Ερευνητική για διαβατήρια: Με αργούς ρυθμούς η έρευνα

Στα αρχικά στάδια βρίσκεται η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, για τα θέματα των πολιτογραφήσεων, ενώ λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που πρέπει να διερευνηθούν θεωρείται ορατό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση.
 
Ενάμιση περίπου μήνα μετά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής, η διερεύνηση, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, βρίσκεται σε αρχικά στάδια, ενώ το γεγονός ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι υποθέσεις περίπου έξι χιλιάδων πολιτογραφηθέντων, καθιστά αμφίβολο το να ολοκληρωθεί το πόρισμα μέσα στην διορία τριών μηνών που δίνεται στους όρους εντολής.
 
Διαβάστε ακόμα: Γ. Θεοδότου: Το ηλεκτρονικό εμπόριο στις υπεραγορές ήρθε για να μείνει

Συνεπώς, θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί μια τρίμηνη παράταση, ίσως και δεύτερη, εφόσον καταστεί αναγκαίο, που είναι και το maximum που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

 
Στο πλαίσιο της διερεύνησης, πιθανόν να κληθούν και εμπλεκόμενοι για ακρόαση ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Ωστόσο, οι οποίες ακροάσεις διενεργηθούν, δεν αναμένεται να γίνουν δημοσίως, και λόγω της πανδημίας.
 

Διαβάστε ακόμα: Ελκυστικές οι επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο

Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή είναι τετραμελής. Πρόεδρος της είναι ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη είναι οι Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  Κυριάκος Κυριάκου, Βοηθός Γενικoύ Ελεγκτή και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

 
Βάσει των όρων εντολής της, η Ερευνητική Επιτροπή  θα διερευνήσει, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:
 
(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,
 
(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:
τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και
που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός