Χ. Κακουλλής: Θετικές επιπτώσεις με Μπάιντεν, κανένα παράπονο από Τραμπ

Θετικές επιπτώσεις στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα αναμένει ο Κύπρο-Αμερικάνικος Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (AmCham Cyprus), εφόσον οριστικοποιηθεί η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews o Χάρης Κακουλλής, πρόεδρος του AmCham Cyprus, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα κρατήσει μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην ΕΕ, δημιουργώντας συνθήκες ομαλότερης συνεργασίας, σε σύγκριση με την πιο επιθετική στάση που κράτησε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.
 

Διαβάστε ακόμα: REMU: Διαμερίσματα από €69.000 (photos)

Η Κύπρος δεν έχει παράπονο από τον Τραμπ
Όπως μας σημειώθηκε, πάντως, η Κύπρος δεν μπορεί να έχει κάποιο παράπονο, καθώς και υπό την διακυβέρνηση Τραμπ υπήρξε μεγάλη πρόθεση και θέληση για συνεργασία από πλευράς ΗΠΑ. Ο κ. Κακουλλής έφερε ως παράδειγμα τις πάμπολες επισκέψεις αντιπροσώπων του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή για διάφορους λόγους και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για τη δημιουργία σειράς προγραμμάτων.
«Οπότε θεωρώ ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δε θα συνεχιστεί αυτή η σωστή και θετική πρωτοβουλία για να προάγουν την συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.
 

Διαβάστε ακόμα: Λ. Μαραγκός: Γιατί πάω στη cdbbank

Οι παρενέργειες του ΚΕΠ και τα ενεργειακά
«Οι ΗΠΑ διαχρονικά θεωρούν θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μεγίστης σημασίας και έχουν υπερτονίσει την ανάγκη η Κύπρος να βελτιωθεί στον τομέα αυτό. Εκεί που θεωρήσαμε και πιστεύουμε ότι κάναμε άλματα βελτίωσης, ήρθαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που οδήγησαν και στον τερματισμό του, που αφήνουν και την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν βελτιώθηκε στον τομέα αυτό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και θεωρούμε ότι με την ειλικρινή ολοκλήρωση της αυτοκριτικής μας, θα πρέπει να επισημάνουμε με ακρίβεια τι πήγε λάθος και πως θα διορθωθεί, τι κάναμε σωστό μέχρι σήμερα και τι συνεχίζει και δουλεύει όπως πρέπει. Oι ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ εξετάζουν πολύ σημαντικά τη φήμη μιας χώρας», μας εξήγησε ο κ. Κακουλλής, πριν αποφασίσουν να την περιλάβουν στα επενδυτικά, στρατηγικά ή άλλα σχέδιά τους, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η φήμη της εταιρείας τους. 

Το πόσο θα επηρεάσει την Κύπρο αυτή η αρνητική εικόνα που σχηματίστηκε θα διαφανεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, οι ίδιοι βλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική τους στην περιοχή και ίσως σε θέματα ενέργειας να δούμε και κάποιες πιο θετικές εξελίξεις, για λόγους που αφορούν πολιτικές της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η επικοινωνία που θα έχει ο νέος Πρόεδρος με τις χώρες της περιοχής και οι ενδεχόμενες συμφωνίες ή διαφωνίες τους θα καθορίσουν τις νέες εξελίξεις, με το γεωπολιτικό κομμάτι να επηρεάζει, σε κάθε περίπτωση και το οικονομικό.

Γενικότερα, για τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας υπογραμμίστηκε ότι, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ το Επιμελητήριο, από την πλευρά του, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υποστήριξη των υφιστάμενων Αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της Κύπρου στις ΗΠΑ ως μια καλή επενδυτική και επιχειρηματική επιλογή.   

Θα προσπαθήσει να επανακτήσει το image των ΗΠΑ
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και τα μέτωπα που είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ, με επιθετικές προσεγγίσεις απέναντι σε χώρες που είναι παραδοσιακά συνεργάτες των ΗΠΑ, μας σημειώθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν, όπως διαφάνηκε και από το διάστημα που υπηρετούσε ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, τηρεί πιο συντηρητικές προσεγγίσεις ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις για ακύρωση προηγούμενων προεδρικών διαταγμάτων.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).

«Θεωρούμε ότι θα προσπαθήσει να επανακτήσει το image των ΗΠΑ, ως η χώρα που λάμβανε πρωτοβουλίες και ηγείτο σε διάφορα θέματα», είπε o Χάρης Κακουλλής και κατέληξε λέγοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από Πρόεδρο σε Πρόεδρο.  Την ίδια στιγμή όμως, η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να είναι έτοιμη για να εκμεταλλευθεί οποιεσδήποτε θετικές συγκυρίες και εξελίξεις στην περιοχή μας που μπορεί να προέλθουν από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να διατηρεί συνεργασίες με τους γείτονές της που μοιράζονται κοινές αξίες και οράματα για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους