Δ. Βάκης: Σημαντικό για την οικονομία το πρόγραμμα πολιτογράφησης

Το μήνυμα ότι το πρόγραμμα πολιτογράφησης είναι σημαντικό και αναγκαίο για τη χώρα και την οικονομία μας στέλνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Δημήτρης Βάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια πλέον θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θε επενδύσουν και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πέραν του Real Estate, και θα περνούν χρόνο στην Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews με αφορμή τα δημοσιεύματα του Al Jazeera για το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ο κ. Βάκης τόνισε ότι τα εν λόγω ρεπορτάζ του ξένου ειδησεογραφικού δικτύου κρύβουν σκοπιμότητες. Εξάλλου, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες ήταν γνωστές από το παρελθόν, εξού και έγιναν τροποποιήσεις στους κανονισμούς του σχεδίου.  
 
Διαβάστε ακόμα: Altamira: Δέκα χωράφια και οικόπεδα από €10.000 έως €76.000
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά στο πρόγραμμα, ο κ. Βάκης εξέφρασε την εκτίμηση δεν θα επηρεαστεί το ενδιαφέρον αιτητών για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί αυτό το πρόγραμμα της Κύπρου κάποια στιγμή να τερματιστεί και ίσως αυτά τα δημοσιεύουν να στοχεύουν στο να πιέσουν  τα πράγματα σε μια αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο».
 
Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Ασφαλές και αξιόπιστο το Επενδυτικό Πρόγραμμα
 
Σε ότι αφορά τις επικρίσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό σε σχέση με το εν λόγω πρόγραμμα, ο κ. Βάκης επανέλαβε τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου. Οι κατηγορίες που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες αφορούν στον χειρισμό του εν λόγω σχεδίου και όχι στην ουσία του, ιδιαίτερα για το παρελθόν. Σε ότι αφορά την ουσία, πρόσθεσε, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται σε ακίνητα. «Αντιλαμβάνομαι ότι από πλευράς των αιτητών αυτός ο τομέας αποτελεί μια πιο πρακτική λύση. Η προσπάθεια που έγινε με τις τελευταίες αλλαγές επί του σχεδίου είχε στόχο και να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για επενδύσεις και θεωρώ ότι αν το πρόγραμμα αυτό εξελιχθεί, θα είναι καλό να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ώστε αυτές οι επενδύσεις να μην είναι μόνο σε ακίνητα αλλά και σε επί μέρους τομείς της οικονομίας, επιχειρήσεις κτλ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.
 
Άρα, συμπλήρωσε, δεν είναι για τους λίγους τα κέρδη, αλλά είναι καλό σε βάθος χρόνου να διευρυνθούν οι επιλογές που υπάρχουν σε ότι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων από πλευράς των αιτητών.   
 
Επίσης, σημείωσε ο κ. Βάκης, «η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι οι αιτητές, εκτός από τα χρήματα, να επενδύουν και το χρόνο τους, δηλαδή αν είναι δυνατό να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να περνούν κάποιο από το χρόνο τους στην Κύπρο, ώστε να υπάρχει περισσότερη οικονομική δραστηριότητα και είναι αυτό που επιδιώκουμε με την προσπάθεια που γίνεται για μεταφορά έδρας επιχειρήσεων στην Κύπρο».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον έγιναν λάθη στο παρελθόν κατά την εξέταση και παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, ο κ. Βάκης ανέφερε ότι και με  βάση παλαιότερα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι μπορεί να υπήρξαν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, για τις οποίες οι πληροφορίες την περίοδο εξέτασης  της αίτησης δεν ήταν διαθέσιμες. Όπως επίσης και το γεγονός ότι τα κριτήρια που υπήρχαν τότε δεν είχαν κάποιους συγκεκριμένους περιορισμούς. Αν αποδειχθεί ότι με βάση τη σημερινή νομοθεσία υπάρχουν παραβάσεις, τότε πρέπει να αρθεί η υπηκοότητα, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»