Powered by

Έτσι θα είναι το νέο σχέδιο διαβατηρίων της Μάλτας, ακολουθεί και η Κύπρος;

Η ιθαγένεια είναι αρμοδιότητα του κράτους μέλους τονίζει η Μάλτα, αναγνωρίζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεσπίζοντας νέους κανονισμούς για απόκτηση υπηκοόητας βάσει αυτών των ανησυχιών.

Σε δελτίο Τύπου της Γραματείας του Κοινοβουλίου της Μάλτας για τις ιθαγένειες και τις κοινότητες, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της χώρας, το επενδυτικό πρόγραμμα θα τερματιστεί. 

Η Μάλτα σημείωσε τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από την Επιτροπή σχετικά με τα προγράμματα πολιτογράφησης, ιθαγένειας και μόνιμης διαμονής από επενδυτικές νομοθεσίες που θεσπίστηκαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. 

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική για διαβατήρια: Με αργούς ρυθμούς η έρευνα

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, η Μάλτα θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς διαμονής που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ιθαγένεια και οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Οργανισμός Προσωπικών Επενδύσεων της Μάλτας που χειρίζεται τα προγράμματα πολιτογραφήσεων σταμάτησε να λαμβάνει νέες αιτήσεις και αναμένεται να τερματίσει τη λειτουργία του τις επόμενες εβδομάδες. 

Διαβάστε ακόμα: Ψάχνει για δικηγόρους, λογιστές και οικονομολόγους η Ερευνητική των πολιτογραφήσεων

Από την ίδρυσή του, περίπου 1.460 οικογένειες έχουν εγκριθεί, ενώ πάνω από 500 έχουν απορριφθεί.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Επένδυσης επένδυσε σε κοινωνική στέγαση, εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης και αναβάθμιση των κέντρων υγείας. Το πρόγραμμα υποστήριξε επίσης την οικονομία της Μάλτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σώζοντας ζωές, αλλά και θέσεις εργασίας.

Τι θα περιλαμβάνουν οι νέοι κανονισμοί
Οι νέοι κανονισμοί, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο της Μάλτας, θα διασφαλίσουν τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα της μόνιμης διαμονής μέσω επενδύσεων. 

Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς: 

  • Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μόνο μετά από τρία χρόνια διαμονής ή κατ' εξαίρεση μέσω υψηλότερων επενδύσεων μετά από ένα έτος.  Εν προκειμένω, καμία αίτηση ιθαγένειας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν από το πέρας αυτής της περιόδου. 
  • Επιπλέον, τα άτομα θα επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μόνο μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της δέουσας επιμέλειας (διαδικασία due diligence), ενώ όσοι δεν περάσουν αυτές τις εξετάσεις, δεν θα επιτρέπεται καν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα. 
  • Οι νέοι κανονισμοί δεν θα έχουν πλέον παραχωρησιούχο, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα. 
  • Η κυβέρνηση της Μάλτας θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα ονόματα όλων των ατόμων που αποκτούν τη μαλτέζικη υπηκοότητα και θα αρχίσει επίσης να δημοσιεύει τα ονόματα όλων των ατόμων που στερούνται της μαλτέζικης ιθαγένειας.

Θα απαντήσει σύντομα στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν
Η κυβέρνηση της Μάλτας επαναλαμβάνει ότι η ιθαγένεια είναι αρμοδιότητα κράτους μέλους, σύμφωνα με την οποία κάθε ευρωπαϊκή χώρα αποφασίζει από μόνη της ποια είναι τα άτομα που πιστεύει ότι πρέπει να λάβει ιθαγένεια. 

«Υπάρχουν πάνω από 600.000 άτομα που γίνονται Ευρωπαίοι πολίτες κάθε χρόνο με ελάχιστο έλεγχο. Όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη πρωτοφανή δέσμευση της Μάλτας για μεταρρύθμιση των νόμων για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών, η Μάλτα εφαρμόζει κανονισμούς που υπερβαίνουν τα όσα κάνουν πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη για τον έλεγχο των αιτούντων ιθαγένεια», τονίζει σχετικά το Κοινοβούλιο της χώρας.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Μάλτας θα απαντήσει επισήμως στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν σε εύθετο χρόνο. 

Διευκρινίζεται ακόμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά νομικά μέτρα για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και της κυριαρχίας.

Δειτε Επισης

Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)
Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ΚΤΚ για οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων το Γενικό Λογιστήριο
Σχέδιο οικονομικής στήριξης από Υπ. Εργασίας για εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από τις καταστροφές
Κέρδη κατέγραψε την Πέμπτη το ΧΑΚ