Σε τροχιά υλοποίησης το Αστεροσκοπείο Τροόδους

Μετά από καθυστερήσεις λόγω κυρίως διαδικαστικών ζητημάτων, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σιγά σιγά το πολυαναμενόμενο αστεροσκοπείο, που θα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην κοινότητα Αγριδιών στην ορεινή Λεμεσό.
 
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, όλες οι απαιτούμενες άδειες/σχέδια/προδιαγραφές έχουν εκδοθεί και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση, από το Γενικό Λογιστήριο, του απαραίτητου πιστοποιητικού προκειμένου να προκηρυχθεί η προσφορά  για εξεύρεση ανάδοχου εργολάβου.
 
Αν δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός της Άνοιξης. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και κατακυρωθεί η προσφορά, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε περίοδο 18 μηνών. Πάντως, επιθυμία των αρμόδιων υπηρεσιών είναι όπως το έργο ολοκληρωθεί πριν από το 2023.
 
Το έργο, που αφορά τόσο το κτήριο και τον εξοπλισμό, όσο και την κατάλληλη διαμόρφωση του γύρω χώρου, θα στοιχίσει 1,1 εκατ περίπου συν ΦΠΑ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θα ανεγερθεί σε κρατική που έχει εκμισθωθεί από την κοινότητα Αγριδίων. Η συγκεκριμένη περιοχή απέχει 45 λεπτά από τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ενώ το τεμάχιο που θα κατασκευαστεί το αστεροσκοπείο, βρίσκεται 5 λεπτά από τον  κεντρικό δρόμο Αγρού - Τροόδους. Εξάλλου, οι κοινότητες Αγρού και Κυπερούντας παρέχουν σημαντικές αγροτουριστικές υποδομές διαμονής και απέχουν λιγότερο από 10 λεπτά από τον χώρο ανέγερσης.
 
 
Τονίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκαν τα Αγρίδια σχετίζεται με το γεγονός ότι εκεί επικρατούν συνθήκες χαμηλής υγρασίας, χαμηλές ταχύτητες ανέμων, ενώ υπάρχει και απουσία φωτορύπανσης.
 
Το αστεροσκοπείο θα απευθύνεται  πρωτίστως στον ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή, μαθητή και γενικού ενδιαφέροντος τουρίστα, και αποσκοπεί  στη βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή