20 ξενοδοχεία από σύνολο 800 περίπου μονάδων. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι πέραν του 97% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στο νησί έχουν βάλει λουκέτο, μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα με την πανδημία.
 
Διαβάστε ακόμα: 

Ποιοι κλάδοι στην Κύπρο έχουν τους πιο υψηλόμισθους

REInvest: Ανάλυση και προβλέψεις της αγοράς ακινήτων εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύει η Κύπρος

 
Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, περίπου πέντε καταλύματα λειτουργούν στα ορεινά, άλλα πέντε στη Λευκωσία, δύο ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, και μικρός αριθμός σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο βρίσκονταν σε λειτουργία περίπου 120 ξενοδοχεία παγκύπρια, αριθμός ο οποίος μειώθηκε στις περίπου 80 τουριστικές μονάδες τον Οκτώβριο. Οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν επιλέξει να παραμείνουν ανοιχτές, αξιοποιώντας τα σχέδια της κυβέρνησης. Ωστόσο  ο Νοέμβριος και οι ραγδαίες εξελίξεις που έφερε η επάνοδος της πανδημίας, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, με τους ξενοδόχους να αποφασίζουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Από τη μια η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, γεγονός που επηρέασε δυσμενώς την εισροή τουριστών από τη βρετανική αγορά στο νησί, και από την άλλη τα διάφορα lockdowns σε όλη την Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα το χειρότερο σενάριο για τον άλλοτε στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας.
 
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την κυβέρνηση και το σχέδιο προώθησης του εγχώριου τουρισμού του Υφυπουργείου, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως αν και ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις εξ αιτίας της έξαρσης της πανδημίας και των τοπικών lockdowns, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
 
Συνεπώς, η μόνη λύση για τους ξενοδόχους ήταν το κλείσιμο, με τη ελπίδα επανόδου κατά την έναρξη της επόμενης σεζόν, στις αρχές Μαρτίου.
 
Ζητούν κατάργηση της Γ’ κατηγορίας
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του για το 2021, ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε μια υποφερτή χρονιά, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η κατάργηση της κατηγορίας Γ . «Η Γ κατηγορία είναι αυτή που σκοτώνει την αγορά, ο τουρίστας δεν θα επιλέξει την Κύπρο εάν η χώρα του εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, τονίζοντας πως αν υπάρχουν μόνο οι κατηγορίες Α και Β, ο τουρίστας θα μπορεί να προγραμματιστεί, κάνοντας τα απαραίτητα τεστ πριν ταξιδέψει.
 
«Έχουμε καθημερινή επαφή με μεγάλους tour operators του εξωτερικού, όμως παραμένει το πρόβλημα της κατηγοριοποίησης, αν δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σταθερή κατηγοριοποίηση, δεν μπορούν να περιλάβουν την Κύπρο στον προγραμματισμό τους για την επόμενη χρονιά», τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης.
 
Πρόσθεσε, ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι ξένοι tour operators έστειλαν τους τουρίστες τους σε άλλες χώρες γι  αυτόν ακριβώς το λόγο. «Αναμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουμε το θέμα της κατηγοριοποίησης για να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες, αλλά δεν θα περιμένουν πολύ καιρό», σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης, απευθύνοντας σχετική έκκληση στους αρμοδίους.
 
 

Δειτε Επισης

SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Ryanair: «Παράθυρο» για μικρές αυξήσεις στα εισιτήρια το καλοκαίρι
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023
Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον