Στα €5,5 εκατ. οι ψευδείς ή αδήλωτες διασυνοριακές συναλλαγές

Στις ιδιαιτερότητες που έχει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τους διασυνοριακούς ελέγχους καθώς αποτελεί νησί που τελεί υπό κατοχή αναφέρεται η έκθεση της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καταγράφει πως πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου και εξόδου τόσο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα όπως επίσης και στις περιπτώσεις που άτομα έχουν στην κατοχή τους χρήματα τα οποία αφορούν περιπτώσεις ψευδών ή αδήλωτων διασυνοριακών συναλλαγών νομίσματος.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται σε τρεις περιπτώσεις όπου άτομα προσπάθησαν να μεταφέρουν χρήματα στην Κύπρο τα όποια έκρυψαν σε παιδικά παιχνίδια και αφορούσαν ποσά $50.000, $15.600 και $3.000.

 

Διαβάστε ακόμα: Η. Ζαβός: Ασφαλής εναλλακτική επενδυτική επιλογή τα ακίνητα

Διαβάστε ακόμα: Β.Ειρήναρχος: Τι σημαίνει η επένδυση μας στην Ελληνική (video)


Την ίδια ώρα, η έκθεση υπογραμμίζει πως οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζουν ότι η μέγιστη ποινή για ψευδείς δηλώσεις ή αδυναμία δήλωσης (όταν δεν υπάρχει ξεχωριστό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας) στα € 50.000 είναι μια αδυναμία που προτίθενται, όπως αναφέρει, να τροποποιήσουν. Για περιπτώσεις ψευδών / αβάσιμων δηλώσεων, οι αρχές διαχωρίζουν τις περιπτώσεις κατηγορίας Α (καλόπιστου λάθους), την κατηγορία Β (υπόνοια για ξέπλυμα ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας, αλλά συνεργασία και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία) και περιπτώσεις κατηγορίας Γ (επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για προμήθεια ξεπλύματος ή χρηματοδότησης τρομοκρατίας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσε μετρητά. Στην περίπτωση της κατηγορίας Α, οι αρχές επιβάλλουν κυρώσεις μεταξύ 8-10% του ποσού των μετρητών. Στις περιπτώσεις της κατηγορίας Β, οι αρχές συνθέτουν το ποινικό αδίκημα (κατά τη διακριτική ευχέρεια του διευθυντή) διατάσσοντας τη δήμευση των αδήλωτων / ψευδώς δηλωθέντων μετρητών, όπου μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα η προέλευση των χρημάτων μπορεί να δικαιολογηθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία για ξέπλυμα. Ο δράστης εξακολουθεί να έχει ποινικό μητρώο και αναγκάζεται να παραδώσει το σύνολο ή μέρος των μετρητών. Οι αρχές δηλώνουν ότι η επιβληθείσα κύρωση είναι η "μέγιστη δυνατή", αν και αυτό δεν προκύπτει από τα παρακάτω στοιχεία. Οι αρχές εξήγησαν ότι το ποσό αυτό αναφέρθηκε ψευδώς ή όχι, όχι η μέγιστη ποινή των 50.000 ευρώ, αλλά τα κατασχεθέντα ποσά εξακολουθούν να μην είναι το σύνολο των ψευδών / μη δηλωθέντων ποσών. Οι κυρώσεις κυμαίνονται μεταξύ 8-100% του ψευδώς / μη δηλωμένου ποσού. Η απόφαση του Διευθυντή σχετικά με το ποσό βάσει του οποίου θα βασίζεται η σύνθεσή του βασίζεται σε όλες τις περιστάσεις, όπως τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης, και οι εξηγήσεις προέλευσης των μετρητών.

Στις περιπτώσεις της κατηγορίας Γ, οι αρχές κατάσχουν ολόκληρο το ποσό βάσει του τελωνειακού κώδικα. Εάν ο δράστης δεν υποβάλει ένσταση εντός ενός μηνός, το σύνολο του ποσού κατακρατείται, αλλιώς θα κινηθεί δικαστική διαδικασία για την καταδίκη των κατασχεθέντων μετρητών. Επίσης, οι τελωνειακές αρχές παραπέμπουν το θέμα, στην περίπτωση της κατηγορίας Γ, στην Αστυνομία για έρευνα».
 
Στην έκθεση υπάρχει πίνακας βάσει του οποίου κατά την περίοδο 2014-2018 καταγράφηκαν 163 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων ή αδυναμία δήλωσης μεταφοράς μετρητών συνολικής αξίας €5.478.670.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή